用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問6歳小朋友初学小提琴,琴约几多錢? ...
go

請問6歳小朋友初学小提琴,琴约几多錢? [複製鏈接]

那里買小提琴好? 買時要留意咩? 謝謝

5    0    0    0

回覆:請問6歳小朋友初学小提琴,琴约几多錢?

我仔仔六歲初學,1/8 $750 8折,琴行代購的國外名牌紅棉小提琴。

:-) waiwai

6歲買1/4或者1/8,視乎小朋友幾高啦。我細個果時一用就係1/4,果時我都係6歲。
唔好買咁貴,三,四百蚊左右大陸琴已經夠用。我去到考四級果部3/4琴當年買都唔過千。因為小朋友大得好快,兩年左右就要換一次琴,到第日買4/4果時先買部貴D好D GE琴都唔遲。同堆小朋友咁細多數都會好唔小心,部琴成日四圍撞,買太貴都係家長心痛部琴

回覆:請問6歳小朋友初学小提琴,琴约几多錢

可以去灣仔Solo Strings睇下
啲琴幾靚,可以trade in琴換琴,依家又可以租琴用,唔洗怕小朋友成日要換size

請問750元學小提琴有8折在哪裡學的,謝謝!

琴行學大多$200/45分鐘

8/10/07 - 8.6 kg

引用:我仔仔六歲初學,1/8+$750+8折,琴行代購的

原帖由 wendywaiwai 於 14-09-28 發表
我仔仔六歲初學,1/8 $750 8折,琴行代購的國外名牌紅棉小提琴。
紅棉係大陸名牌,吾係國外!

aidac 發表於 14-9-28 13:16
6歲買1/4或者1/8,視乎小朋友幾高啦。我細個果時一用就係1/4,果時我都係6歲。
唔好買咁貴,三,四百蚊 ...
難得通利職員都是這樣教我,買最平的。買回來后,我好慶幸買了最便宜的,因爲孩子太細個了,未識好好保護個琴。買貴野然後日日提心吊膽就不好了。我孩子5嵗用1/4。

我女都係用1/4,通利買,咪買咁貴,一來佢地用得粗,二來分分中學吓又吾鍾意。平平地,無咁肉赤。

hoihoima 發表於 14-10-12 00:14
難得通利職員都是這樣教我,買最平的。買回來后,我好慶幸買了最便宜的,因爲孩子太細個了,未識好好保護個 ...
差唔多啦五歲用1/4,但係我自己唔會係通利果D大間琴行買,因為一定唔抵又少選擇。寧原去D專賣弦樂GE到簡,多數會平過大琴行,大琴行係賣牌子,一樣質素GE琴如果唔係大牌子就可以平D,小朋友真係唔洗用貴琴,真心,平定貴琴初頭都係拉得好難頂架啦

俊x,x文啦!專做批發的,又平!同樣級數的出面賣千幾,他度1千有找!
我仔1\4,已經係半人手造,Bv200都吾過1千!

仲要多得揀,拿幾只出來你試!

偷影,吾好鬧我!中間吉左果格係1\4的,当時試緊!

如果真係有心學,我覺得買貴少少係值得,其實都平過鋼琴好多

引用:六歲開始學,由1/8或1/4開始,用4、5把琴,

原帖由 EduKing 於 14-10-20 發表
六歲開始學,由1/8或1/4開始,用4、5把琴,每把一年左右。
除了在音統或其他特別優惠團體班學習,一把數千 ...
絕對同意太差的琴影響學習興趣

我會建議買手造琴,音質係唔同啲, 就算國內做都可以好好

‹ 上一主題|下一主題