用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃男書院附屬小學 男拔2nd in 及結果 2015/16
樓主: Angine
go

男拔2nd in 及結果 2015/16   [複製鏈接]

引用:請問面見小朋友時大約考什麼呢?+大約幾耐時

原帖由 smilewa 於 14-11-18 發表
請問面見小朋友時大約考什麼呢? 大約幾耐時間呢?

大人是否陪他入去, 問完大人問題再 in. 小朋友呢?  謝謝 ...
29號先和你分享可以嗎?
而家大家都見緊, 所以不便分享。

Angine 發表於 14-11-16 00:01
OMG, 我真係4 點幾囉…
唔緊要啦,可能下午小朋友精神d啦。

引用:Quote:Angine+發表於+14-11-16+00:01+OMG,+

原帖由 himmamme 於 14-11-18 發表
唔緊要啦,可能下午小朋友精神d啦。
其實我個仔平時4點幾會有些少眼瞓,一放學上車(佢學校k3 返下晝) 會有啲呆。但昨日早上佢瞓到差唔多11點先起身,下午真係幾精神。
連等候時間全程約1小時。見識過神校2nd in, 三師會審果然名不虛傳,我同先生係大人都感覺緊張。如果個仔有坐定定正經地對答我已經覺得佢好叻。
期待完成所有2nd in 後和大家交流分享。

Angine 發表於 14-11-19 17:10
其實我個仔平時4點幾會有些少眼瞓,一放學上車(佢學校k3 返下晝) 會有啲呆。但昨日早上佢瞓到差唔多11點先 ...

我都覺得亞仔可以自己面對幾個大人,又能夠對答,就算真係吾收,我都覺得佢好叻仔~
因為當日我都真係有點驚~

引用:Quote:原帖由+himmamme+於+14-11-18+發表唔

原帖由 Angine 於 14-11-19 發表
其實我個仔平時4點幾會有些少眼瞓,一放學上車(佢學校k3 返下晝) 會有啲呆。但昨日早上佢瞓到差唔多11點先 ...
哈哈, 神校真係神校。見完連我兩公婆都神神地......經
其實入到2nd in已經好開心, 所以順其自然吧。

Angine 發表於 14-11-19 17:10
大人都腳軟

回覆:himmamme 的帖子

係呀,我都腳軟,我覺得我倆公婆有啲語無倫次。亦同意樓上家長話,出來時都神神地

我個囝在前日星期一上午面試完,但是面試過程同網上啲分享有啲出入。
道,可以喺依度分享一下。
首先,我本身我喺舊生,小朋友也有聖公會宗教分。但面試嗰日,我要出差,所以只有我太太出席。
以下是我太太和亞囝話我知嘅面試過程。
1)校長問我太太,平時亞囝最怕邊個。(係亞爸定喺亞媽)
我太太答完後,都無比一分鐘介紹亞囝,就比人叫佢出去等。

2)跟著,等咗大約5分鐘,我個囝就面試完出嚟搵媽咪。(我太太話其他小朋友就面試咗10-15分鐘)

3)我太太問我個囝佢面試做啲乜嘢,亞囝答得仲攪笑。
亞囝同校長玩咗3個遊戲。
第一個喺同校長賽跑。結果緊喺亞囝贏晒啦(我心諗,佢識做啲,應該讓下校長嘛)
第二個喺,校長話同佢玩請佢食咖喱飯。
第三個喺,校長同佢玩拋圈仔,鬥高分。

結果,面試完後,我太太話今次亞囝都應該fail「肥佬」。5分鐘已經比人K.O.咗。

雖然亞囝入唔入到,我都覺得無乜所謂。
不過我就覺得,亞囝可能表現非常好,所以校長5分鐘內決定比個offer佢。(我自己估窄,要等到12月放result,先知道我估得準唔準.呵呵!)

引用:我個囝在前日星期一上午面試完,但是面試過

原帖由 GoodDady 於 14-11-19 發表
我個囝在前日星期一上午面試完,但是面試過程同網上啲分享有啲出入。
道,可以喺依度分享一下。
首先,我本身 ...
你 ln 緊邊間DB呀?

回覆:Argyle 的帖子

唔好玩拉

回覆:男拔2nd in

佢有部分內容是真!

我個囝面試嗰間喺DBSPD。
全部都係我太太同個囝嘅經歴。
其他小朋友可能有唔同嘅過程。
大家可以分享一下(我都想8下)

回覆:GoodDady 的帖子

玩賽跑??真係會係課室入面跑

引用:我個囝面試嗰間喺DBSPD。全部都係我太太同

原帖由 GoodDady 於 14-11-20 發表
我個囝面試嗰間喺DBSPD。
全部都係我太太同個囝嘅經歴。
其他小朋友可能有唔同嘅過程。
你如果係old boy, 又入唔入到都無乜所謂,應該係我識嘅最心廣闊一個。咁多Old boy kids 2nd in, 你同佢地 verify 咪得羅,又何必係到問呢……

回覆:GoodDady 的帖子

如果你是DBSPD的舊生,那你大約也只是十八歲吧!因為Dbspd也只成立十一年。請不要錯誤引導其他人

引用:如果你是DBSPD的舊生,那你大約也只是十八

原帖由 antmom 於 14-11-20 發表
如果你是DBSPD的舊生,那你大約也只是十八歲吧!因為Dbspd也只成立十一年。請不要錯誤引導其他人

...
另外校長是一位很優雅的女士,又怎會跟你孩子跑步比賽呢?還要在五分鐘內做完你所講的三現時實在太難想像!

引用:如果你是DBSPD的舊生,那你大約也只是十八

原帖由 antmom 於 14-11-20 發表

...
係DBS old boy嘛?

回覆:男拔2nd in

這是他發夢時既面試模式!^^

跑步, 唔好玩啦! 三師咁正經, 點會在房來跑來跑去, 除非有內定賽果, 否則點會咁考...

我朋友都係前日星期一早上見, 佢係N無人士(NOT OLD BOY), 完全同GOODDADY的內容不同, 是小朋友見先, 之後家長才入去見. 而我朋友的面試內容和我及另一個朋友的內容大致一樣(請不要問我內容, 因為我想公平, 等2ND IN完晒, 先同大家分享)
‹ 上一主題|下一主題