用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何面對小朋友浪費時間
樓主: S-Kwok
go

如何面對小朋友浪費時間 [複製鏈接]

chanwendy 發表於 14-11-11 17:16
其實唔嚴格架, 專注力不足的真係成日好多甩漏架, 咁當然呢個唔係唯一標準啦, 但如果好幾樣都中, 可能性係大 ...
你真係唔好話幾個指令, 我自從生小朋友俾醫生打咗兩支麻藥, 好似失咗憶咁, 一個指令有時行轉背就即刻唔記得咗了。

引用:Quote:wan_sosin+發表於+14-11-11+16:24+除

原帖由 chanwendy 於 14-11-11 發表
梗係有啦, 佢同我講做晒功課, 仲剔晒手冊, 我滿心歡喜, 結果係冇一樣做晒呀, 叫佢做工1-2, 佢只係做咗1, 作 ...
聽落你囡囡真係有D困難,check下好D! ADHD可以單一,可以一齊,只有專注力不足,係叫ADD!
女仔比較易只出現ADD, 男仔通常都加埋無時停。
我仔反而活躍多過專注力不足。

回覆:S-Kwok 的帖子

我小朋友依家K3已經都係,唔使15分鐘做完的功課,慢吞吞,周圍望,要攪成個幾鐘先做完

我囡又係樣樣嘢都要摧,刷牙,洗面,換衫,沖涼,食飯做功課。

我已經說佢浪費自己玩的時間,佢仍然係咁。用過好多方法都係咁。唔知可以點

引用:Quote:wan_sosin+發表於+14-11-11+16:24+除

原帖由 little_yolky 於 14-11-11 發表
吓!你既測試咁嚴格, 我都做唔到啦。
呢幾個問題,就算你去見心理學家,都係咁問,準則唔係間中做唔到,係大部份時間都做唔到。
個個人間中都會有唔留心,但每件事都有錯漏就有問題,如果小朋友無一日係學校D嘢齊齊整整,真係會影響學習

引用:Quote:wan_sosin+發表於+14-11-11+14:08+比

原帖由 little_yolky 於 14-11-11 發表
因為tea time係食水果, 所以無tea time即無水果。同埋, 佢番學係無小食, 佢話要做功課, 早啲做完唔駛番屋企 ...
如果真係扣無可扣,咁試下用計分獎勵,安時做到有分,夠分換獎品。
唔好定得太難,獎品夠吸引,通常會有改善。
不過我個人覺得呢個方法越大越無咁見效,所以仲細就試下。

回覆:如何面對小朋友浪費時間

Same here... 成日遊魂。已經check 左,冇專注力不足,。

回覆:dontaskme 的帖子

有時可能係小朋友時間表上沒有些令他們渴望的事項如食snack,睇一陣心愛的電視節目etc

回覆:柔情爸爸 的帖子

有人教過可考慮將功課及一些孩子喜愛的事項bundle一起,例如4-5點係做功課及上網,當然我們要check功課唔可以馬馬虎虎完成。聽落好似work。可以試試再分享心得。

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+14-11-11+發

原帖由 wan_sosin 於 14-11-11 發表
比我就直情無tea囉,tea唔係正餐,無都得
係,所以我跟小朋友講,你繼續浪費時間,放學返到屋企肚餓就直接食晚餐,唔好食下午茶

引用:set+timetable,+用timer,+唯有教佢管理時間

原帖由 mansum92 於 14-11-11 發表
set timetable, 用timer, 唯有教佢管理時間
有用,但衰起上嚟係唔理囉

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+14-11-11+發表其實

我試過我仔拖住做功課,我話,係唔係想唔做,於是我收起佢份未完功課,我話,咁算啦,唔想做就聽日就咁交。 ...
呢招都試過

如果可以,每日/星期六日比小朋友落公園玩半小時;會唔會小朋友升班後功課壓力大,所以先懶散咗?

引用:如果可以,每日/星期六日比小朋友落公園玩

原帖由 alicekeith 於 14-11-13 發表
如果可以,每日/星期六日比小朋友落公園玩半小時;會唔會小朋友升班後功課壓力大,所以先懶散咗?

...
已經快手嗰日比佢落公園玩半小時

引用:Quote:chanwendy+發表於+14-11-11+12:02+我

原帖由 S-Kwok 於 14-11-11 發表
我仔可以自動波睇2個鐘頭書都覺得唔夠, 所以肯定唔係專注力不足啦!
我同樣遇到呢個問題,做佢喜歡嘅梗係可以專注到

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+14-11-11+發表其實

我試過我仔拖住做功課,我話,係唔係想唔做,於是我收起佢份未完功課,我話,咁算啦,唔想做就聽日就咁交。 ...
呢個方法只可用於緊張自己响老師心目中形象嘅小朋友。

回覆 S-Kwok 的帖子

佢發脾,加雙罰款!!!!不能縱!!!

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+14-11-11+發表

原帖由 每日媽媽 於 14-11-16 發表
呢個方法只可用於緊張自己响老師心目中形象嘅小朋友。
通常小朋友從第一天返學已不在乎老師點睇,還是經過什麼事情,什麼原因變得不在乎?

引用:Quote:原帖由+每日媽媽+於+14-11-16+發表呢

原帖由 wan_sosin 於 14-11-16 發表
通常小朋友從第一天返學已不在乎老師點睇,還是經過什麼事情,什麼原因變得不在乎?

...
孩子本身不是想給壞印象老師,可是自己不會衡量後果,到家長真要收拾功課不讓孩子繼續做時,佢竟然只企响度望住個程,冇阻止,冇特別表情,由得我收。

我問番佢點解唔阻止我收佢功課,點解你一d都不緊張你嘅功課,佢竟然答話驚俾我鬧

引用:回覆+S-Kwok+的帖子 佢發脾,加雙罰款!!!!

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題