用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解爸爸通常唔緊張,媽媽緊張?
樓主: 蝦米豬
go

點解爸爸通常唔緊張,媽媽緊張? [複製鏈接]

引用:又話自由發展,+唔好迫,+只要唔係入到飛仔學

原帖由 蝦米豬 於 14-10-18 發表
又話自由發展, 唔好迫, 只要唔係入到飛仔學校就唔駛太担心. 當然, 他的大前提是仔女會自發學習...

點解爸 ...
好多爸爸仲緊張。

引用:又話自由發展,+唔好迫,+只要唔係入到飛仔學

原帖由 蝦米豬 於 14-10-18 發表
又話自由發展, 唔好迫, 只要唔係入到飛仔學校就唔駛太担心. 當然, 他的大前提是仔女會自發學習...

點解爸 ...
爸爸都係大學畢業,唔小爸爸通常都係話自由發展,小壓力讀書,小學要玩多d,因為當年自自己都係咁,但時代唔同啦同 。

回覆:蝦米豬 的帖子

因為啲男人唔想煩、唔想理,就話自己唔識或者信哂老婆•••••:;pppp:

mimics218  有機會  發表於 14-10-27 11:38

回覆:點解爸爸通常唔緊張,媽媽緊張?

邊個話爸爸吾緊張:)

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

回覆:點解爸爸通常唔緊張,媽媽緊張

自從阿囝出世,我同爸爸達成了一致同識(因母校有25分,可以選擇hea住過5年),老公一句話「俾個仔試吓」,倆公婆便拍住上,由n至k至考小一的準備,倆公婆大方向都是意見一致,偶然遇上意見不同(如k1轉不轉校 or shortlist 考小一的學校),都是以孩子的性格及信仰作決定依歸,所以不管開心或不開心的事,能夠彼此扶持及分享,已是一件感恩的事。現在經歷「等待結果」的階段,我和大家一樣每天的情緒都在盼望與失望的懼怕中遊走,但最近想到更多的事,感謝神給我及孩子這樣的丈夫/爸爸,及給我兩個寶貝的孩子(即使天天曳得令我頭痛)。大家加油,盡人事,聽天命,我相信絶處也會找到出路。

‹ 上一主題|下一主題