用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資收了,但後來又想退出,參加派位,可以嗎? ...
go

直資收了,但後來又想退出,參加派位,可以嗎? [複製鏈接]

各位前輩:

已報幾間直資,現等消息,但想問定。

直資要比錢,仲有學其他課外活動、補習費等,比錢比到手軟,好咁吓。

加上,心儀津校多d.

唔接offer又怕會錯失機會。

如果先接offer,自行照in,再withdraw offer,可行嗎?如可行,要點做法?

請指教。

6    0    0    0

回覆:直資收了,但後來又想退出,參加派位,可以嗎?

我識人考St Paul , accept 左offer, 放榜後叩中西區名津男校,入左。

只能叩門階段叩番官津校。就算你自行官津有得in 又收咗你,由於放榜是7 月,你在這段時間接受直資offer ,放榜就一定派唔到官津校。但放榜後叩門就不限。

引用:我識人考St+Paul+,+accept+左offer,+放榜後

原帖由 austism 於 14-11-17 發表
我識人考St Paul , accept 左offer, 放榜後叩中西區名津男校,入左。
St paul咁好都放,扣入果間一定係神校。

如果自行in完,放直資offer,可唔可行?

引用:Quote:原帖由+austism+於+14-11-17+發表我

原帖由 懶羊羊 於 14-11-17 發表

可以!

朋友囝囝那間叩門中學,對我來說,是神校其中一間。

引用:Quote:原帖由+懶羊羊+於+14-11-17+發表St+p

原帖由 austism 於 14-11-17 發表
可以!

朋友囝囝那間叩門中學,對我來說,是神校其中一間。
咁最遲幾時要提出withdraw offer.

懶羊羊 發表於 14-11-17 17:09

自行結果同大抽獎一齊公佈, 你唔放棄直資既話根本唔會知自行得唔得.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+austism+於+14-11-17+發表可

原帖由 懶羊羊 於 14-11-17 發表
咁最遲幾時要提出withdraw offer.
我朋友囝囝一考到,第二日即同St Paul 講

引用:Quote:懶羊羊+發表於+14-11-17+17:09+St+pa

原帖由 hkpapa852 於 14-11-17 發表
自行結果同大抽獎一齊公佈, 你唔放棄直資既話根本唔會知自行得唔得.
津校校長在talk講,佢地in 2次,入得second in已經係3選1,機會好大。叫想入的同學唔好椄直資offer.

我都知要等7月先知津校結果,但有幸入到second in,入讀機會大左,想博一博。

Lyn  3選1, 都係33%機會, 絕不穏陣.   發表於 14-11-26 09:01
王家爸爸    發表於 14-11-18 15:23

我地學校有同學上年咁做,有一名直資offer, 之後去津校in 自行見校長竟然傾了45分鐘。同學覺得呢間名津校應該會收佢,所以好似寫信比教署withdraw 返個undertake, 決定繼續參加統一派位。
詳情我唔知點做,同埋呢啲真係"搵命博", 要夠大膽先得。

王家爸爸  搵命博  發表於 14-11-18 15:24

回覆:懶羊羊 的帖子

約3月尾前仍可向真資中學取消註冊。一般4月才把名單交上教署。

引用:我地學校有同學上年咁做,有一名直資offer,

原帖由 silvia_ng 於 14-11-17 發表
我地學校有同學上年咁做,有一名直資offer, 之後去津校in 自行見校長竟然傾了45分鐘。同學覺得呢間名津校應 ...
呢個升中遊戲真係令人都癲

如果放棄自行(入到second in就3選1),扣門機會仲細,可能係百幾人爭幾個位。

引用:約3月尾前仍可向真資中學取消註冊。一般4月

原帖由 hong2002 於 14-11-17 發表
約3月尾前仍可向真資中學取消註冊。一般4月才把名單交上教署。
明白晒

懶羊羊 發表於 14-11-17 17:40
津校校長在talk講,佢地in 2次,入得second in已經係3選1,機會好大。叫想入的同學唔好椄直資offer.

我都 ...
比我會接心目中直資既OFFER, 之後扣門津校,  3選1? 當年朋友2選1, 結局好出人意料, 最好有2手準備.

引用:Quote:懶羊羊+發表於+14-11-17+17:40+津校

原帖由 tintinlam 於 14-11-18 發表
比我會接心目中直資既OFFER, 之後扣門津校,  3選1? 當年朋友2選1, 結局好出人意料, 最好有2手準備.
...
我都怕會做錯决定,令個仔失去入讀一間好學校的機會。

醒目開學勳章

可以 。乎視你考到是那間直資及是否值得放棄去博官津校, 就算有得second in都唔代表機會大。

貢獻勳章

引用:可以+。乎視你考到是那間直資及是否值得放

原帖由 3b 於 14-11-18 發表
可以 。乎視你考到是那間直資及是否值得放棄去博官津校, 就算有得second in都唔代表機會大。

...
竟然o係呢度見到你。

[img]http://forum.baby-kingdom.

醒目開學勳章

austism 發表於 14-11-17 16:53
SPCC or SPC ?

引用:Quote:austism+發表於+14-11-17+16:53+我識

原帖由 winniecws 於 14-11-19 發表
直資St Paul Boys,放榜後叩門入左中西區男官校。

引用:Quote:austism+發表於+14-11-17+16:53+我識

原帖由 winniecws 於 14-11-19 發表
入左神校SPCC, 其他應該唔洗諗啦。

‹ 上一主題|下一主題