用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: wynnwynn
go

優才 2nd In [複製鏈接]

優才收生方式除咗折磨家長亦辛苦了老師。

回覆:優才 2nd In

優材同一set問題問所有家長,根本沒有了解家長怎樣培養小朋友,我個人對這個方法不欣賞(重申我們懂得答問題)。真道反而兩者兼有,較為全面。我較愛後者。

但老師有問我們平時點同小朋友相處喎

真道好輕鬆地互相溝通了解,優才一路追擊我學校的理念,係都要我答到為止,背答案,就算大人答到一百分,但返學既吾係大人,有冇咁既需要咁樣做咁既interview.

引用:真道好輕鬆地互相溝通了解,優才一路追擊我

我地的LABLE 也是綠色, 沒有兄姐讀緊。在1/F見.
老師什麼開場白也沒說。

引用:真道好輕鬆地互相溝通了解,優才一路追擊我

原帖由 joechengx 於 14-08-17 發表
真道好輕鬆地互相溝通了解,優才一路追擊我學校的理念,係都要我答到為止,背答案,就算大人答到一百分,但 ...
完全認同!

回覆:Nateric 的帖子

我覺得優才想家長明白學校理念先好揀優才!為免覺得放左小朋友讀但先發覺唔係果會事!我最初都有誤解!原來他們放重德育部份,成績是後話!
真道我都有in , 亦覺得好似傾下偈沒有太多問題!都是愉快學習!
最後我自己問小朋友鐘意邊間多啲,佢竟然答優才!
不過隨緣,收左先算!

引用:我覺得優才想家長明白學校理念先好揀優才!

原帖由 Bstar 於 14-08-18 發表
我覺得優才想家長明白學校理念先好揀優才!為免覺得放左小朋友讀但先發覺唔係果會事!我最初都有誤解!原來 ...
同意,優才花功夫去見家長,辨十堂家長講座,我想不是看誰識栽培仔女,只是想揀一心一意入優才的家長,原因一係優才小班,一級只有一百人,中途離校對校政影響較大,現時四年級人數不足就是了,原因二是學校教學有他一套,常常提醒家長六年小學有曬方針,不想家長成為阻力。

rogerlam123  都幾多人用優才做跳板, 對學校都   發表於 14-8-18 09:02

回覆 joechengx 的帖子

有同感,一路追到我答左學校網頁上那3樣野為止,可能面試我們的老師不夠資深(班主任Look)。
見完後反而擔心,小朋友系度讀書,需唔需要死記書?

2nd in 後你們對旺角校舍有什麼感覺?  

引用:Quote:原帖由+Megpapa+於+14-08-17+發表回

原帖由 cherryird 於 14-08-17 發表
如果呢二間2nd in來講,反而我覺得真道輕鬆d,優才好似要背書甘,問好多理念,老師又好趕時間甘

...
👍👍只係考父母 完全冇問關於小朋友

優才同真道都有幸2nd in, 本人覺得真道比較想了解家長同小朋友既關係及教養多d..已優才就好要家長去認同佢地既辨學理念, 坦白講..in完優才有d反感

szechu2004  如果唔認同學校辨學理念,就算家   發表於 14-8-18 12:53

講真一句,如果學校面試只係問家長同小朋友既關係及教養,咁唔specific 既,又點可以知道家長係有無誠意黎apply P1,要俾小朋友黎讀,至少上人地既website了解下,睇下認唔認同嘛! 優才只係 in 一日,問題單刀直入,幾好呀,唔啱就唔好大家阻大家!

回覆:優才 2nd In

但如果有關學校問題只是千篇一律,毫無變化,我是早上in,下午已有人傳出來,對上午in的家長會不會不公平。

引用:優才同真道都有幸2nd+in,+本人覺得真道比較

原帖由 MINNIE28 於 14-08-18 發表
優才同真道都有幸2nd in, 本人覺得真道比較想了解家長同小朋友既關係及教養多d..已優才就好要家長去認同佢 ...
Same . If got offer from both, i prefer真道。

引用:講真一句,如果學校面試只係問家長同小朋友

原帖由 szechu2004 於 14-08-18 發表
講真一句,如果學校面試只係問家長同小朋友既關係及教養,咁唔specific 既,又點可以知道家長係有無誠意黎a ...
我都認同要問教學理念,但全部問題只圍繞學校,一啲都冇問家長教育小朋友的問題,我就有點不認同

因為佢真係問得好刁鑽...等大家都interview再share...

szechu2004  我記得張application form 有要   發表於 14-8-18 14:08

Nateric 發表於 14-8-18 13:40
Same . If got offer from both, i prefer真道。
選一間適合小朋友既學校好重要 !

不過千其唔好兩間都hold住!

引用:Quote:Nateric+發表於+14-8-18+13:40+Same+

原帖由 szechu2004 於 14-08-18 發表
選一間適合小朋友既學校好重要 !

不過千其唔好兩間都hold住!
今年競爭咁大,小兒資質一般,很視乎当日狀態,有一個offer已心足!多謝提醒。

‹ 上一主題|下一主題