用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問中西區 Band 1男仔揀那一間?
樓主: jjclement
go

請問中西區 Band 1男仔揀那一間? [複製鏈接]

ungoogoo 發表於 14-10-13 12:05
其實英皇全港排名高d定SJC?一直有個印象係英皇高d,但亞仔老師去年話若過入唔到英皇,咁SJC一定唔使諗。暑 ...
睇你中文好D,還是英文好D

王家爸爸 發表於 14-10-13 14:31
睇你中文好D,還是英文好D

應該係King's 中文好d, 而SJC就英文好d?
咁邊間數好d呢?係咪King's?
我見King's 既課外活動,好似唔係好同其他學校咁?

ungoogoo 發表於 14-10-13 16:19
應該係King's 中文好d, 而SJC就英文好d?
咁邊間數好d呢?係咪King's?
我見King's 既課外活動,好似唔係 ...
正確,King's 中文好D,而SJC英文好D。
我估計 King's 數學比較好,因為 SJC 的M1 拿到 5 以上只有14.8%,有點令人失望。
兩間學校課外活動也是比較多。

阿仔兩間都有面試,佢話,sjc英文程度較深。
過往DSE好多肥咗中文,所以kc好着重中文,感覺 kc係主科的照顧較全面。

王家爸爸 發表於 14-10-13 17:31
正確,King's 中文好D,而SJC英文好D。
我估計 King's 數學比較好,因為 SJC 的M1 拿到 5 以上只有14.8% ...

M1係乜野呀?
我上King's網,好似唔見佢有羽毛球、籃球、足球、游泳、田徑、orchestra、Chinese orchestra。。。。。。呢d一般學校有既課外活動?

blueberry123 發表於 14-10-13 19:20
阿仔兩間都有面試,佢話,sjc英文程度較深。
過往DSE好多肥咗中文,所以kc好着重中文,感覺 kc係主科的照顧 ...

請問兩間面試時會問d乜呢?
而家KC既中文又如何呢?

回覆 ungoogoo 的帖子

你提及的課外活動都有,Check下這個學校網頁:
[url=你提及的課外活動都有,Check下這個學校網頁: http://www.kings.edu.hk/pages/clubs.htm]http://www.kings.edu.hk/pages/clubs.htm[/url]

whl1230 發表於 14-10-14 15:07

你提及的課外活動都有,Check下這個學校網頁:

Thank you. 原來收係呢到.

佢in 完就咩都唔記得,亦唔會講demails.但兩間都有一篇英文,同數學題,阿仔話SJC篇英文有幾個字唔識。

另KC中文有小組討論

王家爸爸  SJC面試有用普通話,KC沒有。   發表於 14-10-15 10:53
ungoogoo  Thank you.  發表於 14-10-15 09:16

請問King's 的家長,在官校讀書的學生是不是不可依靠老師講書,要靠自已或出外補習?如好受老師引領才有火花或推動力的學生可能不太適合?這點我比較重視。我都好想知人們所講:英皇近幾年差左好多,係咪真呢?

引用:回覆+blueberry123+的帖子 想請教如打算搬

原帖由 jjclement 於 14-09-30 發表
回覆 blueberry123 的帖子

想請教如打算搬屋的話,中西區好還是灣仔好?
如果你跨區入到皇仁,墊底一定不會系你。

王家爸爸    發表於 14-10-17 14:01
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

回覆 Obiepapa 的帖子

雖然我好仲意皇仁,但跨區得幾個位,唔敢想像會博得到,自行就肯定唔得,除非全級頭 5 才敢博。

引用:回覆+Obiepapa+的帖子 雖然我好仲意皇仁,

原帖由 jjclement 於 14-10-17 發表

雖然我好仲意皇仁,但跨區得幾個位,唔敢想像會博得到,自行就肯定唔得,除非全級頭 ...
如果系「操卷型」前三名都要三思既然決心跨區皇仁,自行填一間就算了。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

回覆 jjclement 的帖子

不論在那間學校,讀書從來都要靠自已。

如果仔仔係小六已補習開,上到中一可以繼續,否則等佢中一開咗學跟唔跟得上再另行安排。

jjclement  Thank you  發表於 14-10-19 23:28

想請教為什麼「操卷型」前三名都要三思,是否指那些補開習,操開卷那些學生去到皇仁便追不上?換句說話即在皇仁只有那些天資高的學生不用補習才可取得好成績?請指教!謝謝!
‹ 上一主題|下一主題