用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 妳哋學校俾唔俾帶電話?
樓主: Giant
go

妳哋學校俾唔俾帶電話? [複製鏈接]

KT0603 發表於 14-9-3 08:49
可以帶回校,自行保管,但在學校所有範圍不可使用,見光死,即使關機。

...
可以帶, 也是必須全日關機, 仲要求自己負責保管, 連LOCKER也建議不用密碼鎖, 驚被人估到和望到
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

回覆:妳哋學校俾唔俾帶電話?

我女間學校要申請,可能係跨區關係,即日獲批。

剛買多部電話同劏咭,舊半水唔使!

嚴禁~ 大門口有電話打, 如真有需要(住得遠)可寫信同學校申請, 如獲批, 上課前交班主任看管, 放學攞返。

學校唔俾帶電話, 感恩.

janetlam74  一樣,煩少樣,感恩TOO~  發表於 14-9-12 22:20

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

醒目開學勳章

亞囡岩岩升中,學校俾帶手機,自己保管跟身,要熄機。
亞囡lunch時會whatsapp我,有時放學後有活動或小組討論,唔使我膽心。

引用:亞囡岩岩升中,學校俾帶手機,自己保管跟身

原帖由 angelfan07 於 14-09-09 發表
亞囡lunch時會whatsapp我,有時放學後有活動或小組討 ...

吓!學校內可用電話WA?
家姐學校要關機和鎖在locker,如有響聲或在課堂時見光即死,收機和需要家長到學校取回。
阿妹學校都要關機但不建議放locker。

CFSS & SSGC

sum-yan 發表於 14-9-9 23:36
吓!學校內可用電話WA?
家姐學校要關機和鎖在locker,如有響聲或在課堂時見光即死,收機和需要家長到學校 ...
Lunch time校外食咪可以用囉~

醒目開學勳章

引用:Quote:sum-yan+發表於+14-9-9+23:36+吓!學

原帖由 Yanamami 於 14-09-10 發表
Lunch time校外食咪可以用囉~
我囡中一可以出外食lunch用電話。

可以帶,但要關機。除非老師批准用作查字典才可用。

梗係畀啦, 否則屋企人死咗點算? 唔畀帶嘅都係變態!

學校有通告話唔建議帶, 不過帶嘅話返到學校必須關機, 放學離開學校先可以開
:

唔比 如真有需要(住得遠和放學返補習班)可寫信同學校申請, 如獲批, 上課前交班主任看管, 放學攞返。如已獲批一上課室一樣即死, 扣操行, 所以唔帶為妙!!!

華之里    發表於 14-9-14 14:37

俾,佢自己唔帶,佢怕萬一唔記得熄就好大件事;
巳有一個同學被警告

回覆 mandychan1981 的帖子

在校時間必需關機,嚴禁用手提電話。
有需要可以校務處借電話,所以毋需擔心

回覆 華之里 的帖子

話畀學校知, 咪啫係全校都知...

比,但要放校務處,放學排隊取回。但排隊條龍長得驚人!! ( 所以有D會偷偷帶上身唔交去校務處,但係比人發現會記名同埋要家長第二日去學校取 )為免麻煩我我唔比佢帶。
你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]

可以, 只要返學前關機同上堂唔好揚出來,否則沒收.

可以, 但回校要關機, 鎖在locker, 一放學就可以開機

俾。有

醒目開學勳章

引用:學校有通告,我仔可以帶,但上堂期間由班主

原帖由 MAYON888 於 14-09-03 發表
學校有通告,我仔可以帶,但上堂期間由班主任保管,放學發還
x2, 自已放學, 唔帶唔放心

‹ 上一主題|下一主題