用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃男書院附屬小學 男拔2nd in 及結果 2015/16
樓主: Angine
go

男拔2nd in 及結果 2015/16   [複製鏈接]

引用:Quote:melonfans+發表於+14-11-21+15:27+聽

原帖由 himmamme 於 14-11-22 發表
係上年題目,今年SPCC考整漢堡包。 其實呢2間神校係咪想發掘廚神
係啦,仲有舊年定前年睇片講整沙律,可能想開家政班
P.S.純粹搞笑輕鬆下,唔好當真呀!萬一有人著圍裙去interview 真係唔得掂

回覆:男拔2nd in

In 完頭嗰幾日鬆番d, 呢兩day 又緊張過

引用:回覆+Angine+的帖子 我都係,+今朝沖涼時忽

原帖由 mydearson 於 14-11-24 發表
回覆 Angine 的帖子

我都係, 今朝沖涼時忽然諗起三師既場面.....
我呢幾日發神經chok 個仔 "有冇問呢樣?有冇問嗰樣?" :dizzy

引用:Quote:原帖由+Angine+於+14-11-19+發表係呀

原帖由 rockyng 於 14-11-24 發表
語無倫次皆因你重視個仔的教育需要,
希望你個仔會"一朝得意"
Wakakaka, 多謝您!  大家心想事成,如願以償。

外面熱講自行,有冇邊位自行已中咗,會註冊自行而就算DB 收都唔讀呢?

引用:回覆+Angine+的帖子 請問1st+in之後,+係咪

原帖由 LMCK 於 14-11-24 發表
回覆 Angine 的帖子

請問1st in之後, 係咪有得2nd in先收到信架?  入唔到2nd in就唔會收到reject信? ...
今年有DB 2nd in 的話係10月30日左右收信跟手收電話。12月中學校一次過出offer, waiting and reject 信。

引用:Quote:tinyan1977+發表於+14-11-25+01:15+D

原帖由 himmamme 於 14-11-25 發表
可惜今年冇考整蛋糕。阿仔以前成日同我一齊做。上年考咪好囉。
嘻嘻掉番轉我不知幾驚今年翻抄考睇片整沙律呀,蛋糕呀……我個仔唔好呢家嘢

引用:Quote:Angine+發表於+14-11-24+23:21+外面

原帖由 himmamme 於 14-11-25 發表
年年都有,有心儀津小收左。唔少有喇沙一收就唔要DB個位。仲有如果住港島,St.Jo,華仁收亦係。講真成績差唔 ...
同意,如果有弟弟跟尾,好難抗拒LS and St Joe if 自行中獎。而且自行中到LS or St Joe, 即係必收生或daddy old boy, 又好順理成章要個自行位。

我相信的確唔計分,但係用來扣分

今個星期五2nd in 就完結,到時可以傾吓交流吓in 乜同in 成點。似乎每星期有不同……

引用:Has+anyone+ever++heard+that+they+are+goi

原帖由 smlsml 於 14-11-26 發表
Has anyone ever  heard that they are going to select 120 boys only and save 30 places for "knocking  ...
I have never heard of that, and I don't believe that is true. The number itself is ridiculous, 30 knock door places?? Impossible la...

引用:Quote:Angine+發表於+14-11-26+16:46+今個

原帖由 himmamme 於 14-11-27 發表
真係in 到星期五咁遲?我都想聽下到時大家点講。我剛同朋友傾,我個仔講漏好多野。
...
未必係你囝囝講漏,可能每星期有唔同。我問到人第一個星期啲問題同我都唔同……

引用:雖然覺得係無乜機會,但總算見識過

原帖由 2009choichoison 於 14-11-27 發表
雖然覺得係無乜機會,但總算見識過
2揀1, 50% 嘅機會率,真係好刺激。入到2nd in 係好興奮,亦好驚會係更大嘅失落,尤如天堂跌落地獄……

羅校長和葉副校應該係膽,加一位校董。我in 嗰日校董係Mrs Cheung.

引用:+本帖最後由+himmamme+於+14-11-28+19:07+

原帖由 himmamme 於 14-11-28 發表
點解你覺得囝囝in 得好差呢?

引用:+本帖最後由+himmamme+於+14-11-28+22:43+

原帖由 himmamme 於 14-11-28 發表
我之前都話,未必係你囝囝講漏,我聽番朋友講嘅同我嘅都唔同。似乎有幾款: 有朋友係1)考記憶砌圖2)排咭講故事。但我個仔話冇考砌圖,開頭仲要話淨係得砌形狀加pattern 嘅積木一個task😨,呢幾日chok 多幾chok 先話有排咭講故事😰,真係唔知邊句真……
但無論如何,五歲人仔一個人先入房,以一面對三個嚴肅嘅大人,真係已經好叻。

引用:一樣,兩項task,+砌嘢及看圖講故事,最後問

原帖由 IRK 於 14-11-29 發表
一樣,兩項task, 砌嘢及看圖講故事,最後問了他處境題。但我們是先in小朋友後in父母,嚇了一跳,因與事前兒 ...
今年一改常態先in 小朋友,我估所有較早in 的包括我哋都被殺過措手不及。

我哋個砌嘢task 係平面,有十字架,有三角形,長方形,上面有pattern.

我會如此形容: 三位都好嚴肅,好cool, 好有禮貌。氣氛真係好緊張,大人都感受到頗大壓力。

引用:我兒子話係砌積木,有一個是十字形狀,係望

原帖由 welcome 於 14-11-29 發表
我兒子話係砌積木,有一個是十字形狀,係望完幅圖憑記億砌返個圖形,而提供的積木比需要用到的多—件

...
我個仔之前冇話多一件,我睇完你個post 去chok 佢是否多一件,點知佢話多兩件……救命

‹ 上一主題|下一主題