用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 校際朗誦節今日出左時間表了
樓主: silvia_ng
go

校際朗誦節今日出左時間表了   [複製鏈接]

回覆 silvia_ng 的帖子

首次參加粵散,阿女拎了亞軍!希望之後的比賽能更上一層樓!不得不讚昨天的評判評語和分享,很受用!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

回覆 Crabtree 的帖子

我女小四(粵-散),今日都幸運地攞到季軍,今年佢地中文科主任有同佢鍊習, 所以有好成績,舊年中文科老師無乜理佢,您地女女學校有無同佢地鍊習?

Crabtree    發表於 14-11-21 19:39
Crabtree    發表於 14-11-21 19:39

回覆 lsy9255 的帖子

學校唔理,要自己搵老師教!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

回覆:Crabtree 的帖子

無搵人教,咁阿女攞到季軍都好滿意

回覆 lsy9255 的帖子

若果學校有訓練, 我都唔會搵老師架, 始終要

Crabtree 發表於 14-11-20 11:49

首次參加粵散,阿女拎了亞軍!希望之後的比賽能更上一層樓!不得不讚昨天的評判評 ...
恭喜哂呀!

lsy9255 發表於 14-11-21 17:43
回覆 Crabtree 的帖子

我女小四(粵-散),今日都幸運地攞到季軍,今年佢地中文科主任有同佢鍊習, 所以有好 ...
恭喜哂呀!
我地學校如果係老師揀出黎做校隊既就有人訓練, 否則算係學校代報,咁就冇人訓練, 要自己黎架啦。

請問是否根據參賽通知的「報到時間」到達就ok?還是要比報到時間再15分鐘到?

回覆 Jane1983 的帖子

報到時間到達OK啦!
其實係一家四口子

回覆 一家三口 的帖子

明白了,謝謝!

或者搵出面人訓練會好過校隊訓練...
不過如果入到校隊, 而出面有人訓練開覺得唔錯, 又唔想得失校隊, 咁會唔會兩邊訓練呢...?
silvia_ng 發表於 14-11-24 10:57
恭喜哂呀!
我地學校如果係老師揀出黎做校隊既就有人訓練, 否則算係學校代報,咁就冇人訓練, 要自己黎架啦。 ...

All_is_well 發表於 14-11-25 00:18
或者搵出面人訓練會好過校隊訓練...
不過如果入到校隊, 而出面有人訓練開覺得唔錯, 又唔想得失校隊, 咁會唔 ...
我都知有D家長係咁做, 兩邊都TRAIN, 唔係話怕得失校隊, 而係唔想"蝕"
再者, 一個老師TRAIN幾個, 到時比賽又有機會撞埋同學出賽, 唔係外面整返D"獨門秘技"點得

一家三口 發表於 14-11-24 19:53
回覆 Jane1983 的帖子

報到時間到達OK啦!
好耐冇見你啦! 你女升中後仲有玩朗誦呀 比賽未呀?

有玩呀! 家姐和亞妹各比賽了一場.

妳近況如何呀?

其實係一家四口子

引用:回覆+silvia_ng+的帖子 有玩呀!+家姐和亞

原帖由 一家三口 於 14-11-25 發表

有玩呀! 家姐和亞妹各比賽了一場.
我兩個今年都有玩呀,不過未咁快到佢地。話咁快,今年到我仔升中了。

silvia_ng 發表於 14-11-25 14:17
我都知有D家長係咁做, 兩邊都TRAIN, 唔係話怕得失校隊, 而係唔想"蝕"
再者, 一個老師TRAIN幾個, 到 ...

至怕出面老師同校隊老師TRAIN法唔同, 到時小朋友唔知跟邊個好仲煩....

想請問如果唔係頭三名,但80分以上既分數,其實係咪都係好一般?

Nath 發表於 14-11-26 00:19
想請問如果唔係頭三名,但80分以上既分數,其實係咪都係好一般?
見好多時頭三名都係8x分,如果85分以上都唔錯啊~

回覆 All_is_well 的帖子

因為未參加過,比賽完後learning center 老師話成績算滿意,我仲以為係鼓勵性說話。

引用:回覆+All_is_well+的帖子 因為未參加過,

原帖由 Nath 於 14-11-26 發表
回覆 All_is_well 的帖子

因為未參加過,比賽完後learning center 老師話成績算滿意,我仲以為係鼓 ...
你可看看得獎的分數和自己所得的分數有幾接近。如果自己的分數差第三的只是2分以内,則表現仍屬合評判杯茶。多過這個分差的話,差3分與差5分的其實分别不大,不用介懷。

評判的手寫評語反而更有意義

‹ 上一主題|下一主題