用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵涌 李兆基中學如何?
樓主: chocolatebean
go

葵涌 李兆基中學如何? [複製鏈接]

容我為李中講些好話, 不喜勿插。個人認為升中簡介會的主要對象是小五, 小六的學生及其家長, 為了要尋到合適學校, 大多家長會參觀不同中學, 少有重覆參觀同一所中學數次, 由於對象不同, 所以內容重覆可減省學校行政負擔, 至於沒有舉出實際入讀大學數字或DSE成績數據, 那是各間學校用自己的方法表現最好的一面給公眾, 是否偽術, 那要靠家長自行分析。

至於學生品行, 間間學校都有好學生, 壞學生, 最重要的是教子女懂得揀友。 本人出身名校, 班上一樣有說粗口的同學, 也有同學拍拖, 自己也被傳過跟某某拍拖, 我囡囡的確有跟我說某社長跟某社長拍拖的說話, 但是真是假, 不得而知。

我覺得李中校長有熱誠, 有修養, 也很喜歡囡囡的班主任, 囡囡讀得好開心, 功課量適中, 我和囡囡都覺得冇揀錯學校。

李中近年頗受歡迎, 聽聞兩間仁立會建議第一揀林護, 第二陳兆民,安柱又勁難入,  對於不甘心可能入到陳兆民的band 1生來說, 李中是另一不錯的選擇, 至少放第一的話, 入到機會是十拿九穩。去年就有位20仁立生入了李中。 以上是純粹個人感受, 不認同者可溫柔指正。

hkpapa852  sorry,攪錯咗以為你講李國寶  發表於 15-12-21 18:16
hkpapa852  李中入U率未必高得過陳兆民  發表於 15-12-21 17:44

本人覺得孩子入了李中後成長了很多,的而且確學術功課與校內/外活動及音樂各方面的鍛鍊都是非常充實,但從沒聽到一句辛苦,李中學生的鬥志我真是非常讚賞,至於負面評語,各家長當然要自行思考丶分析,始終家長與學校教學理念不一致,仔女在中間亦很難受。

回覆:葵涌 李兆基中學如何

我相信任何banding 中學亦有學生拍拖,最重要是家長灌輸正確觀念给他們。小女五年级參觀簡介會時已非常喜歡此校,覺得師生充滿活力。今年剛升上這校,看她讀得非常開心,和同學相處亦很融洽,老師亦以朋友形式與他們相處,感覺非常良好

我估李中越來越受歡迎, 3年前龍年學生選校, 簡介會都冇今年咁多人, 個HALL 不停加位. D 人少左選LW, ON CHU 多左B1A/B學生選, 最後只得李中&善德揀, 好多人都唔會揀善德, 反而谷左去李中

引用:我估李中越來越受歡迎,+3年前龍年學生選校,

原帖由 chocolatebean 於 14-12-27 發表
我估李中越來越受歡迎, 3年前龍年學生選校, 簡介會都冇今年咁多人, 個HALL 不停加位. D 人少左選LW, ON CHU ...
點解情願揀李中 ? 都唔揀善德嘅?

Jackieson  可能宗教方面的考慮  發表於 14-12-29 01:18

回覆 Happypypy 的帖子

善德也很好, DSE成績優異, 交通又方便(葵興地鐵站C出口), 很受荃灣區B1小六生歡迎

回覆:YDLFATHER 的帖子

O..

當band1生大抽獎派到第二的band1c校時,大家就唔会介意宗教背景或校服去一窩蜂叩門善德。

引用:當band1生大抽獎派到第二的band1c校時,大

引用:Quote:原帖由+黃巴士+於+14-12-29+發表當ba

原帖由 KT0603 於 14-12-30 發表
善德叩門,要全部4科A 仔,想取叩門入場券都要唔易。
到咗叩門階段,個個都要最好既,又好合理。咁A都分A頭,A尾既,有的小學八十八分以上就A,有的鬆手的,八十三,八十四都寫A,我地小學試過因老師出題撞啱補習社的操卷題,重考中文其中—篇閱讀理解添,咁分數又有變數了,中學又沒咁膚淺既,淨睇成績表靚仔先收。

