用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 又一村學校……
go

又一村學校…… [複製鏈接]

今日得悉有間叫又一村學校,上網睇,校舍真係型哂,佢地係咪只有幼稚園?升小一有咩派位結果參考呢,謝謝!
另外,課程及氣氛如何呢?請指教!謝謝

2    0    0    0

回覆 joshuen 的帖子

以前有小學,所以校舍好大。派位好神秘,無公開,所以我都有d猜疑,係好的,唔係應該list出來嗎?而且教師的流失亦比較高.....希望有用家可以補充一下.........

回覆:又一村學校……

我都有興趣想知多啲,先謝謝

佢有學劵,吾係好深、好學術果種,但聽用家分享,近年亦吾係話好淺。學校地方大、老師亦算有愛心。

派位講運氣,同學校無關,去考直資私校,除學校外,家庭培養都好重要。其實間間學校都有人喜歡有人愁。

呢間係有學劵得黎環境地點都好有優勢, 課程唔好討論, 唔知用咩標準先叫做深同淺, 但總之佢係合符教暑標準啦.  但老師既流失真係高, 咁反映行政有一定問題. 老師做唔長, 學校既教學氣氛都一定差D

樓上各位点查倒老師流失大架呢

若不是耶和華建造房屋,建造的人就枉然勞力;若不是耶和華看守城池,看守的人就枉然警醒。詩篇127:1

本人覺得又一村學校作風純樸,較低調,以小朋友為中心,沒有開放日,即使有不少學生考到名校,亦不會公開派位結果,用此作招徠,當然校內學生家長會知道派位結果

引用:樓上各位点查倒老師流失大架呢

原帖由 Oh!Baby 於 14-09-24 發表
樓上各位点查倒老師流失大架呢
我都想問同一個問題

老師流失率除咗學校知,我估讀緊既學生家長都唔知,我都好想知邊度可以知流失率

咁佢地全日制同半日制嘅時間分別係點呢?

學券學校中呢間應該幾好

回覆 Beauthappybaby 的帖子

I also think so.

回覆 Oh!Baby 的帖子

由於佢係有學卷學校,所以根據教署(截至2014年3月)公佈,又一村學校教學人員的教學年資有38%是不足4年,而4-7年的佔14%,這是一般教學機構,包括幼稚園、小學、中學都很小見到的.............

回覆 siplee88 的帖子

由於佢係有學卷學校,所以根據教署(截至2014年3月)公佈,又一村學校教學人員的教學年資有38%是不足4年,而4-7年的佔14%,這是一般教學機構,包括幼稚園、小學、中學都很小見到的.............

回覆 cyan120 的帖子

哦,原來是看教育署網站,但我再與深水埗區校舍較大和學生人數較多的幼稚園比較,教師年資<4年:德貞64%, 佳寶44%, 崇真36%,又一村38%,其實實屬普遍,為何說少有呢?而又一村老師年資>7年有48%,你並沒有提及.....最重要的是"校長及教學人員幼兒教學年資"不等於在該校任職年資,而是教學年資

我仔由K1到現在K3,我所認識既老師全部都在仼教~
校舍大,校長,老師,姐姐都有愛心
至於課程深與淺,我個人認識冇得去作比較

回覆 kim107 的帖子

哦,原來是看教育署網站,但我再與深水埗區校舍較大和學生人數較多的幼稚園比較,教師年資<4年:德貞64%, 佳寶44%, 崇真36%,又一村38%,其實實屬普遍,為何說少有呢?而又一村老師年資>7年有48%,你並沒有提及.....最重要的是"校長及教學人員幼兒教學年資"不等於在該校任職年資,而是教學年資。

kim107 發表於 14-9-25 14:03
回覆 cyan120 的帖子

由於佢係有學卷學校,所以根據教署(截至2014年3月)公佈,又一村學校教學人員的教學年 ...

唔知會唔會同佢呢兩年開多左好多班,請左好多新老師而令到比率變成呢個數字,
每班都會由一位資深老師,帶領下學習........我相信好多學校都會係咁
不過校長對老師要求高呢點我好同意,但教學氣氛唔好我又唔發覺

早幾年又一村傳聞是----->太開心,教得太淺,近呢兩年就係老師流失率極高

我兩位小朋友暫時共讀了5年,每年都是由同兩位班主任教至升上高一級,只有一年有一位有特別事離職,學校有出通告通知家長們

MSmrsKWOK 發表於 14-9-25 14:30
唔知會唔會同佢呢兩年開多左好多班,請左好多新老師而令到比率變成呢個數字,
每班都會由一位資深老師,帶領 ...
想請問你有無小朋友升上小一,如係既話,上小一難唔難跟到課程?
‹ 上一主題|下一主題