用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 急問,頭痛中!!
go

[學校] 急問,頭痛中!! [複製鏈接]

小兒即將要選校自行分配學位,但因為孩子是發展遲緩兒,今年已經5歲多,但去年經老師校內評估,他的能力大概只有K1尾左右,無論是表達,社交,學習上都相比同齡的相差很多,但都跟得上學校一般常規,在選校上,真的進退兩難,環視自己住的區內(官塘),沒有學校有相關的資源,去支援特殊需要孩子,加上小兒的基本知識,數數(1-10)英文(A-Z)都未完全掌握,寫字就更加未追得上同級程度,真的不知有什麼學校合他去??而評估中心又遲遲未約期評估,根本不知道孩子的去向?現在又不知去交表或是不交??
如果評定去特殊,我都會接受,但如果到時評估結果是給他去主流的話,就更擔心他是否可以應付,十個擔心,可有家長有相似或有朋友有此情況?可以分享一下心得嗎?另在這個時候,我如何是好??
   1    0    0    0

你可主動打去評估中心搵社工, 講出小朋友有急切性需要做入學前評估, 佢地是可以比到快期你,你打去試下,  祝你好運

回覆 pocoyo123 的帖子

其實很早前,在孩子剛滿五歲時已經打去,社工姑娘話問番老師意見,另那邊評估中心,說我的孩子安排在十月才可以評估,姑娘都是叫我問番學校老師,勁無助!

我仔今年9月小一, 我都係今年1月才評估.
你要先選校入自行表, 跟普通的程序去做.   當做完評估後, 如話上主流小學, 咁就看你自行嗰間收咗未, 如有就讀啦, 如無, 就等大抽獎.  

為何幼園老師沒有要求小朋友留班呢?

回覆:三王一后 的帖子

如果跟據你寫的能力,不宜直升小學。現在的小學實在太吹谷,你小朋友會好吃力。如果真的想讀主流,都建議你重讀多一年k3

回覆:三王一后 的帖子

我suggest 重讀一年, 由現在開始搵私人特殊幼師補底, 追得幾多得幾多,

我有朋友都有安排私人補底,價錢亦可以接受,訓練完追番不少

回覆 濼晴 的帖子

請問, 濼晴, 你朋友的私人補底, 可補小一功課?  如可, 可否給我資料?

引用:小兒即將要選校自行分配學位,但因為孩子是

原帖由 三王一后 於 14-09-14 發表
小兒即將要選校自行分配學位,但因為孩子是發展遲緩兒,今年已經5歲多,但去年經老師校內評估,他的能力大 ...
Have you interview the nurse and ductor of CAC?

Call the nurse to follow up yr case.
You have to call and call again.

My son is also A, I called the nurse of KT CAC to follow up my case while my son reach 5 years.

回覆 PandaVV 的帖子

仲未安排去評估,是否明天打去叫中心盡快安排,其實孩子五歲生日第二天已經打去,個社工又叫我打去姑娘,姑娘同我講我仔要10月先有,仲要未知邊日,點好呢???

回覆 三王一后 的帖子

其實政府的人, 好話唔好聽, 你急佢唔急, 你唯一可做, 係追, 追追, 再追追追, 再追追追追, 煩到佢比期你為止, 祝好運

我仔今年讀小一, 都係今年年頭1月才評估,  你最重要係confirm 姑娘收到你的CASE, 老實講, 你追佢, 佢都未必會即刻比個期你, 如果佢已收到你個file, 到12月尾無收到電話再CALL吧!  趁這個時期好好train 吓小朋友.  為佢地做足準備仲好.
‹ 上一主題|下一主題