引用:Quote:原帖由+KT0603+於+14-12-30+發表善德

原帖由 dobbybabie 於 14-12-30 發表
到咗叩門階段,個個都要最好既,又好合理。咁A都分A頭,A尾既,有的小學八十八分以上就A,有的鬆手的,八十 ...
善德真係要三個學期全A才可叩門的

KT0603 發表於 14-12-30 00:39
善德叩門,要全部4科A 仔,想取叩門入場券都要唔易。

3年前全A生叩門善德, 單是申請叩門學生, 都有12X人合資格.  早幾年叩門善德大部分收了"仁立"學生.  至於李兆基, 由於著重運動, 很多男生家長都喜歡多活動, 所以競爭大.  咁多年都沒"公開"叩門位.  

引用:+本帖最後由+黃巴士+於+14-12-30+14:23+編

原帖由 黃巴士 於 14-12-30 發表
請問李兆基自行係咪全in

黃巴士  合其資格, 自行是全IN的.   發表於 14-12-30 20:37
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:+本帖最後由+黃巴士+於+14-12-30+14:23+編

QQmummy 發表於 14-12-27 12:40
容我為李中講些好話, 不喜勿插。個人認為升中簡介會的主要對象是小五, 小六的學生及其家長, 為了要尋到 ...
唔好意思,小兒今年小六,鄰居兒子也是李中,今天去完簡介會,對三位校長印象也不錯,但想問一問,學校好像欠保養,看起來很舊,是否資源真的很少。因現時小學的保養很好,有所比較。

引用:Quote:QQmummy+發表於+14-12-27+12:40+容我

原帖由 31450069 於 15-12-12 發表
唔好意思,小兒今年小六,鄰居兒子也是李中,今天去完簡介會,對三位校長印象也不錯,但想問一問,學校好像 ...
今天也去了李中簡介會,校長及其內容也不错,唯獨學校真的頗殘舊,小朋友也是讀千禧小學,相比之下,落差頗大.....

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

葵青區要千禧校舍中學 相信要推介 獅子會同燕京 如果呢兩間都唔係你杯茶
相信你必須要接受間中學係二十年以上的番新校舍因為其他葵青中學都起碼25年以上

我個女今年係李中讀中一,校風我覺得不錯,唔係好多人拍拖,我女本身 b1b, 考b1b中學, 開學學校按排得好,每班有成績好的師兄師姐都引導及關顧,很快就適應. 這間是一間非常不錯的中學.

想提一下想報李中的小六生及家長, 今年收生比重改變了, 成績 / 面試的比重提高了, 而獎項及課外活動的比重降低了, 所以B1C的同學雖然有獎項, 但在自行時未能有著數!

fionaso1009 發表於 15-12-21 17:17
我個女今年係李中讀中一,校風我覺得不錯,唔係好多人拍拖,我女本身 b1b, 考b1b中學, 開學學校按排得好,每班 ...
Hi, 我仔都係

學校比我想像中好好多

初時以為學校不太注重成績(相比幾間B1A & B學校),原來唔係, 老師都幾緊張同學成績
有唔少DICT, QUIZ, 我很喜歡, 好過B1A校太少功課, 同學會養成HEA LIFE
老師跟進問題好好, 按我自開學以來接觸既老師, 處理問題, 家長查詢都好好, 跟得足, 有交代
校風雖自由, 但學校仍有嚴謹及要學生守紀律
學校又培養學兄姊教導中一生功課

以上呢D從冇係簡介會聽過,校長冇SELL過呢D, 只強調追求卓越及六頂帽子思考模式, 更沒有提供DSE成績

相反我從安柱/林護簡介會有聽過, 校長也有提DSE成績

李中校長中文出身, 所以校著重品格教育,浸入自由風格
林護校長化學出身, 佢都唔係SALES佬, 但你會被佢真誠感動
安柱校長化學出身, 葵青B1學校 SELL 得最好係佢, 將學校既優點, 家長想知想要既都數晒出來
善德校長係荃葵青XX會主席, 把口都好得, 如果唔介意佛教學校, 聽完簡介會可能會轉車太, 因為ST係本區係相對較易入既B1B 男女校

‹ 上一主題|下一主題