用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇媽咪覺得下午班好過上午班?
樓主: worc1361
go

有冇媽咪覺得下午班好過上午班? [複製鏈接]

引用:想請教小朋友返緊下午班既媽媽們,,你地點安

原帖由 wing1021 於 14-09-04 發表
想請教小朋友返緊下午班既媽媽們,,你地點安排食野既時間?
我仔仔岩岩開學返下午班,,咁平時都係1 ...
我囡囡大約10點起身,通常會俾囡囡食小小麵包同一包細維他奶或apple juice 。大約11:45食午飯,12:55出門囗返學。反而唔知點安排午睡時間

回覆:有冇媽咪覺得下午班好過上午班?

I like pm too. Its good for both parents and kids. Parents can have more time and kids no need to wake up in the early morning.

回覆 worc1361 的帖子

如果佢有NAP既習慣, 盡量找上午班. 如果唔係佢會好辛苦.  會因無左NAP變得過累, 晚上訓唔到同發皮氣.
佢已經要適應回流, 應該減輕佢改變SCHEDULE既負擔.  

下午

下午好D,可以慢慢教自理,穿衣,扣䄛,着鞋,擦牙,抹面,自己食早餐...,上午太趕會自己或工人幫佢做!

我仔仔平日有午睡,返左兩日下午班pn,陪佢上課,1:30~2:30 pm 見佢開始眼訓,擔心佢適應吾到。佢由晚上10點睡到7:30起身,我已經盡量安排上午11-12點比佢休息,吾知佢會吾會上堂訓著?

囝囝返下午班可自然醒,約九時多,跟著看書或學東西,下午返來4時多午睡,覺得好過返上午班太䛞。

me

下午班好好喎!

引用:其實好睇小朋友習慣早睡早起OR晏睡晏起,+我

原帖由 初級媽咪 於 14-09-01 發表
其實好睇小朋友習慣早睡早起OR晏睡晏起, 我仔一向早瞓, 朝早7,8點自然醒, 所以返上午是最好選擇, 同埋佢1,2 ...
佢放假都七點半彈起身
一點自動迷左
有好學校pm offer 都唔得

睇情況,當年大女收左上午班,但我兩夫婦都係返得晏放得晏,考慮過返左學就冇乜時間見,所以轉左下午班,三年黎見面時間都幾多,而家返小學我就少左好多時間見大女,得送返學時間;老婆轉左全職主婦照顧兩個女,對佢黎講上下午班分別不大,但因為大女小學返全日,如果細女返下午就要接埋大女一齊去接細路,咁大女就會好辛苦同少左好多時間,所以細女黎緊應該只可以揀上午
我同意樓上有媽咪下午班自理多d時間學習會好d,大女返幼稚園下午班因為時間充足,好多野畀佢自己慢慢搞,有時間錯有時間試有時間學,上左小學起身都可以自己搞晒,係醒個下要d時間
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

我小朋友剛剛返早上N班,八點半出門,一個早上在學校,返到屋企食完晏一點半訓到四點,起身茶點,落街公園行下咁。晚上八點又訓。但係我發現真係少了好多時間玩。我依家反而覺得,早上天氣好陽光好的時候,最好可以帶仔去公園餵下魚睇下雀吸下新鮮空氣。跟住10點半訓到12點半起身食晏跟住返學,回家食飯訓覺到第二朝,好似相聚的時間更有質量咁!目前好想同佢轉下午班。

我今年會幫囡囡報pn,都諗緊下午班會否比較適合,因為而家生活模式係晚上11-12點瞓,平日要7點起身湊返婆婆屋企,飲完奶多數再睡至中午食粥,午睡已經係黄昏5/6-7/8,再晚餐先一起回自己屋企已經又11點了。如果上午班就要早睡早起,比較難配合。唔知下午班為首選會否較容易被取錄呢?

‹ 上一主題|下一主題