用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 SFA收左阿女,但心大心細
樓主: Flyawaybd
go

SFA收左阿女,但心大心細 [複製鏈接]

回覆 kennycwk 的帖子

不用驚訝,我囡囡理解能力也很強,外籍老師對佢好大期望,我亦是和樓主一樣是個平凡的媽媽。利申:只是路過,不過如果我是樓主,我會和囡囡一同努力,去馬!

mimics218 發表於 14-11-28 13:33
放假時,我小朋友吃完早餐後會唱—次校歌才玩耍,證明上學開心!

想問問大家小一大約有幾多樣功課?
大約做幾耐呢?

Flyawaybd 發表於 14-11-26 21:37
當初只是抱著試下心態,冇想過會收阿女,收左卻怕考包尾,如何好?
同意某部份家長所講, keep住個位等大抽獎後再決定.
SFA收得真係吾怕去讀, 到時追吾上先轉校都未遲, 但我怕小朋友吾願走, 吾好講到SFA甘恐怖, 當然課程比一般津校高, 只要小朋友handle到就可以, 我諗小朋友程度去到邊做家長既會好清楚! 加油~

BBSPK 發表於 14-11-27 07:51
SFA 學術 品行 全港系数一數二  除非天神收 否则去馬
點解會同天神比?
SFA係多人插去天神, 其實都係因為天神100%升St Mary中學, 我朋友話讀天神仲辛苦過SFA的中文勁深

引用:Quote:BBSPK+發表於+14-11-27+07:51+SFA+學

原帖由 purplechung 於 14-11-28 發表
點解會同天神比?
SFA係多人插去天神, 其實都係因為天神100%升St Mary中學, 我朋友話讀天神仲辛苦過SFA的中 ...
其實點可知道SFA,學術係數一數二?

收佐就讀啦。
當初我個女都去考一間坊間的所謂一級小學,諗住部跑,点知收佐。
讀落又ok喎。
Do trust your child!

引用:PAST+TENSE一講就明 +

原帖由 kennycwk 於 14-11-28 發表
PAST TENSE一講就明
我個女平時只會同菲姐用英文溝通,小一時老師教過去式係一教就明。

回覆:momama 的帖子

相信小朋友的能力,相信老師的教學經驗,12月6日一齊開開心心去註冊。

回覆:Flyawaybd 的帖子

personality 加日常活動,同我女女一樣,不過我女女10月細女。。。我唔敢同佢報啲太學術,我打算選擇活動教學,我怕我會crazy..如果我係你,點都會讀一讀,話唔定阿女係得嘅呢,加油

引用:personality+加日常活動,同我女女一樣,不

原帖由 SWEETANN 於 14-11-29 發表
personality 加日常活動,同我女女一樣,不過我女女10月細女。。。我唔敢同佢報啲太學術,我打算選擇活動教 ...
坐唔定係我concern的一項,其實活動教學真的會比較適合。但難得遇上好的英小,或許要試試才死心。

回覆:Flyawaybd 的帖子

如果有甘嘅機會,我會一試,話唔定喺同學薰陶下會坐得定啲,真係唔得p2 插班應該唔難嘅

回覆:SFA收左阿女,但心大心細

咪唔好讀囉,寫出嚟做乜?

引用:當初只是抱著試下心態,冇想過會收阿女,收

原帖由 Flyawaybd 於 14-11-26 發表
當初只是抱著試下心態,冇想過會收阿女,收左卻怕考包尾,如何好?
收得妳應該無問題。

purplechung  agree  發表於 14-12-2 18:10

hknote 發表於 14-11-28 23:02
其實點可知道SFA,學術係數一數二?
通常的家長會比較下, 其他同level既學校考的咩? 好多時得出來的結果是SFA各科都會比其他學校深, 但我覺得有些一線的津校, 中文捉字會嚴格過SFA及程度會較深過SFA.
你問下係SFA讀的朋友就會明白  

Flyawaybd 發表於 14-11-29 21:36
坐唔定係我concern的一項,其實活動教學真的會比較適合。但難得遇上好的英小,或許要試試才死心。

...
其實好多資優生都有呢類問題, SFA知道點處理.
你仲未決定到? 其實你應該等埋大抽獎先再諗, 放鬆的吾好比甘大壓力自己

回覆:purplechung 的帖子

Purple,多謝你的回覆及鼓勵。我們好大機會選SFA

引用:當初只是抱著試下心態,冇想過會收阿女,收

原帖由 Flyawaybd 於 14-11-26 發表
你小朋友現在讀邊間幼稚園呀?如果讀比較淺的,真係要有心理準備 summer 時悪補

Flyawaybd 發表於 14-11-29 21:36

...
有fd和你情況差不多,有offer 後便開始prepare 佢小孩,若你e+開始留意一下課程和小學生活的需要,prepare 一下你囡囡,問題不大的。況且有good offer 係手,大抽獎便可進取一些,又或者6月叩到心e小學,放心去交定額罰款吧。
‹ 上一主題|下一主題