用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 普教中後遺症出現?!
樓主: Barbarossa
go

普教中後遺症出現?!   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-11-14+發表神校

原帖由 Charlotte_mom 於 14-11-15 發表
老牌學校,如果突然轉普教中,咁d本地老師唔通炒晒佢?
事實上普通話講得最好應該係內地老師,香港的大學畢業生想投身教育,可能要返其道返內地,但返內地普通話都不如人呢

除非全語境可能有分别!講真中國內地國語都分唔同地方,要全部科目用普教,除非老師真的有能力。內地國語老師也分等級的,只是我們不懂國語分唔到!

不過我都唔覺阿女普教中寫作好左,不過可能要看遠少少。普唔普教比小朋友決定,最緊要佢自己有能力處理到,因為家裡無人support.  不過我見女女私人老師是用廣東話語法講一次,然後女女轉反普通話。

乜科佢地都要自己學習,我地父母無可能跟佢一世,最重要教佢正確讀書態度。

引用:Quote:原帖由+akj+於+14-11-13+發表我仔普

原帖由 serinac 於 14-11-15 發表
如上小一前不懂或只會少少普通話,上普教中文課將會十分痛苦;如果小三前都追唔上或對中文沒有興趣,中文程 ...
我而家諗住比亞仔再適應下先,如果遲d再無進展,都要諗清楚去向!但學校沒有粵語,唔通要轉校?爲左一科轉校,好似嚴重左d……

回覆:普教中後遺症出現

如果學校真係普教中,唯有針對性咁比佢睇多D書

只是中文一科用普教,考試都是自己睇卷一樣咁做卷,其實有乜問題呢?除非聆聽同囗試都不ok, 那麼不是該針對講同聽嗎?

引用:Quote:原帖由+serinac+於+14-11-15+發表如

原帖由 akj 於 14-11-16 發表
我而家諗住比亞仔再適應下先,如果遲d再無進展,都要諗清楚去向!但學校沒有粵語,唔通要轉校?爲左一科轉 ...
最好方法當然係惡補普通話,解決聽說障礙後,才較易在上課時吸收老師的教學,否則會影響學習興趣。再唔係搵粵語一對一補習,睇下有冇進步,繼而找出不足的地方。

轉校是冇辦法之中的辦法,是「下策」。

引用:Quote:原帖由+akj+於+14-11-16+發表我而家

原帖由 serinac 於 14-11-16 發表
最好方法當然係惡補普通話,解決聽說障礙後,才較易在上課時吸收老師的教學,否則會影響學習興趣。再唔係搵 ...
我都認同轉校是下策!我已找了一對一補習普通話,希望多聽多讀會有幫助!
不過見到仔仔咁辛苦,好心痛!常常問自己,是否一定要谷到佢咁辛苦?

anixon 發表於 14-11-17 14:42
大女讀了六年小學普教中, 期間感覺嘔血~

當細女入讀小一, 決定選擇用廣東話教中文~

有同感, 教育局搞個呈分都玩死好多家長.

如我選擇, 還是以前一次過考試出同一份卷, 大家都公平升中仲好. 好過家陣估估下自己咩BANDING.

anixon 發表於 14-11-17 14:42
大女讀了六年小學普教中, 期間感覺嘔血~

當細女入讀小一, 決定選擇用廣東話教中文~

But it is interesting to note most aggressive 普教中 schools are not government school!
Quite a lot of Government schools are still adopting 廣東話教中文!
Interesting right?

I don't under if EDB want to push 普教中!  Why don't she mandate the government schools to adopt first?

Or there are so many shoe-polishing schools?

引用:+本帖最後由+kenwong888+於+14-11-17+14:57

原帖由 kenwong888 於 14-11-17 發表
好有趣的务折!

kenwong888 發表於 14-11-17 14:55
But it is interesting to note most aggressive 普教中 schools are not government school!
Quite a lot ...
公道D講,普教中係語文教育及研究常務委員會(簡稱:語常會)攪出嚟,同教育局無關
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 kenwong888 的帖子

公務員老師, 你想佢地改變教學語言, NO WAY.

talknwrite 發表於 14-11-17 21:44

Exactly true!
Bingo!

