用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 王錦輝2nd interview有幾人?
go

王錦輝2nd interview有幾人? [複製鏈接]

冇乜人講王錦輝,有幾多人有2nd interview呀?知唔知 in 幾多日?
其實呢間學校係點架?
   2    0    0    0

引用:冇乜人講王錦輝,有幾多人有2nd+interview

原帖由 Cavebaby 於 14-10-13 發表
冇乜人講王錦輝,有幾多人有2nd interview呀?知唔知 in 幾多日?
其實呢間學校係點架?
...
好似係500人2nd in.

回覆 四隻貓 的帖子

2nd 問題是否很難為家長?

引用:冇乜人講王錦輝,有幾多人有2nd+interview

原帖由 Cavebaby 於 14-10-13 發表
其實呢間學校係點架?
...
我仔仔都有second in, 在15/10早上 in, 都唔係太清楚in 什麼?另要帶回証書正本....

wynnwynn 發表於 14-10-13 07:19
回覆 四隻貓 的帖子

2nd 問題是否很難為家長?

放心, 很大路的問題. e.g. 點解揀我地學校? 小朋友性格?

四隻貓 發表於 14-10-14 09:30
放心, 很大路的問題. e.g. 點解揀我地學校? 小朋友性格?
多謝分享, 請問係一個FAMILY見老師定係成班人一齊既呢. THANKS

klm402 發表於 14-10-14 09:31
多謝分享, 請問係一個FAMILY見老師定係成班人一齊既呢. THANKS
係一個FAMILY見老師

四隻貓 發表於 14-10-14 09:37
係一個FAMILY見老師
好的, 謝謝分享.

引用:Quote:wynnwynn+發表於+14-10-13+07:19+回

原帖由 四隻貓 於 14-10-14 發表
之前有jm share一篇訪問,校長話2nd小朋友要睇圖書然後講返個故事出來。唔知可唔可以睇英文書然後用廣東話講返出來呢?因為我家小朋友睇英文好d, 但講廣東話叻d

睇圖書... 圖書由學校提供?

嘩...咁深呀....要睇書再講呀....頭痛了.

回覆:麥兜MaMa 的帖子

唔知入到2nd in, 對沙田區是否都是保持約15%呢?

我明白當日怕對其他沙田小學有影響而有此限制,但今時今日,學位都唔太夠,為何仍不取消這個不公平做法?

麥兜MaMa  要正苦肯才可  發表於 14-10-14 14:03
麥兜MaMa  相信學校不能單方面取消..要正苦   發表於 14-10-14 14:03
麥兜MaMa  yes. 保持15%. 建校立約....相信   發表於 14-10-14 14:02

hobby 發表於 14-10-14 10:01
唔知入到2nd in, 對沙田區是否都是保持約15%呢?

我明白當日怕對其他沙田小學有影響而有此限制,但今時今 ...
I do agree with you. I think the children should be sent to school that close to home.
Long time on the way to school will do no good to kids in the long run.
"怕對其他沙田小學有影響" the other schools should improve their own levels in education instead of making such stupid rule to other schools. It is like saying, "I cannot or don't want to run fast, so I put a barrier on your way so you slow down too. "

How can we do it? If all parents sign a letter to Education Bureau, will it help?

引用:Quote:wynnwynn+發表於+14-10-13+07:19+回

Thx....你已in 了....咁有冇再考小朋友?

ltpp 發表於 14-10-14 09:42
之前有jm share一篇訪問,校長話2nd小朋友要睇圖書然後講返個故事出來。唔知可唔可以睇英文書然後用廣東話 ...

老師提供一中一英圖書任小朋友自己揀一本. 形式同校長所講一樣.
是一些很簡單的圖書, 所以你不用擔心.

引用:+本帖最後由+四隻貓+於+14-10-14+11:20+編

謝謝回覆!請問揀英文書是否要用英文講返出來?

EduKing 發表於 14-10-14 12:20
There are serious problems with the education system of HK.
With similar arguments and procedures to ...
These two are totally different issues.
I personally hope the schools should consider siblings as top priority, at least those who are still in schools. Lots of developed countries do. They care about theirs students, and their families.

EduKing  Makes sense on this point  發表於 14-10-14 13:57

回覆:王錦輝2nd interview有幾人

我仔仔上年2nd見,係考小朋友,睇一套故事,跟住答問題,7分鐘左右出返黎,最後收到offer,但我放棄左,有更好offer.
上年唔洗見家長,證書正本都冇要求要帶回

今年細女15號見,

hknote 發表於 14-10-14 13:39
我仔仔上年2nd見,係考小朋友,睇一套故事,跟住答問題,7分鐘左右出返黎,最後收到offer,但我放棄左,有更 ...
仔仔男神校?
‹ 上一主題|下一主題