用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 呀女第一次測驗, 我想D卷出深D
樓主: f6f
go

呀女第一次測驗, 我想D卷出深D [複製鏈接]

引用:Quote:longlokma+發表於+14-10-20+17:42+正

原帖由 goodboy1 於 14-10-20 發表
以前都話間中買下d練習做, 但升中後, d練習都未做過, 就只有特擊測試,。
希望阿仔可以靠個底, keep住...:t ...
靠阿仔自己摸索了…………我仔初期都無從入手温書,科目又多範圍又大,又唔清楚考核模式,而我地学校又xxxx, 唯有慢慢適應,摸住石頭过河啦

引用:Quote:goodboy1+發表於+14-10-20+16:20+頂

原帖由 f6f 於 14-10-20 發表
我都唔知自已係咪因為之前呈分試關係比佢攪到有呈分試後為症.........
初升中自由過小學好多,老師唔會像小學時咁嚴去Check功課,好多都是上堂自己對,咪自然放鬆左。我仔又係之前一回家就玩部平板,之後我收埋左,只有星期六日才有得玩。下星期測驗,我都未真正放得手,都要提吓温咩

通常考完上学期派成績表先可大刑侍候。

王家爸爸    發表於 14-10-24 13:18
goodboy1  好有心得!  發表於 14-10-21 00:10

學校有QUIZ 都可以睇到少少佢地嘅學習態度如何
測驗/考試就睇到佢地有几勤力

引用:學校有QUIZ+都可以睇到少少佢地嘅學習態度

原帖由 TwinWong 於 14-10-21 發表
...
唔止勤力,仲要有方法。中学不能再靠死背爛讀,因為識都未必趕得切做哂份卷而又答中points.    好多初中生就是未掌握到攞分技巧,结果徒勞無功

longlokma 發表於 14-10-21 13:29
唔止勤力,仲要有方法。中学不能再靠死背爛讀,因為識都未必趕得切做哂份卷而又答中points.    好多初中生 ...
係, 答到離晒題, 唔中POINT, 几長篇大論都無用, 係攞唔到分

TwinWong 發表於 14-10-21 12:31
...
佢肯比你睇的Quiz成績, 往往都係比較高分先話你知, 但點知佢會唔會收埋一D 測得唔好的?

除非好似小學時跟得咁貼啦, 但保證佢地會唔鍾意.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

palmchristy 發表於 14-10-21 14:50
佢肯比你睇的Quiz成績, 往往都係比較高分先話你知, 但點知佢會唔會收埋一D 測得唔好的?

除非好似小學時跟 ...

啊囡中學, 所有默書, quiz, test, 都要有家長簽名,所以唔高分/唔合格, 全都一定要交出泥簽

更正, 功課做得超差甩漏至通知家長留意

王家爸爸    發表於 14-11-3 13:29
palmchristy  同學仔有壓力.  發表於 14-10-21 16:56

回覆:f6f 的帖子

以數學科計 可以完成revision ex全課 合格有突, 超勁人會做晒全部書再做外來練習。中一仔勁人要明白天外有天先會再進。中游就要學識自律。可惜學生仔有幾多會明,於是木人巷狂谷的學校有進步便令人趨之若鶩。

回覆:nanafafa 的帖子

我囡九月超少功課,到最近近UT就超多!吾知夠吾夠時間温UT喳!Quiz又多,又有VA功課在家要做!!

引用:岩岩升中,好易受同學仔影響,+又覺得自己大

原帖由 nanafafa 於 14-10-21 發表
岩岩升中,好易受同學仔影響, 又覺得自己大個左, 所以HEA左都正常
係啦! 叫阿仔好温書聽日quiz喇, 佢就話已温左,仲話其他同學唔温書㗎!
真係近朱者赤,近墨者。。。

NurseSally 發表於 14-10-23 18:16
我囡九月超少功課,到最近近UT就超多!吾知夠吾夠時間温UT喳!Quiz又多,又有VA功課在家要做!!

...
係 往往向UT /EXAM 前嘅功课都係排山倒海 做到無停手唯有叫啊囡専心做功课同時記下重点位 省少少温習時间

引用:Quote:NurseSally+發表於+14-10-23+18:16+

原帖由 TwinWong 於 14-10-24 發表
係 往往向UT /EXAM 前嘅功课都係排山倒海 做到無停手唯有叫啊囡専心做功课同時記下重点位 省少少温習時间
...
係咯!真係吾易應付!

回覆:NurseSally 的帖子

同感!阿仔升中情況同小學相反。小學時功課不多,好少抄寫,多数做工作紙,雖然小五和六因呈分關係,多左quiz ,但老師會協調,儘量在quiz 前夕不會太多功課……
升中後成日默書和quiz,  仲有UT,  但功課排山倒海,而且老師要求嚴格,各科目的功課又不會協調,有次試過第二天有2個quiz,  但之前—晚竟然6樣功課要第二天交,仲未計放學要上恒常的運動班,好彩我時常要阿仔儘量當天给的家課當天完成,唔好到要交才做,否則死梗😖
小學時輕鬆慣左,依家就晚晩做到冇停手……

HayBMum 發表於 14-11-3 08:33
同感!阿仔升中情況同小學相反。小學時功課不多,好少抄寫,多数做工作紙,雖然小五和六因呈分關係,多左qu ...
係, 小學時囡囡好用心做功課, 錯得少, 很少要改正, 亦唔會有罰抄, 升中多了很多抄寫功課, 好似成日要罰抄咁, 真係做到手軟

回覆:呀女第一次測驗, 我想D卷出深D

即日功課即日做最重要,唔係堆埋測驗前一日想溫書都冇時間。同埋有時某些抄寫功課係想學生多背誦,好理想咁諗,如果一路抄一路記重點甚至背埋 之後就唔駛咁辛苦

回覆:呀女第一次測驗, 我想D卷出深D

回想當年小學成績超好的我,到中一第一次見到result,真係忍唔住流眼淚。平均分得六十幾考全班尾幾

‹ 上一主題|下一主題