用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 唔補習仍可名列前茅嗎?
樓主: weiweibb
go

唔補習仍可名列前茅嗎?   [複製鏈接]

回覆:唔補習仍可名列前茅嗎?

絕對有人唔補習也名列前矛,不過更多人唔補就落後係事實。要看小朋友本身資質來決定。

回覆:weiweibb 的帖子

我女今年小三,無補習,2年都全班第一,全級頭幾名,每日做晒功課都有時間玩,我對佢要求係上堂一定要專心,咁返屋企溫書就容易好多

weiweibb  好叻!  發表於 14-10-30 02:21

我囡有同學返屋企只係做功課, 之後就去玩, 每年成績都係全級頭幾名
我諗係小朋友資質好, 小朋友聰明同記性好, 重有一樣, 個小朋友好鐘意睇書

回覆 JJDBB 的帖子

這個回覆聽來很有鼓舞作用!

再次謝謝各位回覆,真的獲益良多,讓我有心理準備!

我囝囝小三,都冇補習,次次全班第一,全級頭幾名。
上堂都係挂住玩,但佢中意睇書,乜書都睇,閲讀好緊要。
佢做功課都好慢,唔似其他頭幾名甘快手,但我平時唔俾佢玩手機玩 pc games,wii 都係新年,大考完先俾佢玩,有時乖,比賽有表現等等。。。先俾佢玩下 Age of empires,佢中意設計場地,建設城牆

weiweibb  咁叻,抵讚!  發表於 14-10-30 10:03

醒目開學勳章

weiweibb  不可臨急抱佛腳  發表於 14-10-30 10:06
weiweibb  好叻!成功真係要靠平時努力!不   發表於 14-10-30 10:05

CALVEN 發表於 14-10-30 07:06
我小朋友無補習,(每星期一小時學英文課本以外知識)

每日做完功課溫當日老師所教內容,另每日有一小時玩耍時 ...
很高興見到考第一的同學仔家長分享.

"每日做完功課溫當日老師所教內容" 是大家經常聽到的做法.

很可惜家長反而樂於使用其他沒有保證能成功的方法, 例如補習.

誰知這常聽到的做法就是最有效讓孩子得到好成績的方法.  這方法我十分認同.

可以多談一談如何可以確保孩子做到每天功課後溫習嗎?
如何建立起這個好習慣?  
是他主動做還是要家長陪伴, 還是靠時間表或其他方法?
如果間中孩子做不到時又會如何處理?
如果做完功課溫完小測默書已經很晚沒時間溫書又怎麼辦?
如果孩子溫10分鐘就說"溫完了". 這可以嗎? 還是要考問他呢?

對不起問這麼多問題.  希望你和其他孩子有好成績的家長也可以分享一下.

MrBeast    發表於 14-10-30 11:10

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

要睇小朋友態度,家長要跟,

我又識個家長,真係咩都唔跟,她的小朋友都能考全級3名內。

引用:+本帖最後由+CALVEN+於+14-10-30+09:33+編

個人覺得讀書成績高低受天資及勤力影響。知道有些孩子天資聰穎,甚麼也不(即不補習、不溫習、家長不理)仍可取得佳績,有些資質中等或中上則靠勤力取得佳績。小學階段,天資高或夠勤力應可取得不錯的成績,上到中學尤其高中以後,則兩者皆重要。補習不是使孩子取佳績的保障,但對一些因種種原因未能教導孩子功課的家長來說,可能有一些幫助。

IloveJJ 發表於 14-10-30 11:03
請問每日功課是否很少?如果要每日做完功課,又溫習(溫幾耐?),仲可以有1小時玩樂,真有點難度。是否你小 ...
其實每日學校教既嘢唔多, 無耐小孩子無大人睇住就會hea, 做自己嘢, 做嘢慢吞吞徙晒啲時間等等。老實講, 如果小朋友快手快腳, 回家一小時做晒功課, 每日溫當天書, 基本上吃飯前已做好晒, 吃飯後就可以自由玩了。到默/測/考根本再睇多一眼, 唔駛再操就可以有好成績, 無耐自動自覺小朋友有如鳳毛鱗角。
我都要的起心肝, 幫阿囡編一個日常時間表了, 否則她又要浪費大好光陰。

我都好想晚晚可以溫書, 大家努力!!!

IloveJJ 發表於 14-10-30 11:03
請問每日功課是否很少?如果要每日做完功課,又溫習(溫幾耐?),仲可以有1小時玩樂,真有點難度。是否你小 ...

功課多少真的對能否每天溫書好有影響.

回想細女小一時, 學校功課少, 加上有自修堂可以在校完成功課, 佢真係好輕鬆到得閒就睇書. 每周末溫一個鐘書, 成績一直保持在全級三甲.

小二轉校後, 功課多了一倍, 加上每周中英文默書和小測, 無咁輕鬆了, 星期六溫書都無乜動力, 而成績已不能保持三甲.

好似早兩日, 見佢放學後由四點一直做功課到七點, 中間只有小小休息時間睇下自己鍾意睇的書, 然後食飯, 練樂器, 翻溫英文測驗, 練唱歌練英文Oral(又是小測), 已經要睡了. 完全無時間溫習, 更加無得講話玩. 睇佢咁讀法真係有D無奈.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

醒目開學勳章

醒目開學勳章

palmchristy 發表於 14-10-30 10:35
很高興見到考第一的同學仔家長分享.

"每日做完功課溫當日老師所教內容" 是大家經常聽到的做法.

引用:Quote:IloveJJ+發表於+14-10-30+11:03+請問

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 14-10-30 14:13
我仔係:
4:00返到屋企,食水果,睇卡通
4:30做功課
你仔幾年班?

唔使默書溫習?

palmchristy 發表於 14-10-30 13:10
功課多少真的對能否每天溫書好有影響.

回想細女小一時, 學校功課少, 加上有自修堂可以在校完成功課, 佢真 ...
That means 轉校 is a wrong decision!
‹ 上一主題|下一主題