用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔聖約瑟及華仁
樓主: linhorma
go

灣仔聖約瑟及華仁 [複製鏈接]

linhorma 發表於 14-8-22 11:54
仔仔明年升小一, 昨天看到一個06年的舊POST, 話ST. JO好多功課, 時時做到好夜, 甚至有時多到家長幫小朋友做 ...
我唔覺好多功課做,1個鐘都做得哂.有時阿仔係學校都做完,返屋企唔駛做!

Kmee@@ 發表於 14-8-31 16:17
我有叫個敎練告訴他們的父母,但好可惜他們的父母不相信,父母們說他們的兒子好乖好有禮貌,咁正明咗D乜? ...

如果只憑著眼見幾個學生的行為,就認定學校是不好,認定全校學生一律是操行欠佳的,未免目光短窄和膚淺。

舉個例,我對上一份工作的惡頂舊上司,也手帶著一隻與你 Icon 相頭一樣同款 (但不同顏色) 的愛馬仕 Hermes H-Hour Diamond 手表, 但邏輯上,我絕不會認為所有配帶愛馬仕 Hermes H-Hour Diamond 手表的都是惡頂的人。

回覆:灣仔聖約瑟及華仁

請問20分,是否兩間都冇機會?

上年識人20分入到華仁

回覆:eaubobo 的帖子

兩間都有機但好微

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+14-08-31+發表

原帖由 Kmee@@ 於 14-08-31 發表
我有叫個敎練告訴他們的父母,但好可惜他們的父母不相信,父母們說他們的兒子好乖好有禮貌,咁正明咗D乜? ...
派位只令學習成績的差別在一齊,而私校直資只可以在面試時易選成績較優的學生,唔代表所選學生的品行沒有參差。
每所學校都有不同性格的學生,劍橋牛津都會有品行差的人。

謝!華仁分上,下午校,自行是但報一個,下午機會大啲?但是上下午各只有30位

回覆:chhbb 的帖子

上年有幾個20分抽入SJ。不過上年LS 25分卻入唔到,相信今年大軍會南下,有宗教分而有20分嘅九龍人可能會抽灣仔。

回覆 AAAFamily 的帖子

喇沙舊生係攞唔到聖若瑟舊生嗰五分。何來大軍南下?

引用:回覆+AAAFamily+的帖子 喇沙舊生係攞唔到

原帖由 SCKnight 於 14-09-06 發表
回覆 AAAFamily 的帖子

喇沙舊生係攞唔到聖若瑟舊生嗰五分。何來大軍南下?
我諗AAA Family o既意思係,好多有extra 5分天主教分o既20分小朋友家長眼見上年喇沙25分都有人抽唔到,即20分已無機,但反觀St Jo同華仁20分仲有DD機會,所以會多左手持20分家長放棄喇沙揀St Jo或華仁。

回覆:camomile00 的帖子

BINGO!

咁都係得廿分,只不過令到廿分想抽St Jo同華仁嘅人多咗。影響唔到廿五分嘅家長。至於廿分嘅家長,不嬲都係難抽中,平常心看待就得。

camomile00 發表於 14-9-6 00:51
我諗AAA Family o既意思係,好多有extra 5分天主教分o既20分小朋友家長眼見上年喇沙25分都有人抽唔到,即20 ...

同感, 應有20分家長放棄喇沙揀St Jo或華仁。

‹ 上一主題|下一主題