用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何面對小朋友浪費時間
go

如何面對小朋友浪費時間 [複製鏈接]

小朋友往往會用20-30分鐘去做一件只需10分鐘便可完成嘅事,又或用1小時去做只需要20-30分鐘便可做完嘅功課。你地嘅小朋友會係咁嗎?會點面對/處理呢?

4    0    0    0

我每日都面對著同樣的事情, 以前一年級時唔會咁樣, 愈高班情況就愈嚴重.  婆婆話成日見到佢做功課在發吽豆, 明明得三四樣功課, 每樣又唔係多, 都可以做四五個鐘.  嚟緊家長日, 我會同老師約見社工, 我想睇吓係咪專注力不足.

S-Kwok 發表於 14-11-11 11:16
小朋友往往會用20-30分鐘去做一件只需10分鐘便可完成嘅事,又或用1小時去做只需要20-30分鐘便可做完嘅功課 ...
真係嬲到想兩巴打死佢!

日日都係咁, 功課佢就做得好爽手, 但一講到沖涼刷牙, 就行出行入十幾次都未沖好。

chanwendy 發表於 14-11-11 12:02
我每日都面對著同樣的事情, 以前一年級時唔會咁樣, 愈高班情況就愈嚴重.  婆婆話成日見到佢做功課在發吽豆, ...
我仔可以自動波睇2個鐘頭書都覺得唔夠, 所以肯定唔係專注力不足啦!

王家爸爸    發表於 14-11-11 13:12

引用:小朋友往往會用20-30分鐘去做一件只需10分

原帖由 S-Kwok 於 14-11-11 發表
小朋友往往會用20-30分鐘去做一件只需10分鐘便可完成嘅事,又或用1小時去做只需要20-30分鐘便可做完嘅功課 ...
記低佢浪費咗幾多時間,扣返佢玩,食tea 時間,到時無得玩,無得食,睇下會否努力D!
或者佢鍾意睇書的話,扣佢睇書時間。邊樣佢緊,就扣邊樣。

回覆:wan_sosin 的帖子

同時要佢學識看鐘

引用:我每日都面對著同樣的事情,+以前一年級時唔

原帖由 chanwendy 於 14-11-11 發表
我每日都面對著同樣的事情, 以前一年級時唔會咁樣, 愈高班情況就愈嚴重.  婆婆話成日見到佢做功課在發吽豆, ...
現在你小朋友幾年班,專注力不足不會高年班才出現,斷症其一嘅標準係7歲前已出現病徵。
我仔有係ADHD   border case.

小孩未懂得時間管理,小女同樣用兩個小時做2份超簡單功課和執書包。

wan_sosin 發表於 14-11-11 12:39
記低佢浪費咗幾多時間,扣返佢玩,食tea 時間,到時無得玩,無得食,睇下會否努力D!
或者佢鍾意睇書的話, ...

其實每次見佢浪費時間時, 我都會提佢, 會少咗時間玩, 少咗時間睇書, 每次佢都唔會理, 依舊固我, 到真的無咗時間睇書時, 佢就發脾氣, 第日又會喺咁
衰2,3 日就會好1,2 日咁, 當然此刻我會出力讚, 又提佢今日多咗時間睇書喎, 跟住, 又會重蹈覆轍.
真係好氣餒.

201102  same as my child  發表於 14-11-13 09:30

wan_sosin 發表於 14-11-11 12:39
或者佢鍾意睇書的話, ...
可憐佢無時間玩的, 所以無得扣
至於食tea, 得15分鐘唔夠扣
因為測驗默書, 睇書時間已經被扣了
佢時間排得密密麻麻, 真係扣無可扣了

引用:Quote:wan_sosin+發表於+14-11-11+12:39+記

原帖由 little_yolky 於 14-11-11 發表
可憐佢無時間玩的, 所以無得扣
至於食tea, 得15分鐘唔夠扣
因為測驗默書, 睇書時間 ...
比我就直情無tea囉,tea唔係正餐,無都得

回覆:如何面對小朋友浪費時間

set timetable, 用timer, 唯有教佢管理時間

fc926  we use timer as well.  發表於 14-11-11 15:17

引用:Quote:wan_sosin+發表於+14-11-11+12:39+記

原帖由 S-Kwok 於 14-11-11 發表
其實每次見佢浪費時間時, 我都會提佢, 會少咗時間玩, 少咗時間睇書, 每次佢都唔會理, 依舊固我, 到真的無 ...
我試過我仔拖住做功課,我話,係唔係想唔做,於是我收起佢份未完功課,我話,咁算啦,唔想做就聽日就咁交。
佢即刻攞返快快手手做

wan_sosin 發表於 14-11-11 14:08
比我就直情無tea囉,tea唔係正餐,無都得
因為tea time係食水果, 所以無tea time即無水果。同埋, 佢番學係無小食, 佢話要做功課, 早啲做完唔駛番屋企做, 所以唔好徙時間食小食, 所以下午就俾佢食水果tea。

wan_sosin 發表於 14-11-11 12:43
現在你小朋友幾年班,專注力不足不會高年班才出現,斷症其一嘅標準係7歲前已出現病徵。
我仔有係ADHD   bor ...
我女小三喇, 小一尾小二開頭已經開始成日發夢架喇, 到而家小三係愈來愈嚴重呀.

引用:Quote:wan_sosin+發表於+14-11-11+12:43+現

原帖由 chanwendy 於 14-11-11 發表
我女小三喇, 小一尾小二開頭已經開始成日發夢架喇, 到而家小三係愈來愈嚴重呀. ...
除咗發呆之外,有無甩甩漏漏,成日唔見嘢,寫字少咗一畫,漏咗個字,面對面講嘢都唔多收到人講乜?
一次過比幾個指令佢,例如1.攞衫,2.攞袋,3.著鞋,4......      佢記唔記到?

如社工意見,你囡囡真係比較弱,都要做正式評估,可經學校轉介,但係政府評估要排隊。

little_yolky 發表於 14-11-11 12:21
真係嬲到想兩巴打死佢!
好過我件沖涼刷牙食飯+功課溫書乜都唔郁

wan_sosin 發表於 14-11-11 16:24
除咗發呆之外,有無甩甩漏漏,成日唔見嘢,寫字少咗一畫,漏咗個字,面對面講嘢都唔多收到人講乜?
一次過 ...
梗係有啦, 佢同我講做晒功課, 仲剔晒手冊, 我滿心歡喜, 結果係冇一樣做晒呀, 叫佢做工1-2, 佢只係做咗1, 作句 5 句只係作得3 句, 改作業係一頁都冇改過...., 但佢話自己 check 晒功課.  佢今時今日都偶然要問我都字的斧頭係左定右.  我比指令佢, 佢答我得喇知喇, 仲嫌我煩, 但短短五分鐘後, 仲未開工, 我問佢我頭先叫佢做咩, 佢完全 re-call 唔到.
我過兩日家長會, 會同老師講約見學校社工, 我都想做個評估.  我一路以為 ADHD 係兩樣都會出現, 但我女完全冇任何過度活躍的特徵, 所以一路都冇向呢個方向諗.  但今年開學後, 實在情況嚴重得好緊要.

wan_sosin 發表於 14-11-11 16:24
一次過 ...
吓!你既測試咁嚴格, 我都做唔到啦。

little_yolky 發表於 14-11-11 17:13
吓!你既測試咁嚴格, 我都做唔到啦。
其實唔嚴格架, 專注力不足的真係成日好多甩漏架, 咁當然呢個唔係唯一標準啦, 但如果好幾樣都中, 可能性係大好多的.
‹ 上一主題|下一主題