用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 祟真VS培道
樓主: doll_fish
go

祟真VS培道 [複製鏈接]

回覆 hkpapa852 的帖子

我估, 可能因2間都是崇真中學, 所以有誤會

hkpapa852 發表於 14-11-4 13:59
不過好其怪, 唔知點解間間崇小既學生家長, 都覺得沙崇一定有聯繫位俾佢地間學校 ...
因為校長簡介會真係話「有聯繫既中學」架。

請問一個X居居既新手家長, 點可能分得開「自行」既聯繫同「大抽奬」既聯繫有咩分別呢, 大家只會接收到「有聯繫」呢幾個字咋。佢仲話基崇收好多佢哋既學生, 然後PPT打出「直通車」。依家基崇新, 少人報就收你啫, 人哋越辦越好, 到時大把學生揀, 真係採鬼你咩。好彩天父照住我, 無入去啫, 唔係就真係因誤會而結合鳥!

不過, 當年面試時, 老師們係好和藹可親的, 只覺得校長好長氣, 就幾鐘意基崇校長。

你有天父照住, 唔怕行錯路嘅

我就因為成人俾人challenge, 所以好多嘢都搞得清清楚楚, 都要多謝我的另一半, 成日突擊測驗

例如:學校是直資, 私小, 有冇TSA, 幾錢學費, 升中成綪, 校網, 有冇幼稚園學生上, 小一幾多班, 幾多人等等 ... 仲要一邊聽簡介會一邊講埋補充資料俾佢知

hobby 發表於 14-11-4 14:08
copy from powerpoint:
http://www.ttpskg.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//28102014/c ...
呢句說話本身都有問題:

基督教崇真中學為聯繫中學(政府直接資助中學、核准英語教學)接收小學部最少70%畢業生(須在自行分配時首選基崇及須達基本學行要求)

基督教崇真中學係政府直接資助中學, 即係直資中學, 佢過去多年都無參加過教育局中一派位, 你可以係教育局個份"不參加中一學位分配直資學校名單"裡面搵到基崇..... 佢唔參加派位, 即係自行根本唔可以揀佢, 只可以好似一般直資學校咁自己去報喎!

叫人自行揀佢, 咁即係浪費人地自行個位

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 14-11-4 14:26
呢句說話本身都有問題:

基督教崇真中學為聯繫中學(政府直接資助中學、核准英語教學)接收小學部最少70%畢業 ...
仲有, 佢係寫住「聯繫中學」, 聯繫中學係專有名詞, 唔可以亂用嘛!

little_yolky 發表於 14-11-4 14:32
仲有, 佢係寫住「聯繫中學」, 聯繫中學係專有名詞, 唔可以亂用嘛!
佢只係將「聯繫中學」加埋係基督教崇真中學後面 (另外兩間無加)係無問題, 因為同直資/私立中學有咩聯繫, 點樣聯繫, 教育局管唔到 (佢都唔想管啦!)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 14-11-4 14:37
佢只係將「聯繫中學」加埋係基督教崇真中學後面 (另外兩間無加)係無問題, 因為同直資/私立中學有咩聯繫, 點 ...
真係想死

hobby 發表於 14-11-4 14:26
你有天父照住, 唔怕行錯路嘅

我就因為成人俾人challenge, 所以好多嘢都搞得清清 ...
唔係講笑, 我同兩個囡面試, 都有禱告架。兩次禱告完果間都收咗。

回覆 little_yolky 的帖子

我唔敢因考小學而跟阿囡一齊禱告, 怕佢會有壓力; 不過平日都有一齊禱告, 而佢最鐘意為生病的人禱告, 成日話天父將力量傳俾佢, 佢又將力量俾人, 咁就會好

hobby 發表於 14-11-4 14:47

我唔敢因考小學而跟阿囡一齊禱告, 怕佢會有壓力; 不過平日都有一齊禱告, 而佢最 ...
咁你不如打蛇隨棍上, 話請天父賜佢智慧, 讀好書第日做醫生, 可以醫好生病既人

醒目開學勳章

上個月去過長沙灣那間崇中參觀, 有學生大使帶領, 他們都十分有禮貎有耐心, 俾我們好好印象, 學校環境幾好, 有泳池, 有健身室.  參觀完還有茶點招待, 校長更親口講崇中是為崇小設立的, 有七成位留俾崇小. 但校齡短, 得十年

校長還提及22-23/11是十週年開放日, 有時間的話我會去了解多些

hkpapa852 發表於 14-11-4 14:26

基督教崇真中學為聯繫中學(政府直接資助中學、核准英語教學)接收小學部最少70%畢業生(須在自行分配時首選基崇及須達基本學行要求)

你可以係教育局個份"不參加中一學位分配直資學校名單"裡面搵到基崇..... 佢唔參加派位, 即係自行根本唔可以揀佢, 只可以好似一般直資學校咁自己去報喎!

