用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學全日制, 累死了
樓主: RuiRui
go

小學全日制, 累死了   [複製鏈接]

小兒上全日制學校, 有些日子留在學校上課外活動(學術/非學術), 每日一丶二小時做功課, 週末參加自己有興趣的非學術活動, 小兒話非常happy, 學到好多嘢。

王家爸爸    發表於 14-12-27 23:27

在 YouTube 上觀看「鏗鏘集:功課奴隸」 - 鏗鏘集:功課奴隸:http://youtu.be/w-cQJy8zMgU

eric10    發表於 14-12-24 22:05

回覆:小學全日制, 累死了

去信教育局反應下先

引用:回覆+wan_sosin+的帖子 I+complained+to+t

原帖由 eric10 於 14-12-24 發表
回覆 wan_sosin 的帖子

I complained to the kindergarten, then they let them finish the homework in s ...
投訴無用,全校就你一個?

引用:在+YouTube+上觀看「鏗鏘集:功課奴隸」+-+

其实而家番全日,都有家長未收工無人湊而要俾仔女直接放学後去功課班。如果番半日,可以見到功課班時间加長(等家長六七点放工接),又或者用下午黎学呢学路(課外進補),—样唔慌得閒。

大人細路都辛苦,癲的教育制度

日日放咗學加埋做功課, 有時課後活動, 亞仔又唔係快手既人, 晚晚都趕頭趕命. 温書真係唔駛諗. 佢又攰, 我又攰.   放工番到屋企就好似打仗咁.點解有人名校年年第一,不用温習,有空去義工?是多年來心結自己兩讀書不好,不懂教出肯讀書孩子,自己兩為生活工作,更難教好孩子,其實你不算差,孩子有學習障礙,起碼最少用多二倍時間和精力....(以前我地都係半日學, 放完學做埋功課都重可以睇下電視玩下抖下. 而家無呢支歌仔唱. 起碼我亞仔做唔到. 知佢辛苦, 但都無法. 真係唔知佢地呢一代幸福, 定係我地上一代幸福啲). 與時俱進,同一句說話點解有人名校年年第一,不用温習,有空去義工?是多年來心結自己兩讀書不好,不懂教出肯讀書孩子,除資優生外,叻孩子有方法教,由第一頁看起去到尾約一千頁,總有適合方法,現world 在改變中,由於開放政策,三大學學位買少見少,分交流生,同胞最多

可否有位文筆好嘅家長幫手draft封信,我地一人一信send去教育局?我見小一亞仔放學5點返來(佔中時仲午),食d野,冲個涼都差不多又晚飯,之後我放工入屋就不停做功課,溫默書、測驗,直到上床,冇電視都要深近視,登佢可憐,但我都可憐,要做完大少,二小姐功課先有得食飯

elizatyy 發表於 14-12-23 18:00
在 YouTube 上觀看「鏗鏘集:功課奴隸」 - 鏗鏘集:功課奴隸:http://youtu.be/w-cQJy8zMgU ...果集有討論 到功課量,教育局有規定的,但冇學校理會,學校家長幫手draft封信,一人一信send去自己教學校,但估不會成功,一個好example新界區有二間差不多名小學,一間好勁,另一間一般,換了新校長,99分不收貨,要更上一層樓

引用:+本帖最後由+brother4+於+14-12-27+12:53+

原帖由 brother4 於 14-12-27 發表

elizatyy 發表於 14-12-23 18:00
個規定取消已經啦

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

個規定取消已經啦,是的.....現很多朋友每日孩子有十樣功課...孩子小學有學習障礙,成績,高中是精英班,班長+perfect,現留英學 Alevel 成績算ok,......孩子總有方法教,EK太多高手及其心得,學幾招可真有用,由第一頁看起去到尾約一千頁,總有適合方法,......

我上次見家長,同老師講我唔會比個女做online 功課的!我又同老師講我好滿意阿女成績

‹ 上一主題|下一主題