用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 校際朗誦節今日出左時間表了
樓主: silvia_ng
go

校際朗誦節今日出左時間表了   [複製鏈接]

回覆 birdbird 的帖子

多謝你既解釋啊! 令我清晰好多, 麻煩哂

All_is_well 發表於 14-11-26 00:14
至怕出面老師同校隊老師TRAIN法唔同, 到時小朋友唔知跟邊個好仲煩.... ...
應該都會差不多啦, 可能有少少演繹上既改變, 到時小朋友自己FEEL邊個舒服就跟邊個啦!

birdbird 發表於 14-11-26 17:34
你可看看得獎的分數和自己所得的分數有幾接近。如果自己的分數差第三的只是2分以内,則表現仍屬合評判杯茶 ...
有時D評判鬼劃符, 好鬼難睇, 我要POST係偉大既FACEBOOK, 問下各路英雄, 竟然都冇一個可以較為肯定既答案

silvia_ng 發表於 14-11-27 10:03
有時D評判鬼劃符, 好鬼難睇, 我要POST係偉大既FACEBOOK, 問下各路英雄, 竟然都冇一個可以較為肯定既答案:ba ...

有同感, d評語似劃符, 好難睇...

有無人比咗P.6 prose reading-non open?  其實prose reading有咩要注意呢? 阿女第一次參加, 請各jm賜教!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

其實真係好睇個評判, 不過我不明白的就係點解讀的時侯5記得要樓下朋友提and讀錯/漏(不只一次)都有三甲雖讀得不錯但讀岩記熟不是最基本的嗎?

回覆 Miss_Parker 的帖子

Centre都有講其中一場prose reading個男仔"疾"了, 接不下來,評判讓他重新讀過,還拎咗90分冠軍!
而我亦親身見到native speaker女仔(不是南亞裔或巴基斯坦,是金頭髮藍眼睛)參加non-open prose reading, 還拎了獎,但她讀完後其實在場職員已問她懂不懂講中文,她say no!我又諗點解可以讓她參加non-open組, 對我地好唔公平,因她讀時也有疾,但口音一定好過我地!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

引用:+本帖最後由+Miss_Parker+於+14-11-30+09:5

原帖由 Miss_Parker 於 14-11-30 發表

其實真係好睇個評判, 不過我不明白的就係點解讀的時侯5 ...
pth 嗎?!果個會唔會係佢老師

Miss_Parker  no ar  發表於 14-12-1 17:11

引用:回覆+Miss_Parker+的帖子 Centre都有講其

原帖由 Crabtree 於 14-12-01 發表

Centre都有講其中一場prose reading個男仔"疾"了, 接不下來,評判讓他重新讀過, ...
係喎,non open 係講明唔比native speaker 架喎?!咁都得既?!

回覆 silvia_ng 的帖子

所以她比完時,比在場職員問咗一陣問題,而朋友女兒坐她則,所以聽到,對於prose reading, native speaker當然比我地有優勢, 我和朋友都聽到覺得她沒怎預備,但始終讀書口音係靚!

silvia_ng    發表於 14-12-1 11:08

我見有一場PTH, 女仔講到遊魂,隻眼無神,又細聲,當宣報她拎第二她也不敢相信,反而另一個kts女仔有台型,咬字靚,有表情, 成場拍手掌,居然無獎!

唔係化  唔係化  發表於 14-12-3 23:49
silvia_ng    發表於 14-12-1 11:09

回覆:校際朗誦節今日出左時間表了

請教大家可唔可以更改比賽場地架?因為小女既比賽地點係旺角,C6話果樹高危,所以唔比個女去!

ILoveCinderella 發表於 14-12-1 10:43
請教大家可唔可以更改比賽場地架?因為小女既比賽地點係旺角,C6話果樹高危,所以唔比個女去!

...
呢個應該唔係理由呢! 你旺角邊度呀?BTW, 唔可以轉架。

引用:回覆+Miss_Parker+的帖子 Centre都有講其

原帖由 Crabtree 於 14-12-01 發表

Centre都有講其中一場prose reading個男仔"疾"了, 接不下來,評判讓他重新讀過, ...
只要mother tongue 不是英文,就可以報non open. 個女仔母語可能係西班牙話呢!

Crabtree  我同自己都咁講!  發表於 14-12-1 19:17

回覆:silvia_ng 的帖子

旺角遊樂場協會 (近銀行中心)

回覆:校際朗誦節今日出左時間表了

我們去了一場粵語,第一個出場的誦材和原先的有非常多的出入,但最後得第一名

ILoveCinderella 發表於 14-12-1 12:14
旺角遊樂場協會 (近銀行中心)
應該唔近吧, 好似近染布房街果邊?! 唔好行旺角MTR果邊, 行後面油麻地果邊過去得嗎? (遠少少)

Good idea! Let me check it first! Thanks a lot!

回覆 Crabtree 的帖子

真係好睇釆數不過希望餘下的兩項可有好消息啦!

回覆 gigayan 的帖子

你意思係讀錯誦材嗎?邊度比賽呢?

‹ 上一主題|下一主題