用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 幾歲開始學琴好呢?
go

幾歲開始學琴好呢? [複製鏈接]

曾經睇過篇文章, 說5歲開始學鋼琴係最適合, 你地又幾時開始比仔女學琴呀?真心請你地分享下經驗~
   2    0    1    0

回覆:幾歲開始學琴好呢

我仔4歲學

回覆:mc1127510 的帖子

5歲開始差吾多

其實有無須要上音樂班先呢 ?
小朋友就快5yr, 屋企有琴, 每次叫她一齊彈下琴玩一陣,
她都會拒絶, 十次有一次玩15分鐘便收工, 可能屋企太早有琴所以無新鮮感,
還是係要比人地教才可 ?

想問下客位JM, 你們小朋友是否鍾意/ 自己要求學琴 ?
我明白上興趣班係可以培養小朋友興趣, 但因年齡同琴都準備好可直接學琴,
我唔係好想再用多兩年時間/錢去上音樂班, 可否比d 意見.

Xmasxxx 發表於 14-8-14 13:38
她都會拒絶, 十次有一次 ...
我囝參加過音樂班兩年,他幾年後的今天話我知他覺得好悶。當年係婆婆堅持每星期帶他去的。
另一方面,小朋友對彈琴沒興趣,叫她學琴會否吃力?
for every one criticism, three positives must be given.

lillymarie, 多謝你的意見.
我冧小朋友太細未識咩係興趣, 所以我比佢學好多唔同的興趣班,
每期/三個月左右我會檢討下比佢自己簡繼吾繼續... ... 而音樂我都好想佢試下.

想問下你囝囝在那裡上音樂班? 我想比我囡去美樂音樂中心學.

Xmasxxx 發表於 14-8-14 13:57
lillymarie, 多謝你的意見.
我冧小朋友太細未識咩係興趣, 所以我比佢學好多唔同的興趣班,
每期/三個月左右 ...
我囝當年共完成了通利三年的音樂班。阿囝話課程太容易,成堂只是按幾粒音,所以覺得好悶。他不喜歡唱歌和跳舞。
嘿嘿,我當年也是對囝囝說:「你一定要學樂器。」一學,就學了6年。
for every one criticism, three positives must be given.

lillymarie 發表於 14-8-14 13:43
我囝參加過音樂班兩年,他幾年後的今天話我知他覺得好悶。當年係婆婆堅持每星期帶他去的。
另一方面,小朋 ...
暑假我就幫阿女報左樓下琴行音樂班, 老師和她1對1, 每次半小時, 阿女好鍾意~ 我係出面聽到阿女唱歌唱到好大聲, 看似她對音樂班好認真, 剛剛完了4堂, 老師話她對音樂都有一定認知, 有節奏感, 下個月可以轉學琴, 現時就黎4歲的她, 其實我又唔係好想比佢咁早學, 但老師話唔好停, 如果唔係上左果4堂好快會唔記得架啦~ 我都同我老公講, 如果開始左, 就唔停架啦~ 我都好驚有朝他日佢同我講好悶, 唔想學!

如果自己能教就真係慳好多, 但聽你咁講你小朋友好似無咩興趣, 唔知係咪真係太早有琴既關係呢, 但我屋企係無琴, 我個女每次有機會彈, 佢都好開心~

mc1127510 發表於 14-8-15 01:12
暑假我就幫阿女報左樓下琴行音樂班, 老師和她1對1, 每次半小時, 阿女好鍾意~ 我係出面聽到阿女唱歌唱到好大 ...
我囝當年上音樂班,在班上不專心聽課,攪東攪西。我陪他上了兩堂已即刻想唔返,但他婆婆堅持要他繼續。所以我將陪他上課這重任給了給他婆婆。

學樂器呢,阿囝有福遇到一位好欣賞他的老師,每次上課都好有成功感。我下課後又請他食野以示奬勵。所以他雖然多年來都話學琴是為了媽媽,但叫他唔學又唔肯囉。

5歲幾己沒有這必要,是合適時間.....直接學琴好了!花一點時間找一位可以的,這對孩子相當重要。
往後跟著孩子是應做的事,自己教就免了吧!
如何使孩子養成練琴的習慣,就要看你的安排了!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

引用:Quote:mc1127510+發表於+14-8-15+01:12+暑

原帖由 lillymarie 於 14-08-15 發表
我囝當年上音樂班,在班上不專心聽課,攪東攪西。我陪他上了兩堂已即刻想唔返,但他婆婆堅持要他繼續。所以 ...
婆婆好堅持啵,好難得老人家咁想小朋友學。
老師真係好重要,阿女現在這位老師就係有耐性,雖然佢都好細個,但對小朋友有耐性,所以阿女好肯坐定定,上堂好專心,所以我爭扎中,現在唔把握機會,日後怕無左這份熱誠。

好, 我決定直接比佢試下去學琴半年, 如真係無興趣便收工, 留返d錢學第二樣

引用:Quote:lillymarie+發表於+14-8-14+13:43+我

原帖由 mc1127510 於 14-08-15 發表
暑假我就幫阿女報左樓下琴行音樂班, 老師和她1對1, 每次半小時, 阿女好鍾意~ 我係出面聽到阿女唱歌唱到好大 ...
你個老師都好等錢冼吓,4歲唔夠都收

回覆:幾歲開始學琴好呢

我仔 K 3 暑假開始學,10 歲,去年考了 三級,現 hea 學。他説鐘意學,但不鍾意練考試歌。

引用:Quote:原帖由+mc1127510+於+14-08-15+發表

原帖由 birdbird 於 14-08-16 發表
都未必因為錢,要睇埋本身係咪適合,莫札特兩歲學琴

引用:Quote:原帖由+mc1127510+於+14-08-15+發表

原帖由 birdbird 於 14-08-16 發表
我諗老師未必一開波就要佢埋位彈彈彈,只係教佢音樂知識先。

引用:Quote:原帖由+birdbird+於+14-08-16+發表你

原帖由 woodenmusic 於 14-08-17 發表
都未必因為錢,要睇埋本身係咪適合,莫札特兩歲學琴
哈哈

‹ 上一主題|下一主題