用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: glo000
go

DEL   [複製鏈接]

回覆:我最錯在八月生下女兒

DELLLLLL

引用:三姑六婆分別是我女的英文老師和我的要好朋

原帖由 glo000 於 14-08-25 發表
三姑六婆分別是我女的英文老師和我的要好朋友。

我覺得細女好可憐,被學校這樣看待,就像否定了細女的一切 ...
其實你個女唔可以叫做「細女」。

回覆:bubuG 的帖子

如果她是九月一日出生,我會比佢做超大女,因八月在校長眼中係細女。

單憑校長的說話,可以斷定你女兒的前途?
不要本末倒置,呢的學校本人不敢恭維,怕教壞我小朋友,目光短淺

哈哈,我女都係8月出世,我只叫佢做中女。我一啲都唔覺得佢比人差喎!我fd 個女都係8月出世,名列前矛。仲有我地班8月bb, 好多都考到好學校呀,dgs 有之,aps 有之,tsl 有之,洗乜理人講咁多,好好陪養佢,唔好輸左啲心理戰先得架!

引用:我想全世界只有香港這個地方,八月出生的小

我想全世界只有香港這個地方,八月出生的小朋友,由出生那日開始注定無運行(因現在九月已可做超大女, 即是 ...
忡有大抽獎嘛!

十二月尾得10分適齡抽到地區名校都見過。

Never give up hope.

做大B也唔一定考到好學校,身邊親戚女兒2月大B,中英文都非常好也是考唔到直資或私立小學,有時面試也講幸運,講眼緣,與其怨天尤人不如努力培養子女閱讀興趣!

回覆:maggielucas 的帖子

。。。。。

我自己非常感恩有一個細囡!
上年出戰有間私校不斷說要足六歲入學,已打定輸數,怎知有2nd interview,最後無去因已有心儀學校offer。
女兒說她很詳細講述書中的圖片,老師有讚她。
無論囡囡考唔考到,她最需要是父母的愛和支持!

我女10月尾出世,一樣有直資offer,個人認為呢個游戲7分實力,3分運氣。好好了解小朋友的性格,再為其選擇合適的最為重要。然后再慢慢提高小朋友的能力。幾月出世你無得選擇時,小朋友都無得選擇,何必損自己的志氣?

我姪仔都是八月尾出世,他在普通村校幼稚園讀書,上年他考直資都有三間收佢!
老實講,絕對唔關大細仔事!
他媽媽是全職媽,教導他品格禮儀very good ! 我相信是成功的主要原因!

引用:我想全世界只有香港這個地方,八月出生的小

我想全世界只有香港這個地方,八月出生的小朋友,由出生那日開始注定無運行(因現在九月已可做超大女, 即是 ...
想妳囡囡有運行,第一步要改變妳現在的負面信念。

其實真係架,同齡既女仔已經比男仔發展快點,如果要計,咁8月男仔咪仲大獲,所以唔好以為自己個囡唔夠人揮。 你一定要覺得個囡得,雖然唔一定得,但如果你覺得個囡唔得,就真係唔得架喇

glo000 發表於 14-8-25 22:36

樓主﹐我已很久沒有發言了﹐但我真的很希望能給你一點正能量。

我的女兒正正是九月一日出世的﹗由她出生那天﹐我和先生已決定安排她做大女﹐覺得這樣一定勝券在握。幸好陰差陽錯﹐我們還是給她早一年入學﹐隨便在家附近找了一間幼稚園讀K1﹐目的是要她好好裝備自己﹐待一年後再考各大名幼稚園﹐重讀K1做超大女。誰知一年後﹐我們大大話話考了七八間九龍塘和港島區的名幼稚園﹐結果是全軍覆沒﹗後來我們才知道﹐大部份的名幼(甚至乎名小學)也不喜歡收九月的超大B﹐因為九月的超大B和隔一年的十二月超細B都被視為太極端﹐所以一般學校收的大B﹐最大都只會是十月B。

最後﹐我們在沒有選擇之下﹐唯有讓女兒在原來不太出名的幼稚園繼續升學做細B。憑著我們和女兒的努力和幸運之神的眷顧﹐女兒去年最終也順利考進了九龍區的所謂神校。所以如果我的九月細女也沒有被小學校長嫌棄﹐你的八月細女也一定沒問題的。大家努力加油吧﹗

我諗當日決定生小朋友果陣,真係無人會諗到要計埋幾多月出世

crispin  唔係架!  發表於 14-8-26 12:10

醒目開學勳章

我細仔9月尾,我點都唔會比佢做超大B,咁細個留班,幾時留得黎呀!

一定有好多細b成功例子,但你聽完又點?人哋成功又唔等如你會成功。冷靜客觀去睇清楚自己嗰小朋友能力及性格,揾一間適合嘅學校。利申:唔相信入到神校小朋友就會變得聰明

我女九月,從來没有想過讓她做大女,開朗善解人意,專注,而最後也得不到offer。失望當然是有,但我沒有後悔,因為有這麼好的女兒已十分感恩,當年她是我千辛萬苦才生下來。

回覆:kmmum 的帖子

同意,退一步,放過自己。一切都講緊父母自己想要咩嘅姐,有人二線考第一已心足,有人爭入神校仲要迫小朋友百般武藝先罷休,比咁大壓力小朋友,何苦?

吾使甘灰吧,我地八月三十一出世都未驚過

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927
‹ 上一主題|下一主題