用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲留學交流
樓主: smartyou
go

澳洲留學交流   [複製鏈接]

回覆樓主

May I join the whatsapp group?  Thank you.

del...

醒目開學勳章

回覆樓主

亞女現在香港中三,預計今年7-8月會去昆士蘭入英文班先,2020 1月入year 10,Agent比左幾間學校揀排位,大概上左學校網站睇過,暫時比較心儀既係kc,請問有無人比到啲意見

Mitchelton SHS
The gap SHS
Kelvin Grove SC
Kenmore SHS
Kendorn SHS
Alexandra Hills SHS

醒目開學勳章

回覆樓主

Can I join Whatsapp group too?

May I join the group?  Thanks!
10 Dec 03 - 3.275kg             12 Jan 04 - 5kg  14 Feb 04 - 6.4kg20 Mar 04 - 7.05kg   24 Apr 04 - 8kg12 Jun 04 - 8.4kg 11 Dec 04 - 9.67kghttp://www.babyhome.com.tw/album.php?mid=15626

回覆樓主

可否加我入谷?謝謝樓主

pls add me to whatsapp group. Thanks

醒目開學勳章

回覆樓主

其實有冇Whatsapp group 架?

回覆樓主

我相信已經無左?樓主都無回覆?

澳洲學生搭公共交通是否可以有優惠? New Castle如何申請?

Hello, may I join the whatsapp group?

請問有無小朋友讀緊St Mary’s Anglican girls’ school 或者對呢間學校有認識?
徐家的"小可愛", 2005年1月25日 東區醫院出生, 係爸爸同媽媽 "心肝寶貝"

Activehealth 發表於 17-10-1 08:12
可以自己去澳洲school visit,直接聯絡學校。

阿仔兩歲時已經報咗澳洲boarding school (我地係citizen),  ...
您好!想請教一下,我見有些朋友也像你一樣,由小孩出生已報澳洲一些boarding school,請問原因是什麼呢?那是否如果出生時沒有早早報名,基本上到孩子十歲時才報已沒有機會呢?見你說你兒子現在仍未肯返去讀,想請問是否如你般早早報名,孩子便任何時間回去讀也可以呢?

我也說說自己背景,我有兩個兒子,兩個也已入籍,老大十歲,老二現在才九個月。老大在香港讀國際學校,對老大何時出國留學及到哪個國家仍沒有什麼頭緒,現在才開始做點功課。身邊的朋友似乎都已經很清楚將會怎樣為孩子舖路,他們大都target英國或美國,澳洲似乎不是他們那杯茶。有位比較熟的朋友更對我說,現在澳洲畢業回來的都被視為second tier,比不上英美畢業生,所以不會選擇澳洲。我自己一向的想法是待兒子年紀大點,清楚知道自己的興趣和所長才跟他分析到哪裡升學比較好。我先生在澳洲的大學畢業和讀碩士,考了專業資格,回港就業一點問題也沒有,可以說很順利,但畢竟也是廿多年前的事,真的不知道現在大環境是否已經很不同,澳洲畢業真的在港出路很窄嗎?

我和先生也很喜歡澳洲,所以從兒子很小時已覺得回澳升學沒什麼問題。現在朋友們都似乎不會考慮澳洲,心中疑惑起來,也想聽聽你們這群決定讓孩子往澳洲升學的家長的意見。

由於我的小兒子現在年紀尚小,只有九個月,所以想問問是否應該幫小兒子報名澳洲的boarding school (雖然我根本未知道兒子會否就讀,但他長大點我也有個option)?大兒子似乎已經錯過了出生便報名的機會了,只是如果想入讀較好的boarding school是否已沒機會?

謝謝!希望可以交流一下。

aidan08 發表於 19-5-27 10:47
您好!想請教一下,我見有些朋友也像你一樣,由小孩出生已報澳洲一些boarding school,請問原因是什麼呢? ...

不用客氣說請教,大家齊來探討。
果時咁啱帶阿仔返去探親順便報boarding school, 果間係頂級boys school, 只俾咗AUD100報名費,一年四次有school magazine 直接寄嚟HK. 因為驚位少截龍,到時想報都無。

佢香港同學(都係AUS passport)聽見阿仔一早報咗果間,9歲報都報到Year 7boarding 無問題。但係佢兩個依家仲喺ESF中學讀緊,未有興趣返去讀boarding.
反而近幾年我地每年返一次澳洲,去唔同省分睇唔同大學,亦參加過大學的短期資優課程,預早俾佢體驗澳洲大學生活,等佢自己㨂返唔返澳洲讀大學,如果返會揀邊間讀邊科。

就業問題,我身邊大班朋友都係澳洲畢業,全部八大專業人士,無聽過話澳洲畢業俾人歧視,各在醫療、金融、法律界個個都有好好發展,有在美資大行iBank 做到好高位,在醫療界澳洲畢業簡直係信心保證。當然,如果唔係Go8畢業,又唔係professional degree就唔同講法。

‹ 上一主題|下一主題