醒目開學勳章 王國長老

talknwrite 發表於 14-11-17 21:44

咪又係果句, 唔通炒晒D老師咩
正如中文小學, 可能突然間轉英文教嗎? 答案一樣係唔可能
想唔想轉, 同做唔做到, 係兩件事, 點解普教中就一定係擦鞋? 咁英文小學唔通係........

hkpapa852  勾結外國劫力囉!  發表於 14-11-18 11:38

醒目開學勳章 王國長老

所以好多為轉而轉的學校, 又轉唔晒, 或者師資唔夠好(可能就係夾硬叫個香港人考張cert就去普教中), 咪錯晒lor

我小朋友間學校由小一開始普教中 (其他科廣東話), 從來無聽過家長需要搵普通話補習, even有老師由教中文轉教視藝(long story), 家長問返學校, 既然老師一向都係講普通話, 點解教視藝就轉廣東話, 佢講得辛苦學生又聽得辛苦, 之後學校聽左家長意見, 果位老師之後用普通話黎教視藝, 無問題wor, 學校請書法單元老師, 老師亦係北京人, 唔識廣東話, 學生一樣咁上

我女已中三, 我亦可以講句普教中無助作文(有dd幫忙但唔大), 普教中原意就係令小朋友學多一種語言, 學以致用, 在我女學校我見到做得到, 隨時轉台, 見英文人講英文, 見普通話人講普通話, 就係咁簡單, 而家連外國人都學普通話, 如果活在香港都唔把握好機會去學好, 太可惜了

呢個話題次次都惹火, 我都預左有人反駁, 為免傷和氣我唔會再回, 我只想分享我所經歷的

Charlotte_mom 發表於 14-11-18 11:29
咪又係果句, 唔通炒晒D老師咩
正如中文小學, 可能突然間轉英文教嗎? 答案一樣係唔可能
想唔想轉, 同做唔做 ...

唔通炒晒D老師咩?
It is most people mindset bounding the development!
Be positive, why don't the teachers learning the 普!  Is it that difficult, if it is difficult, why they demand their students to do so!
All people in diifferent industries need to learning whole life to survive now!  Right?

kenwong888 發表於 14-11-18 11:40
唔通炒晒D老師咩?
It is most people mindset bounding the development!
Be positive, why don't the tea ...

普通話日後很重要? 對! 但重要在那方面?

普通話的重要, 主要是用於溝通, 即語言方面, 除此以外, 我想不到了.

勉強要其它科目用學生的非母語嚟教, 只會影響學生對知識的吸收

要改善語言, 專科專教就足夠; 政府真係重視的話, 將普通列入呈分主科, 呈分系數仲要最高既(假設X12), 你估仲有邊間學校唔谷普通話?

但一定要咁咩? 學唔學普通話, 到底係家長一廂情願, 定係小朋友有興趣?

普通話日後很重要? 對! 但日後將是現在還是小朋友的世界, 這一點小事是否該由他們自行決定?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 14-11-18 12:05
普通話日後很重要? 對! 但重要在那方面?

普通話的重要, 主要是用於溝通, 即語言方面, 除此以外, 我想不到 ...
Exactly true!

引用:我想知道喜歡普教中的父母是認為普通話對將

原帖由 MASAYA 於 14-11-12 發表
我想知道喜歡普教中的父母是認為普通話對將來求職有優勢,還是覺得普教中書寫文章會寫得比廣教中好或流暢或 ...
廣東人都講廣東話,學校全部課程普教,一樣吾會亂,只當學多一種語言丶好似英語甘,你叫佢地讀文章用廣東話一樣冇問題

‹ 上一主題|下一主題