用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 羅氏基金中學, 入本地大學% 係咪得2x %?
樓主: minmin
go

羅氏基金中學, 入本地大學% 係咪得2x %? [複製鏈接]

引用:Quote:王家爸爸+發表於+14-11-20+11:22+會

原帖由 bobbob 於 14-11-20 發表
識個讀緊,當年另外有2間直資收咗,家陣好後悔
後悔咩呀?講詳細d d嘛

回覆:bobbob 的帖子

後悔什麼,我都想知x2

王家爸爸 發表於 14-11-20 16:37
如果我是校長,我會認真搜索近兩年DSE成績下降的原因並制定改善方案。在入學講座,我會老實地告訴聽眾成績 ...
可能太迷信甚麼增值指標,以為所謂高增值,就是正確方向!

我個人一向不太相信增值指標的代表性。

王家爸爸  我的看法正好相反   發表於 14-11-21 09:36
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ANChan59 的帖子

此校有陸慶濤小學直升,近年唔係咁易入;直升的一屆已經是中四。其實有信心就報,無信心就講都無謂。有人重講到要教校長㸃做,我只有〇嘴吧!

ANChan59 發表於 14-11-20 22:42
可能太迷信甚麼增值指標,以為所謂高增值,就是正確方向!

我個人一向不太相信增值指標的代表性。
這間學校所面臨的問題是,它已經跌至B2A和B2B之間。
無論如何,基本上不可能吸引B1的學生。不重視增值,讓現在的B2學生的表現提升,還有什麼可以做呢?
這是一間直資學校,如果不能提供增值服務,在未來兩年的整體學生不足的情況,怎能跟官津學校有競爭?

王家爸爸 發表於 14-11-21 09:48
這間學校所面臨的問題是,它已經跌至B2A和B2B之間。
無論如何,基本上不可能吸引B1的學生。不重視 ...
可能你啱都說不定,我個人對以增值指標作買點的學校有介心而已!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 14-11-21 10:17
可能你啱都說不定,我個人對以增值指標作買點的學校有介心而已!
理解,講增值的確有點風水佬Feel,唔知真定假。六年後,先發現期望的增值沒有出現,問題就大了。

我參加了該校11月8日的簡介會,校長說該校2012及2013年的Core 4 subjects和Best Five Subjects增值是全港Top 5%;而且2013比2012高.增值代表甚麼見仁見智,但顯示老師努力提升學生的成績就不容置疑.

王國會長

Yanamami 發表於 14-11-20 09:16
如果唔睇入U%,小學捱生捱死考band1校所為何事呢?靠自己入邊間讀都無所為啦,喺咪?禁小學不如開心輕鬆讀 ...

我唔睇入U%不代表我對成績冇要求, 主要係因各校計法不同, 睇入U 率沒太大意義, 就算係同一間學校, 今年70%入U , 下年跌到50%又如何? 唔通要轉校? 學校有介紹聽左就算, 冇講也不會深究.

如果要看不如看DSE, 致少較少水份.

王國會長

王家爸爸 發表於 14-11-20 17:51
如果你是前65%,沒有差別。
如果你不是前65%,是天堂和地獄之間的差別。
如果你是最後的20%,也沒有差別。

如果頭20% 係3大, 20%係其他8大, 25%係野鷄U, 咁仲會唔會冇差別?

又如果80%係=20%3大, 20%係長春藤, 20%係其他8大, 20%係其他呢?

王家爸爸  有   發表於 14-11-23 08:56

王國會長

goodmama2003 發表於 14-11-21 20:42
請問甚麼叫野雞u?有哪些?
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20131107/00184_016.html

引用:Quote:minmin+發表於+14-11-19+11:42+如題.

回覆:羅氏基金中學, 入本地大學�咪得2x �

講真,有很多名校或直資連公布成績的勇氣都沒有,我欣賞羅氏肯坦白將成績毫不猶豫地公布。令家長可以就住情況為子女在某方面加強。

東方日報提到的廣州大學是不是真的「野雞大學」,是正規大學。北角曾經有一間 Newport University 專門印 BBA 和 MBA in TQM 的證書。

PoorPoor626 發表於 14-11-24 12:24
我個女讀緊呢間, 阿女話數學老師好勁, 英文老師一半半,中文得一個半個老師好, 情況完全反映哂係成績度,哈哈 ...

大学好多科收生睇4 core成績都唔少,校長要正視同改善問題.

引用:+本帖最後由+PoorPoor626+於+14-11-24+12:3

原帖由 PoorPoor626 於 14-11-24 發表

我個女讀緊呢間, 阿女話數學老師好勁, 英文老師一半半, ...
你的子女在羅氏讀,係咪覺得d嘢太淺考得太好怕影響DSE冇競爭力?定係你女唔明老師教乜而讀得唔好?

‹ 上一主題|下一主題