用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 普教中後遺症出現?!
樓主: Barbarossa
go

普教中後遺症出現?!   [複製鏈接]

小時了了 發表於 14-11-13 13:19
真心求教, 好多 Band 1 中學普教中, 作為父母的大家, 您升中選校時普教中係咪一個 critial 因素考慮? 抑或 ...
我選中學都唔會選普教中的學校, 暫時睇中的學校, 一係全廣教, 一係就一半普教一半廣教, 任你選的, 而唔係硬性規定精英班一定係普教嗰種.  不過去到選中學, 係仔女選擇權高啲, 我會比佢選, 但我會同佢分析吓, 讓佢知我對普教中的看法, 最後佢都係選普教中, 我都會尊重佢.

普通話是大氣候。
美國, 韓國, 日本, 德國
很多人都會說/在說普通話。
星加坡/馬來西亞是用普通話。

PalFan    發表於 14-11-14 16:51

rrMM 發表於 14-11-14 16:31
普通話是大氣候。
美國, 韓國, 日本, 德國
很多人都會說/在說普通話。
他們在說普遍話, 不是用中文書寫與閱讀.

我們的中文書寫與閱讀能力, 不是以普教中就可以學得到.
我們小時, 是粵教中, 以母語來教中文外,
還順帶訓練我們的思考及批判能力, 應該用書寫與閱讀方面.
現今新一代以普教中, 學生的書寫能不見得比我們那一代強很多.

引用:Quote:siukwan512+發表於+14-11-11+17:51+

原帖由 hoihoima 於 14-11-12 發表
我以前很喜愛普教中,不選無普教中的學校。不過而家試過後,又另有一番體會。
...
想知你有甚麼體會. 可否分享?

引用:我屋企冇人識普通話,+而個仔就入普教中班,+

原帖由 PalFan 於 14-11-12 發表
我屋企冇人識普通話, 而個仔就入普教中班, 我發現個仔好多白話中文都唔識讀, 但普教中的小朋友論成績又真係 ...
其實喺錯覺.  學校會將普教中嘅班列為精英班.  本身喺小朋友能力喺早勝其他班. 錯覺以為讀普教中比粵教中好

pooh仔 發表於 14-11-14 16:57
其實喺錯覺.  學校會將普教中嘅班列為精英班.  本身喺小朋友能力喺早勝其他班. 錯覺以為讀普教中比粵教中好 ...

你咁講係有道理,

但學校暫時得中文用普通話教. 仲未發展到常識數學. 不過我細路同個仔出去一次海洋公園, 剛好遇到遊客, 人仔細細懂溝通懂對話. 我覺得都係好事. 我細路仲話佢咬音都好好. 可能早學真係易D.

而我出來做野. 經常要接觸中國同事. 自己講得唔好, 汫通上真係冇咁容易. 所以感覺上普通話需要學, 不如等佢早D接觸

暫時我見個仔用普教中成效係好.

回覆:普教中後遺症出現?!

神校都唔普教中啦

政治. 統一, 你們子女是第一代開始, 再過三代, 加上內地移民, 香港都能大致做到普通話為日常主要語言, 上海基本上已搞掂了. 廣州都差不多搞掂了, 香港還需同志們努力.

咪玩啦,普通話係用作生活語言,失去原有文化不是好事!我同女女日日講廣東話,我女都是普教中,我只是希望佢英,粤和普都流利。

回覆 scyauchris 的帖子

這也是我的目標,其實家長肯花少少時間,小朋友好快就吾會混淆。

引用:我仔普教中小學。本身中文難學,而家再用唔

原帖由 akj 於 14-11-13 發表
我仔普教中小學。本身中文難學,而家再用唔係自己母語去學,難上加難!如果小四先開始會更好,因為中文已有 ...
如上小一前不懂或只會少少普通話,上普教中文課將會十分痛苦;如果小三前都追唔上或對中文沒有興趣,中文程分試可能會凍過水,隨時跌入band 2/3。咁升小三時轉粵教小學,可能係最佳選擇。

回覆:普教中後遺症出現?!

我認識嘅老師都認為普教中,實際上係拖累小朋友嘅學習,浪費太多時喺拼音、糾正讀音,反而荒廢課文進度,而且唔係個個家長識拼音,對小朋友愛莫能助

回覆:普教中後遺症出現

最騎呢係默書,專登要教讀普通話音

廣教中,普教中
都不是我選擇學校嘅重點

我仔小一先接觸普通話,平時在家用廣東話溝通,讀課文用普通話。完全冇樓主所講嘅情況喎
小一大考,用普通話看圖說話,有9分(滿分10分),我當佢係識左另一種語言架喇

回覆:普教中後遺症出現

醒目開學勳章 王國長老

引用:神校都唔普教中啦 +

原帖由 bubuG 於 14-11-14 發表
神校都唔普教中啦
老牌學校,如果突然轉普教中,咁d本地老師唔通炒晒佢?

引用:Quote:原帖由+PalFan+於+14-11-12+發表我屋

原帖由 pooh仔 於 14-11-14 發表
其實喺錯覺.  學校會將普教中嘅班列為精英班.  本身喺小朋友能力喺早勝其他班. 錯覺以為讀普教中比粵教中好 ...

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

引用:我今日先讚普教中,+今日在家見阿仔睇果套

其實我覺得小學普教中真喺可以學好個PTH,但中學需要真正人識“中文‘內容就真喺廣教中到肉好多。細女由K1開始普教中,家中無人講PTH,中默照用廣東話溫,佢又識自動麗音轉臺,出去真要用PTH同人溝通又真喺好掂(我P1時都同佢講,但凡PTH、電腦、音樂,你阿媽喺唔掂,你要自求多福啦)。所以so far喺好處明顯d。話分兩頭,普教中我覺得對佢寫作就真喺無幫助。
‹ 上一主題|下一主題