用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 SFA 2nd in形式
樓主: colin0409
go

SFA 2nd in形式 [複製鏈接]

引用:雙位加數+(唔識) 英文生字 中文生字+(普通

原帖由 lamlamfei 於 14-11-01 發表
雙位加數 (唔識)
英文生字
中文生字 (普通話讀)
同你差不多,冇串字。仔話數學好快,連老師講文字題都好快,仔應該識計,但太快變左唔識😩😩😩

回覆:lhingw 的帖子

我個仔都話老師講數學題好快,我問阿仔係未例如15+9, 阿仔話仲易,但聽唔到,都係明明識變左唔識。

回覆:SFA 2nd in形式

唔可以請老師講多次架?

My boy cannot hear clearly the English sentence, he asked the teacher to repeat. He said the teacher repeat the sentence after he finishes all other questions.

阿囝睇圖15秒,收起,再問圖中出現過什麼水果。佢話冇問情境題,可能有問,佢唔識!

引用:阿囝睇圖15秒,收起,再問圖中出現過什麼水

原帖由 baubaulee 於 14-11-02 發表
阿囝睇圖15秒,收起,再問圖中出現過什麼水果。佢話冇問情境題,可能有問,佢唔識!

...
今次冇mental test. 文字題媽媽有9隻蛋,用咗4隻,後又買回6隻,媽媽現有蛋?

引用:我個仔都話老師講數學題好快,我問阿仔係未

原帖由 ritalsc 於 14-11-01 發表
我個仔都話老師講數學題好快,我問阿仔係未例如15+9, 阿仔話仲易,但聽唔到,都係明明識變左唔識。

...
我女女數學強項(用問答), 佢都話聼唔明問題, 無計

引用:我個仔都話老師講數學題好快,我問阿仔係未

原帖由 ritalsc 於 14-11-01 發表

...
唔會15+9 咁淺,好似#46 個題差不多
或媽媽有$10,平時去買報紙用$5買1份,但今天$3可以買1份,咁今天媽媽買完報紙應找回多少?

亞仔話2條數,一條單位加單位,一條雙位減單位。

串train; 13-4(2題); 如果係公園唔見父母,點做?中英文生字約十個;英文、普通話跟老師讀各一句。

亞仔話冇問佢處境題,係咪個個小朋友都有問?

引用:亞仔話冇問佢處境題,係咪個個小朋友都有問

原帖由 marie12345 於 14-11-02 發表
亞仔話冇問佢處境題,係咪個個小朋友都有問?
我女都話冇,但可能佢問問咗都唔知

引用:Quote:原帖由+marie12345+於+14-11-02+發表

原帖由 a_for_apple 於 14-11-02 發表
我女都話冇,但可能佢問問咗都唔知
我仔都話冇。

My boy said one - what will you do if you lost your mummy at a shopping centre (asked in Cantonese).

回覆:babybbmm 的帖子

阿女話自我介紹, 認二十個中英文生字, 老師講英文跟她做動作, 跟讀普通話, 串字, 加數, 處境, 佢話好淺.

請問幾時出result?

21/11

其實有無過來人知道,係咪要識晒才有機會有offer? 有唔識係咪無機了

其實學校收d叻到震嗰d學生,到頭來讀讀下跳船,係咪應該收返少少平庸d既,對學習有興趣既,話唔定被佢地發掘到係讀書材料呢😈

‹ 上一主題|下一主題