用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 SFA收左阿女,但心大心細
樓主: Flyawaybd
go

SFA收左阿女,但心大心細 [複製鏈接]

引用:現在考學校真的很難,咁難得有一間咁好的學

原帖由 yeungballball 於 14-11-27 發表
現在考學校真的很難,咁難得有一間咁好的學校收了,真的不要輕易放棄,SFA有一套面試方法,他們是針對想要 ...
我女是二月出生,平時超多咀,坐唔定,而且懶惰,常常不願做功課,要三嗺四請、學術不見得特別强。但語言能力强、說得流利英文及普通話(港式英文)、有自信、愛表現自己。

其實都沒特別谷她,平曰有給她上英數補習班(因我沒時間教)。

有學游水,之前亦試過學普通話朗誦及硑音,也曾拿朗誦獎。

引用:SFA+學術+品行+全港系数一數二++除非天神收

原帖由 BBSPK 於 14-11-27 發表
SFA 學術 品行 全港系数一數二  除非天神收 否则去馬

回覆 yeungballball 的帖子

我女女也是今年有幸被sfa取錄, 我1年前的心情同你一樣, 比少少資料你參考下丫:
- 我女讀學券幼稚園, 英文及數學我自己教, 英文及普通話亦有出去學
- 我女文靜有禮, 專注, 但無乜自信心
- 考sfa 個人覺得一定要
: 中英文listening, 小朋友一定要專注及良好理解能力
: 中英文reading 要良好, 2nd in試過考認d唔common的字(e.g. Together)
: 數學最少要識20以內加減數及文字題, 2nd in 有類似9+4-5的文字題, 計數要快, 唔用手指
: 我女英文ORAL 好一般, 可以表逹, 但港式英文. 2nd in 要考佢用英文自我介紹(我估3-4句已足夠, 因為我女講左少少已被老師叫停)
: 我女沒有被考串字及普通話

希望幫到你.

target4  請問讀邊間學卷...? 謝   發表於 14-12-4 13:46
Sunnychan206    發表於 14-11-28 00:39

回覆:SFA收左阿女,但心大心細

IQ130+係Gifted,我估計SFA學生至少IQ120

Sunnychan206    發表於 14-11-28 00:40

既來之則安之,—試無妨

SFA家長一定要跟貼, 除非小朋友自覺性很高. otherwise, 一不留神成績就會大上大落。
☝☝☝ 以上是SFA家長朋友所講, 佢個仔讀小四

Flyawaybd 發表於 14-11-26 23:20
對,和其他比較仲難選!始終SFA是一間好學校。但怕自己小孩不是資優,入去讀立見高下,下更加下苦工,所以 ...

有人問大概的問題?
SFA 收左阿囝阿囡,但心大心細 ,又比較緊其他offer, 我都考慮中, 問我你打算點谷???

先未唸點谷…
因為收得的學生無話無能力讀, 係家長想小朋友去到E間學校的咩水平, i.e 谷頭十名, 中游, 尾位都不介意 (因為包尾可能70分, 但六年後出去其他地方, 也變成 頭十名罷) 心態接受到嗎?
咁家長及小朋友在 灰心/壓力(有型/無型)的心態影响下去學習, 便是最大的問題? 但要清楚故中原因, 不是小朋友差, 一定有一D資質在先, 只是各校的水平高低問題…

i.e. 如不是 DX拔, SFA, APS, KTS…其他直資或龍校, 已變成 頭十名????
(假設如上) 家長及小朋友在這樣的較好的心態下去學習(不是不谷, 只係無咁大壓力下), 是否較好的親子關係, 会另大家都好D呢? (因為係六年)

就另人好難以取捨, 尤其在職父母, 及有兄弟姐妹的家長 ?
時間分配如何, 去問點谷 ?

讀得的學生, 家長一定會谷啦? 因為學生不會學校教完就識晒,…之後 外補十樣 , 還是自已日日 與小朋友對戰 (係六年)…有用家朋友因為在人谷你谷之下¸另親子關係變差, 常常鬧小朋友….( 但已經有70~80分了) …家長壓力心態如何是好???

大概就是重點罷…你地又點想法呢?...

SFA唔係叫谷,係家長自已谷啫。學校教高一級,跟得到就已經OK啦,其餘既係家長想小朋友去到邊到。自問唔想谷,所以我都冇要阿仔學乜嘢,係佢自已要學MATHS,另外就普通話。

PAST TENSE一講就明

依家操定佢打底先,要讀名校係要付出架啦!現在才是遊戲開始!

引用:+本帖最後由+mimics218+於+14-11-28+10:07+

原帖由 mimics218 於 14-11-28 發表

我唔贊成"操練",此校適合學習能力高的小朋友.
多謝你既分享

wtskina 發表於 14-11-26 21:44
提議你將学位盡快放給有心讀SFA 的同學。
agree

回覆 mimics218 的帖子

我覺得自己小朋友都是學習能力不錯,但不中意重復性抄寫,是否適合該校?

又想問小朋友是否多數星期六參加學校課外活動?是不是人人有機會? 平時參加的多不多?

BBSPK 發表於 14-11-27 07:51
SFA 學術 品行 全港系数一數二  除非天神收 否则去馬
品行也這麼好嗎?可否略加說明?謝謝!

引用:回覆+mimics218+的帖子 我覺得自己小朋友

原帖由 Aiyoyo 於 14-11-28 發表
回覆 mimics218 的帖子

我覺得自己小朋友都是學習能力不錯,但不中意重復性抄寫,是否適合該校?
重覆抄寫的功課不算多,我相信這是直資私立小學的好處,始終學校揀過,同學間學習差異小,可以減少抄寫類功課。中文科每一課教完寫詞語還是有的。

課外活動方面,SFA星期一至五放學後及星期六早上都有供學生自由參加的課外活動,時間表放咗喺學校網頁,可以參考下。

好少抄寫類功課

‹ 上一主題|下一主題