用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道和福小如何選擇?
樓主: fille
go

真道和福小如何選擇? [複製鏈接]

引用:還有一個月前有媽咪在小學雜談所講的,所以

原帖由 fishballbaby 於 14-08-13 發表
還有一個月前有媽咪在小學雜談所講的,所以一定揀真道la。
請問佢講乜?

回覆:真道和福小如何選擇?

我投真道!

咁多net.福小語境更優勝?

引用:Quote:原帖由+AgapePa+於+14-08-13+發表係

兩間都是好學校,就選較近屋企那間

路程一樣

回覆:真道和福小如何選擇

那就想想最重視什麼科目,如英文科,福建小學可能較全面; 如果從整體方面,就選真道; 另外你會否介意學校背景及學校名字,如覺得福小校名太老土(我一點也不介意)

名字當然唔會介意,
只希望多了解學校理念多D.

回覆:fille 的帖子

福小應該親中一些,所以有國慶活動都有參與!是否接受到?
真道宗教濃厚些, 11 年但考慮入讀後是否將來讀IB ? 諗清楚條路想點行!

引用:Quote:fille+發表於+14-8-13+16:04+真道冇n

原帖由 AgapePa 於 14-08-13 發表
福小有14位英語老師, 其中10個係 Net.
多過真道
點解好多人都以為net 多就好??

大家知唔知其實好多net本身喺祖家都唔讀教育出生?得罪講句,讀書唔成都有。

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+14-08-13+發表可能仍

原帖由 Gary_family 於 14-08-13 發表
又真係平靚正喎!
點解咁平:;pppp:

引用:真道冇net?

原帖由 fille 於 14-08-13 發表
真道冇net?
SFA每六日只有一堂外籍老師教。

我見佢有雙班主任制,小女英文底一般,所以就問下語境方面。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

學校真係多得你增加佢地工作量,家長又多得你有叩門機會。

sorman 發表於 14-8-14 04:18
點解好多人都以為net 多就好??

大家知唔知其實好多net本身喺祖家都唔讀教育出生?得罪講句,讀書唔成都 ...
唔係鬼婆就做得NET, 讀書唔成更無可能. 而且一定要有教育證書和degree水平
請NET的要求是很高的, 人工亦幾高

這是官冿校的部分要求,  (我不肯定直私是否用同一標凖.)

i)      a bachelor’s degree in English (i.e. majoring in English Language or English Literature or English Studies or Linguistics# or a Modern Language#) from a Hong Kong university or equivalent;

(ii)
a recognized teacher training qualification in primary education; and

(iii)
a Teaching of English as a Foreign Language or a Second Language (TEFL/TESL) qualification at least at certificate level, or an equivalent course of study recognised by EDB*.  

仔細看蘋果的whatsapp截圖,我個人覺得可以接受:1)並非學校強加的壓力,係“懇請”,2)係“義工”津貼 -- 津貼是否偏多變成利誘就見人見智,但起碼並非去做臨記扮做參與遊行的一分子。
返回正題,福建vs真道?我不知道,因爲我沒有報真道。個人覺得福建小學的牌面絕對吸引,但對其紅色背景有一定的戒心。老實說,現在的社會被推向兩個極端,佔中的覺得反佔中的係支持共產黨、係刷阿爺鞋,反佔中的又覺得佔中班友反中亂港 -- 作爲小市民,我不希望香港亂,也不希望香港的民主往後倒退,究竟我們有什麽出路?唉。。。anyway,題外話only。

Jane1983  有同感  發表於 14-8-14 14:04

如果6年後之福中是band 1a , D 人會否申請, 唔理是否紅色背景, 我們現在巳是中國的一部份, 分不開巳是事實

回覆:owennam 的帖子

而且我相信好多學校都有類似的事,分別有無被轉開,比人知,好似理大今天迎生日,學生大打出手,我地是否又唔讀理大呢,只是個人想法

‹ 上一主題|下一主題