用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 求........發展遲緩仙丹 (終於比我找到了) ...
樓主: helen_kam613
go

[其他] 求........發展遲緩仙丹 (終於比我找到了) [複製鏈接]

引用:回覆+誠媽+的帖子 咁你仔仔而家返緊咩嘢?

原帖由 helen_kam613 於 14-09-03 發表
回覆 誠媽 的帖子

咁你仔仔而家返緊咩嘢?希望我個仔都可以快些識叫我一聲媽媽, 嗚嗚嗚....
剛剛開始返緊S位,因為巨兩歲九個月評古,個時完全唔會講,行路又差,一出門口要抱,無眼神,感㓍又差,見到樓梯又哭,公園完全抗巨,正所謂無樣得,雖然而加差不多追上同年齡的,精神科醫生也說叫讀I位,但我為左巨第日上主流跟得好些,我都係決定比巨去S,起碼巨地的團隊係對自閉小朋友最專業些

引用:Quote:原帖由+helen_kam613+於+14-09-03+發

原帖由 誠媽 於 14-09-03 發表
剛剛開始返緊S位,因為巨兩歲九個月評古,個時完全唔會講,行路又差,一出門口要抱,無眼神,感㓍又差,見 ...
即是上左一年私人S位,現在政府S位?可pm我邊間私人S位嗎?小朋友有冇讀過主流幼稚園?

helen_kam613 發表於 14-9-3 22:13
回覆 taylortse 的帖子

咁其實佢係咪什麼都識, 只係唔出聲咋?
我又唔覺得佢係識,因為佢之前成日發呆,其實佢話識果陣佢有上感統堂,可能有D關係

回覆 波蘿包1 的帖子

之前有排過, 但中途轉了 S 位了

引用:Quote:原帖由+helen_kam613+於+14-08-31+發

原帖由 taylortse 於 14-09-03 發表
我個仔同你個仔差唔多,兩歲先學行,四歲先講野,到而家差唔多六歲,都重係認知差,感統有問題,大小肌肉較 ...
好感動。可能你個仔唔想你傷心所以發。

最近都見有兩個小朋友五歲才開口,現在慢慢進步,大家努力。

醒目開學勳章 王國長老

回覆:求........發展遲緩仙丹

靈丹妙藥就係改變自己心態相信天生我才,小朋友每一個都係獨立個體,有自己長短處,要贏人先要贏自己,謹記每一日都比昨日進步,共勉之

引用:Quote:原帖由+誠媽+於+14-09-03+發表剛剛開

原帖由 maggie814 於 14-09-03 發表
即是上左一年私人S位,現在政府S位?可pm我邊間私人S位嗎?小朋友有冇讀過主流幼稚園?

...
我囝囝而家三歲半,上咗一年私人言語治療都好似冇乜大進步。而家返K1,真係好明顯比其他小朋友差好多!我唸緊究竟係咪repeat對佢好D呢,定係讀S位好呢?我都想知私人S位嘅資料!!可否PM埋比我!

PM 咗比你哋了

引用:回覆+Destination121+的帖子 其實我之前都

原帖由 helen_kam613 於 14-09-02 發表
回覆 Destination121 的帖子

其實我之前都有聽過話介奶, 但我個仔無咗支奶真係會嘈到呢, 而且瞓唔到覺, 所 ...
可以check左先決定介唔介奶,平平地我見groupxx都有,不過就check既野少d,最緊要問下係咪包快同慢反應,我仔快個個冇事一,慢個個中晒

回覆:maggie814 的帖子

只適用於10歲以上

回覆 nicolelaulau 的帖子

Oh......

你做果d我差不多都有做,除咗針灸、髗底同香薰唔敢!我連求神都有試過。我發現對囡囡最有效的,就係我同爸爸帶佢去玩,每次都有好大進步,連我C6都覺,可能我個女鍾意玩,我會話如果你做得好儲夠貼紙有得去海洋公園。希望你都揾到有效的方法教小朋友!

引用:我大孖31個月大,爬都未識,都唔好講企呀行

回覆 idak 的帖子

佢認知差, 未識同我講數, 如果識我就開心死了, 唉....,

引用:回覆+idak+的帖子 佢認知差,+未識同我講數

原帖由 helen_kam613 於 14-09-11 發表
回覆 idak 的帖子

佢認知差, 未識同我講數, 如果識我就開心死了, 唉....,
我係自己畫格仔,寫1一10,到10就有禮物圖案,日日同佢講,如去廁所後記得洗手,就比佢自己貼張貼紙,再同佢講叻有貼紙獎,到儲夠10張,就指d貼紙同10有禮物,再講多次好叻,跟住去買禮物。

我個仔兩歲多剛可以自己行, 但其他咩都唔識, 成日發呆, 有時真系唔知點做好.
最慘一對住佢講野, 佢一系走左去, 一系訓地....家人(除左老公)又唔明白, 成日話我唔教佢
檢測食物致敏源有用嗎? 我以為是自閉先會?

引用:我個仔兩歲多剛可以自己行,+但其他咩都唔識

原帖由 kkcandy04 於 14-09-22 發表
我個仔兩歲多剛可以自己行, 但其他咩都唔識, 成日發呆, 有時真系唔知點做好.
最慘一對住佢講野, 佢一系走左 ...
發呆可以去做感統訓練,會好大改善

回覆:WinryRockbell 的帖子

有無睇私家醫生?唔好淨係依賴政府醫生,聽多幾個醫生意見

好明白樓主心情,有時真係好沮喪,频撲到自己病了發燒響庥動不了,但個女不懂事還用頭撞你打你,那個moment真係想放棄一了百了。不過好翻之後米一樣繼續努力。。互勉

好耐無上嚟了, 呢排忙得要死, 又忙大嗰個, 又忙細嗰個, 又忙公司, 總之就係兩個字 "忙死".....
你哋啲小朋友怎樣? 有無咩嘢進步可以分享吓 ?
‹ 上一主題|下一主題