用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 高主教書院小學部 請問高主教小學中英數教深幾多?
go

請問高主教小學中英數教深幾多? [複製鏈接]

請問高主教小學中英數教深幾多?

0    0    0    0

回覆:evil 的帖子

英文高半級,其他同一般學校一樣。

換咗新校長後似乎急於求成,而家點只教快半年我睇至少教快一年有多。我的個人經驗:

-我個小朋友試過帶份堂上測驗卷回家,同我講老師話因為發覺全班大部分小朋友都唔識做,所以老師只好臨時將堂測改做家課

-佢又同我講,話有同學默書測驗唔識搞到在堂上喊

-日日放學做功課同溫書做到小朋友上床睡覺,因時間太緊逼成日要逼佢坐定定(我都知咁細過小朋友好辛苦),逼得佢多搞到好似同佢關係都差咗,佢而家有少少驚我

-上星期的見家長會聽講怨聲載道,好多家長都話學校太催谷小朋友(同大人)跟得好辛苦。班主任只係表示佢都無可奈何叫我們直接同副校長講,後來校方勉為其難,先至「詢眾要求」做點小修小改減幾份功課

我都想小朋友叻想佢大個競爭力好,但而家感覺好似偃苗助長咁,小朋友而家有點驚返學同驚老師,諗起佢咁辛苦有時都幾心痛!

回覆:請問高主教小學中英數教深幾多?

想問問有無今年小一家長?想問問如果由高幼上高小,會唔會易d適應?因為高幼校長話課程設計有涵接高小程度

引用:換咗新校長後似乎急於求成,而家點只教快半

原帖由 rhearn 於 14-11-17 發表
換咗新校長後似乎急於求成,而家點只教快半年我睇至少教快一年有多。我的個人經驗:

-我個小朋友試過帶份 ...
同埋,唔好意思,請問小朋友係用幾多時間做功課呢?會否係等大人回到家才開始做?

cyhh 發表於 14-11-17 13:27
同埋,唔好意思,請問小朋友係用幾多時間做功課呢?會否係等大人回到家才開始做?

...
小朋友返屋企自已抖陣就開始做(冇大人睇住當然會慢d),我大約七點幾返到屋企就陪佢一齊做。總有唔少題目唔識做留白等我,如果只係為咗交功課要快快趣趣「殺」晒d功課當然唔使咁耐,但要慢慢解到畀小朋友明白就幾困難。唔少課程例如d英文文法對初小小朋友完全係好抽象(我自問我個小朋友以前都算成績唔太差),平均日日五六課功課,仲有大堆學校高度鼓勵參加嘅課外活動呀、繪畫比賽呀等等,日日都做到氣咳。

引用:Quote:cyhh+發表於+14-11-17+13:27+同埋,

原帖由 rhearn 於 14-11-17 發表
小朋友返屋企自已抖陣就開始做(冇大人睇住當然會慢d),我大約七點幾返到屋企就陪佢一齊做。總有唔少題目 ...
是小一嗎?

我都想知是小一嗎???

聽講好多小朋友頂唔順,新校長只顧自己面子,急於求成,根本冇係學生/家長方面諗,佢一上場就狂谷學生,遲早谷出事

回覆:ellako99 的帖子

個新校長一上埸已搞三测三考,d高年班家長已極之不滿callme:

其實3測3考不是很普遍嗎?12網好多學校也是3測3考,之前高小也是3測3考,但3測不計分(但應該都會同計分一樣認真面對吧)。不過,如果測驗佔部分分,唔係好過一次定生死咩?我唔係幫學校,只是想知道3測3考點解家長覺得唔好⋯

校長簡直當小朋友係一部機器,要徹徹底底將小朋友變成一部考試機器。要操練小朋友成為超人,要佢地做到超乎能力的事情。從來不會從小朋友角度着想,為求利益,不擇手段

引用:其實3測3考不是很普遍嗎?12網好多學校也是

原帖由 cyhh 於 14-11-18 發表
其實3測3考不是很普遍嗎?12網好多學校也是3測3考,之前高小也是3測3考,但3測不計分(但應該都會同計分一 ...
之前的校長,會在测驗中,比家長知道小朋友的强弱,就算測驗成績唔理想,小朋友都唔需氣餒,因為唔計分,只要努力就可以在考試考得好成績。

回覆:cyhh 的帖子

咁3測3考又有乜好處呢

個人覺得3測3考冇問題,只要你平時可以keep住同佢温書,測驗計分係好事,始終小朋友狀態唔係咁易控制到,分開幾次測/考,就算一時失手都唔係影響咁大。

突然有此問題,其實高小考得咁深,孩子唔識,咁呈分試味拉低曬。對考中學不好。

高小由小一開始教得深,考得深,可以激發成績趕不上的學生加倍努力,始終還有很多時間追成績,學生有幾年時間習慣考試模式,呈分試時學生的成績一定有水準,我想這是校長的意思,我覺得都可以理解,只是不是每個家長都可以接受。

回覆:gbmum 的帖子

我唔多覺得學校老師教得深,佢地只係教得淺,功課深,考得深,所有深層知識都是由家長去教!

我唔介意學校將程度提升,但都要因應小朋友的能力而提升。要打擊小朋友的自信係好容易,但家長要增強小朋友的自信並非一朝—夕的事情。小朋友有自信心,才能鼓勵繼他們續向前行。

我覺得一所出息的學校,除了有突出的成績外,能提昇小朋友的自學能力也肯重要。暫時在新政策下,完全不能提升小朋友的興趣。

回覆:evil 的帖子

如果學校係100%保証小朋友可直升中學,我唔介意學校有這麼急進的表現。但每年只有大約一半學生可入回中學升讀。那麼其餘入不到中學的小朋友會怎樣呢?他們就會是遺棄的一群小朋友,不知去到那個banding中學。

小兒今年剛上高主教中學部,而本人也有一位囡囡剛上小一,上年經過一番爭扎之後,我決定比囡囡直升自己學校之小學部女校,放棄升上高小學部。
本人覺得囡囡而家小一功課及測驗程度無哥哥當年甘深,囡囡而家讀得好輕鬆。如果高小而家考卷要比以前更深,真係苦了小朋友。我一直有留意高小換左校長,我自己好深痛班老師,本人仔仔係一個比較心散同成績比較差既小朋友,六年黎多得高小老師對每一位學生既愛同鼓勵,小兒得以成長,好明顯高小老師唔會因為學生背景同成績而去挑選學生,距地重視每一位學生,個人認為高小學生有良好品德,老師語重心長既教悔,呢樣野好多學校都無(最少囡囡而家間小學無),如今要高小老師跟自己教學理念背道而馳,可想而知老師果份無奈同心痛。如果只看重成績而失去教會學校應有既理念,就已經完全變質。個人認為品德同愛既教育比任何教育更加重要,要小朋友活在旁惶無助,心驚膽顫的生活下,每天以淚洗面,出產既只會係一個又一個無自信既小朋友,值得嗎?
‹ 上一主題|下一主題