用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 羅氏基金中學, 入本地大學% 係咪得2x %?
樓主: minmin
go

羅氏基金中學, 入本地大學% 係咪得2x %? [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 14-11-19 20:11
眼大睇過龍, 原來annual report有2013資料(未有2014)

Po Leung Kuk Laws Foundation College

HKDSE Result 2014
Po Leung Kuk Laws Foundation College

Hong Kong Diploma of Secondary Education 2014

Analysis of the Public Examination

Percentage of Candidates attaining the general entrance requirements (Core subjects at 3322 or better) for admission to tertiary institutions

Our School Average

Hong Kong Average

Mathematics (Level 2 or above)

99.0%

80.1%

LS (Level 2 or above)

97.1%

87.3%

English (Level 3 or above)

85.4%

52.5%

Chinese (Level 3 or above)

53.9%

50.7%

*The Hong Kong average of candidates attaining 3322 or better at core subjects is 35.6%

3322率由69.6%(2012年),下降至60.3%(2013年)和53.9%(2014年)。
學校需要查找原因,避免進一步下降。

bobbob  2014係最多53.9%  發表於 14-11-20 12:49

回覆 王家爸爸 的帖子

數學,通識和英文三科成績強勁,中文科就弱左D,相信學校應該知道.

王家爸爸  bobbob, 以B2來說,還可以。:fun   發表於 14-11-20 13:30
bobbob  另外3科都唔算強勁喎  發表於 14-11-20 12:49
王家爸爸  會考年代曾經是B1C,點解依家跌   發表於 14-11-20 11:21

Waiking 發表於 14-11-20 11:14
回覆 王家爸爸 的帖子

數學,通識和英文三科成績強勁,中文科就弱左D,相信學校應該知道.
會考年代曾經是B1C,點解依家跌左咁多?

醒目開學勳章 王國長老

chrischeung 發表於 14-11-20 09:10
回覆 minmin 的帖子

絕對睇大學率,吾睇就握人,個個中學講座家長最關心都系公開考試成績 ...
睇, 點會唔睇丫, 不過我會揀校風多d, 自己讀間超傳統封建女校, 先唔好講成績, 淨係講個人成長真係不堪, 樣樣都係高壓, 無得試無野玩, 樣樣nonono, 符碌入到u都係on居居, 打c都唔想個女行果條路

Yanamami 發表於 14-11-20 09:07
第一段你講得有dd道理,讀書當然靠自己,但。。。。
最麻煩係依家數字唔統一, 一間話繼續修讀大學學位課程70%, 即乜都計埋, 總之係degree。另一間30%可能有25%係三大, 入埋其他8大可能都係70%, 但大家就係無寫清楚。就算入三大率只係5%, 八大率只係20%, 都得個知字丫

王家爸爸  如果八大只有... 叫人點公佈?:j   發表於 14-11-20 14:30
bobbob  有啲寫得好清晰,eg. ccsc   發表於 14-11-20 13:56

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 14-11-20 11:22
會考年代曾經是B1C,點解依家跌左咁多?
識個讀緊,當年另外有2間直資收咗,家陣好後悔

little_yolky 發表於 14-11-20 13:49
最麻煩係依家數字唔統一, 一間話繼續修讀大學學位課程70%, 即乜都計埋, 總之係degree。另一間30%可能有25% ...
如果八大率只有個位數,叫人點公佈?
所以,如果學校唔公佈,基本上可以假定數字低。

little_yolky 發表於 14-11-20 13:49
最麻煩係依家數字唔統一, 一間話繼續修讀大學學位課程70%, 即乜都計埋, 總之係degree。另一間30%可能有25% ...

另一间如有30%但25%入三大,有乜理由唔公佈埋入8大个%?你話有無logic?一般家長都有d sense, 就算玩數字遊戲,都唔会無个譜嘅!睇睇下就明果d数字講乜,起碼唔会照單全收.再講,数字做參考, —般有口碑有历史既学校,都唔洗太懷疑个数既.

王家爸爸 發表於 14-11-20 14:33
如果八大率只有個位數,叫人點公佈?
所以,如果學校唔公佈,基本上可以假定數字低。
...
上年簡介會校長話今年DSE成績唔好唔關你地事,你地仔女入左黎都係6年後的事。 講真D成績都唔知會唔會上返去?

王家爸爸    發表於 14-11-20 16:36

TiffanyLing 發表於 14-11-20 15:52
上年簡介會校長話今年DSE成績唔好唔關你地事,你地仔女入左黎都係6年後的事。 講真D成績都唔知會唔會上返去 ...
如果我是校長,我會認真搜索近兩年DSE成績下降的原因並制定改善方案。在入學講座,我會老實地告訴聽眾成績下降的原因,同時也告訴他們我會如何來改善學校的DSE成績。

TiffanyLing  可惜你唔係校長  發表於 14-11-21 08:47

王家爸爸 發表於 14-11-20 16:37
如果我是校長,我會認真搜索近兩年DSE成績下降的原因並制定改善方案。在入學講座,我會老實地告訴聽眾成績 ...
會收多d B1A學生囉

朋友個女讀緊,
校規講明要合格才可以升班,
如不合格, 可以補考, 補考到合格為至才可以升班。
但我唔知是否考同一份卷 ????

PoorPoor626  當然唔係啦,而且留班好常見的   發表於 14-11-24 17:31

goodmama2003 發表於 14-11-20 17:16
如果入u率80%、65%相差大嗎?
我覺得就數字而言, 兩者數字唔大, 但係要睇埋內涵, 即係所謂既入U率, 係大學學位課程(自資課程, 私校大學學位課程, 遙距學位課程等等), 定係八大率。就算同為八大率, 我都會再concern三大有幾多, 有埋咩課程就一級捧了。不過, 好少有學校咁透明。

mcl203 發表於 14-11-20 17:09
會收多d B1A學生囉
B1A生(甚至B1C學生)不會考慮這間。所以,我認為改善方案應該是研究如何把B2C生變成B2A學生,然後讓他們考好DSE。

王家爸爸 發表於 14-11-20 17:46
B1A生(甚至B1C學生)不會考慮這間。所以,我認為改善方案應該是研究如何把B2C生變成B2A學生,然後讓他們考 ...
吹下水姐....最易講既答案

王家爸爸    發表於 14-11-20 17:53

goodmama2003 發表於 14-11-20 17:16
如果入u率80%、65%相差大嗎?

如果你是前65%,沒有差別。
如果你不是前65%,是天堂和地獄之間的差別。
如果你是最後的20%,也沒有差別。

wbmom  中point!講得好!  發表於 14-11-20 19:29

回覆:羅氏基金中學, 入本地大學�咪得2x �

講真,此校有小學直上,不愁收生,外校生只收40幾人。報了都未必入到。佢地今年中四學生是由小一直上。到時看看入U率便知如何。

‹ 上一主題|下一主題