叫人自行揀佢, 咁即係浪費人地自行個位

咁佢又未必講錯既。。。須在「自行分配時」首選基崇,即係家長要「自行分配」資源,
包括時間、報名費,「自行」去基崇報名;而呢個報名只可一表一校,所以必需以基崇為
首選。

大家都唔係校長肚入面條蟲,又點知她心入面點諗呢?!

由於全文並無提及「中學學位分配辦法」、「自行分配學位」及「統一派位」等教育局的
官方字眼,故家長不宜將此簡報聯想為與「中學學位分配辦法」有關。

斜體紅字為設計對白,如有雷同,實屬無奈。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:hobby 的帖子

我反而每天祈禱事項其中一項為找合適的小一學校而禱告,如有面試,也會提及,求主賜智慧,好狀態,能盡力完成。求主賜平安喜樂。
當然我做阿媽,發覺自己的角色很重要,她曾經問為何要面試,去咁多間,我解釋給她知想可以自己選擇合適的學校,不用等政府派,如未能考入面試的學校,也不用擔心,因為一定有書讀,去邊間,俾心機,都會有好成就。
佢係大女,好佢都明事理,而家在學校,同學仔有講自己考女拔,又話面試3次……。佢都地本身唔至在,都會開始著緊。不過當他們有壓力時,要給他們有正確的態度面對。
大家努力!

好提議

LuLuKiuKiu 發表於 14-11-4 14:58

校長更親口講崇中是為崇小設立的, 有七成位留俾崇小. 但校齡短, 得十年

校長還提及22-23/11是十週年開放日, 有時間的話我會去了解多些

網內第一派位組別女生至少有兩間頂級女子英中,而男生亦有不錯的長天可選,
再加上其他男女英中,基崇要留得住呢班第一派位組別學生實在唔容易呢!

hkpapa852  仲有2個沙崇位俾人爭添 :>   發表於 14-11-4 15:12

奥脫福 發表於 14-11-4 15:03
咁佢又未必講錯既。。。須在「自行分配時」首選基崇,即係家長要「自行分配」資源,
包括時間、報名費, ...
你啱, 「自行分配」不等於「自行分配學位」

doll_fish 發表於 14-11-4 15:04

當然我做阿媽,發覺自己的角色很重要,她曾經問為何要面試,去咁多間,我解釋給她知想可以自己選擇合適的學校,不用等政府派,如未能考入面試的學校,也不用擔心,因為一定有書讀,去邊間,俾心機,都會有好成就。

deleted。。

hobby 發表於 14-11-4 14:08
copy from powerpoint:
http://www.ttpskg.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//28102014/c ...
話時話,校長唔係係簡介會講晒呢166版呀?

回覆 doll_fish 的帖子

因為阿囡佢都算易緊張, 我們只會在面試前最多幾日話俾佢知要見邊一間, 同佢講去玩問答遊戲, 叫佢記得有禮貌; 我都知佢哋班同學都有講去面試, 所以都同佢講, 個個都要找小學, 有時佢都會問我邊間收, 我答佢, 明年6月先做最後決定 , 我哋同佢講, 有啲學校要考, 有啲要抽, 咁所以到明年, 抽奬有結果先決定那間學校最啱佢讀;
之前每次面完試, 都帶佢去玩, 飲飲食食, 所以佢都好喜歡面試嘅, 仲話要去晒全部學校;
不過, 差不多放晒榜, 仲未有著落, 我們都好平常心, 以佢未夠5歲, 可以開開心心入課室, 開開心心出返來, 雖然我知佢慢熱, 個樣好BB, 又超細粒(依家仲俾人以為佢讀K1), 但考唔到唔等於佢有問題, 只是她未遇到伯樂, 有我們愛佢, 佢一定可以快樂成長

回覆 hkpapa852 的帖子

有啲係飛過
‹ 上一主題|下一主題