用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 偷步研究中學讀書方法
樓主: eviepa
go

偷步研究中學讀書方法 [複製鏈接]

eviepa 發表於 14-12-8 16:43
大家一睇就大概估到啦, lisinchi又係聰明仔爸另一個化名。我唔知佢記錯定亂噏,我曾經試過一次向佢請教閱 ...

//兩個實力懸殊,怎可相提並論及邊到有得比。

兩個爸爸都是差不多年齢,同一年代在香港土生土長讀書,一個學業成績是同齡人口的最高零點幾%以內,另一個則只是約10%

論培育子女能力,一個的孩子剛滿七歳時已能自己看完整套七部的英文版Harry Potter,還在七歲已能寫不錯的英文小說,而另一個的女兒讀中二三時還只能閱讀百幾二百頁的英文童書。

在未交惡時,一個要秘密請教另一個如何提升女兒的英文能力。

要請敎讀書方法及如何培育子女,那一位更有説服力呢!//

嗱,講完無耐,我都話,雖然有無數人駁斥過,聰明仔爸兩個老觀點依然會不斷講:「你讀書比我弱,你的孩子英文程度比我的孩子差,所以你沒有資格在此講心得。」

聰明仔爸又有新野出,邏輯堪稱一絕:「佢請教過我,所以佢既培養方法不及我。」

上星期我都話佢好鐘意用兩個或以上網名圍攻人地,而家眼見喇。

另外,好多呢度既資深網友都見識過佢既人攻擊EK嚴禁既語言。呢樣野佢呢排仲未出過,根據過往經驗,佢唔會忍得幾耐。

引用:Quote:lisinchi+發表於+14-12-8+16:27+兩個

原帖由 MASAYA 於 14-12-08 發表
絕對讚成!講咁耐唔見真係有講點樣教!

聰明仔爸:

除非我見你唔到,你唔駛旨意惡意侮辱人地之後,拍拍屁股鬆人,等人地唔知係你。

各位,話口未完,聰明仔爸(lisinchi)又露左小小,較為溫和既人身攻擊字眼喇,呢D只係碎料,好野會陸續有來。

//同啲理解能力低的人的確很難溝通!唔該你細心睇清楚及理解我之前點寫,//

//讓我教你如何正確理解及一些基本邏輯。//

//我寫野係一向十分緊慎,心思細密,不會如你般漏洞多多,當然,遇到的理解能力低的人,是不容易看得清楚,以為我啲邏輯出問題。//

http://www.edu-kingdom.com/forum ... tra=page%3D1&page=3

引用:+本帖最後由+lisinchi+於+14-12-8+17:55+編

原帖由 lisinchi 於 14-12-08 發表
請問書名?

lisinchi  請看PM  發表於 14-12-11 10:13

引用:Quote:小時了了+發表於+14-12-8+17:48+我曾

原帖由 lisinchi 於 14-12-08 發表
不想比人話幫他宣傳,請稍後看PM
可否PM下我。此書還有得賣嗎?

lisinchi  請看PM  發表於 14-12-11 10:14
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

回覆 lisinchi 的帖子

可否PM我。此書還有得賣嗎?

回覆:偷步研究中學讀書方法

是那本書??謝謝

回覆 lisinchi 的帖子

請問你妹夫的書名, 可否PM? 謝謝.

我有睇過本書,好大篇幅係講兒子成長記事,教育理念個part好針對佢兒子本人特質同家庭背景,對一般讀者用途最廣泛係三張書單 (呢part獲益良多),作者本人0係EK亦分享過

p.s. 最印象深刻反而係兒子寫關於爸爸的文章經常出現 "he shouts xxxxx" ...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 MASAYA 的帖子

Yes, Masaya,
This is exactly same as my impression...

回覆:偷步研究中學讀書方法

書名係"培育好男孩",圖書館有得借。

‹ 上一主題|下一主題