用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 入HKU-PHARMACY一問
go

入HKU-PHARMACY一問 [複製鏈接]

今天碰上一位街坊, 他女兒今年考DSE, 成績很好: 4C+2=6665+75.=35分.她的A1首選為HKU-PHARMACY, A2為UST-GLOBAL BUSINESS.
最終JUPAS派了A2給她.
睇返2013這科的入學成績, UQ/MEDIAN/LQ/LOWEST分別係36/35/35/34
即係她的成績達去年的median, 哪為何考不進A1?
是否今年考生成績尤勝去年很多, 致令有去年的median成績, 今年也考不進?
另外, 她7分的選修是VA. 哪麼這些神科的學系, 在考慮時會否因VA與本科相關性不大而降低她的分數?
麻煩各高人賜教, 謝!
   4    0    0    1

btk_whw 發表於 14-8-16 12:24
今天碰上一位街坊, 他女兒今年考DSE, 成績很好: 4C+2=6665+75.=35分.她的A1首選為HKU-PHARMACY, A2為 ...

舊年係36,35,35今年ATU report 35 得1個,其它36分以上所以35係Lower Score,可能秤埋第七科,此科得25個位又係一個因素,另外仲要加interview.*這科好似冇Subject Weighting,但係要有Chemistry.你可以去HKU網頁睇睇:
http://localcms.als.hku.hk/admission/local/file/upload/496/Subject_Weighting_0529.pdf
http://localcms.als.hku.hk/admission/local/file/upload/494/Selection_Principles_0529.pdf

VA是7, 那化學是5? 藥劑看重化學這科, 會不會是她化學不夠標青在多人同分下出局

kennyyctam 發表於 14-8-16 12:46
舊年係36,35,35今年ATU report 35 得1個,其它36分以上所以35係Lower Score,可能秤埋第七科,此科得25個位又 ...
收生要求是4C+2, 他們真的會考慮第三個選修嗎? 因學系並沒有講過要4C+3.
當然lowest35, 她也是35, 她有能在同分的情況下而出局, 也很合理. 同是35分而出局的, 應大有人在.

忽發奇想, 若年底hku公佈pharmacy的最低成績是34  (即低過她的35), 哪麼她可以向有關學系[翻案]嗎?

又或者有無同學出現過: 我成績高過心儀學系的lowest, 但沒有被派入這學系.

回覆 jaci 的帖子

認同閣下的意見.
反之問: 若有兩考生, 四科主科成績完全相同, 一考生的化學為5**和選修二為4, 而另一考生化學為5和選修二為5**, 即前者總分較少但化學較強, 在沒有subject weighting的情況下, 應是取錄後者嗎?

kennyyctam  在沒有比重情況下應該係分數行先   發表於 14-8-16 15:44

btk_whw 發表於 14-8-16 14:41
收生要求是4C+2, 他們真的會考慮第三個選修嗎? 因學系並沒有講過要4C+3.
當然lowest35, 她也是35, 她有能在 ...
會唔會係面試問題呀?如果同分面試就好重要.當冇面試又或者面試分相同先會睇科目又或者第七科.
(因為冇比重加,評審係點做真係估唔到.)

我想問, 若化學5, 讀藥劑, 會不會讀得好吃力

tcmsung  同意。  發表於 14-8-16 18:30

熱血勳章

引用:我想問,+若化學5,+讀藥劑,+會不會讀得好吃

原帖由 jaci 於 14-08-16 發表
我想問, 若化學5, 讀藥劑, 會不會讀得好吃力
可能校方都覺得化學5太底,難以應付課程需求。

回覆:btk_whw 的帖子

睇HKU website 講pharmacy 有揀人interview,可以interview 表現得分較低!

簽名被屏蔽

如果化學比其它主科重要,學院應該有比重加乘,睇落似係同其它四個主科看齊.
本人愚見.

引用:如果化學比其它主科重要,學院應該有比重加

原帖由 kennyyctam 於 14-08-16 發表
如果化學比其它主科重要,學院應該有比重加乘,睇落似係同其它四個主科看齊.
本人愚見. ...
睇2013 subject weighing ,Pharmacy係無既!

kennyyctam  正確!所以應該同其它4+1睇齊.   發表於 14-8-16 19:53

回覆:入HKU-PHARMACY一問

除非大學都指定化學需要5*以上,否則啲個唔係佢出局既主因。最大可能係今年報讀既同學分數升左,同埋interview 既表現。

回覆 lovelyec 的帖子

希望真係呢個原因 (其他入讀同學>或=35), 咁就心服口服.
萬一HKU將來公佈收生成績時, 佢睇到最低是34分, 咁就.......

各位高人, 你地應為有無可能出現以下既<萬一>?

引用:+本帖最後由+kennyyctam+於+14-8-16+13:25+

原帖由 kennyyctam 於 14-08-16 發表
今年ATU最少36分,揾唔到你講嘅35分喎。

kennyyctam  多謝Khmama糾正.應該係我計错數.   發表於 14-8-16 22:24

引用:回覆+lovelyec+的帖子 希望真係呢個原因+(

原帖由 btk_whw 於 14-08-16 發表

希望真係呢個原因 (其他入讀同學>或=35), 咁就心服口服.
今年best 5 subjects 30分以上都927人,HKU pharmacy得25個位,入唔到唔出奇。

請問self account 篇文是寫什麼? 我相信是interview 時被發覺是夠分才選這科, 由其是A2 是商科, 通常醫藥學科的教授都不like 這些組合. 亦有可能今年這科的Jupas / non-jupas 比例有變.

引用:回覆+lovelyec+的帖子 希望真係呢個原因+(

原帖由 btk_whw 於 14-08-16 發表

收生因素唔係淨計DSE成積,就算真係有人34分收咗,只係代表有人interview或者其他非學術方面有超好表現而收,呢d無數據公開比較唔到,何必執著要唔開心!

tcmsung  Agreed.  發表於 14-8-16 21:48

引用:+本帖最後由+jessimm+於+14-8-16+21:42+編

原帖由 jessimm 於 14-08-16 發表

請問self account 篇文是寫什麼? 我相信是interview 時被發 ...
我聽我囡講佢同學non Jupas 有conditional offer,成績要求並唔係超高!

以斯帖 發表於 14-8-16 21:46
我聽我囡講佢同學non Jupas 有conditional offer,成績要求並唔係超高!
加上IB今年是豐收年, final grade 都高過 predicted grade ~2分
‹ 上一主題|下一主題