用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 高小初中想嘗試睇金庸, 請教睇邊本先呢? ...
樓主: 小時了了
go

高小初中想嘗試睇金庸, 請教睇邊本先呢?   [複製鏈接]

大台最近熱播射鵰,阿女每日狂煲劇中, 6月1日開始考小六畢業試,個心散到不得了!

小時了了 發表於 17-5-18 21:59
大台最近熱播射鵰,阿女每日狂煲劇中, 6月1日開始考小六畢業試,個心散到不得了! ...
之前utube 有,不過已被消失,我睇左幾集,可能已知劇情,有些悶。

小時了了 發表於 17-5-18 21:59
大台最近熱播射鵰,阿女每日狂煲劇中, 6月1日開始考小六畢業試,個心散到不得了! ...
妳女好似已有中學取錄?沒所謂啦
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 17-5-19 11:13
妳女好似已有中學取錄?沒所謂啦
話雖如此, 但呢D心散既心情去迎接F1, 可能會好大問題喎。

little_yolky 發表於 17-5-19 12:11
話雖如此, 但呢D心散既心情去迎接F1, 可能會好大問題喎。
小一到中六12年都拉緊,我覺得仲大問題...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

little_yolky 發表於 17-5-19 12:11

遲啲忙咪仲大鑊。
不過睇金庸之餘,要睇返多啲英文書就真

S-Kwok 發表於 17-5-19 14:33
遲啲忙咪仲大鑊。
不過睇金庸之餘,要睇返多啲英文書就真

嘻!嘻! 阿女呢排"被安排" 聽及睇英詩. 原來英詩唔係我想像中咁艱深咁難, 原來都好有趣味, 我同阿女都覺得英詩短短十行八行好少字, 但都好有意景, 好有內容, 阿女上兩個禮拜自己無啦啦"二次創作"一兩句詩笑住仿作.

呢排睇緊呢本: 英美詩歌品析導讀: http://www.kingstone.com.tw/book/book_page.asp?kmcode=2018130053870 有一篇我同阿女最近幾鍾意嘅詩, 一首幾得意嘅詩 ------ 狄瑾蓀:我是小人物! (I am noboby). 今晚有時間返屋企搵返呢篇再同大家分享下.

呢個帖: 高小生,想睇及學有英國文學的詩, 有咩野介紹? 我係台灣買咗幾本英詩俾阿女睇

小時了了 發表於 17-5-19 16:33
嘻!嘻! 阿女呢排"被安排" 聽及睇英詩. 原來英詩唔係我想像中咁艱深咁難, 原來都好有趣味, 我同阿女 ...

阿女咁合作真好。
阿仔學校由小一、小二時,都會有一段時間要學寫poem, 我覺得好難,短短幾個字、幾行就要表達到意思。嚟緊四年級又要學英國文學嘅詩,到時真係考佢功力

另: 等你分享

大件事,我仔現在晚晚追射鵰,估計暑假佢應該要睇呢本書

S-Kwok 發表於 17-5-19 17:27

阿女咁合作真好。

好詩大家讀: http://www.kingstone.com.tw/book/book_page.asp?kmcode=2018730310373

6. I'm Nobody by Emily Dickinson

I'm nobody! Who are you?
Are you nobody too?
Then there's a pair of us? Don't tell!
They'd advertise, you know!

How dreary to be somebody!
How public - like a frog -
To tell one's name the livelong June
To an admiring bog!

我是小人物!你是誰?
你也是小人物,會不會?
那咱們成了一對? 別講?
他們會宣揚,對不對?

當個大人物多麻煩!
最怕公然 像青蛙一般
在無盡的六月把自己的大名
報給崇拜的沼澤聽!

阿女學呢首詩嗰排,成日講佢係 nobody,邊個邊個當正自己somebody。

YmOra    發表於 17-5-20 09:09

14. When I was one-and-twenty by A.E.Housman

When I was one-and-twenty
I heard a wise man say,
"Give crowns and pounds and guineas
But not your heart away;
Give pearls away and rubies,
But keep your fancy free."
But I was one-and-twenty,
No use to talk to me.

When I was one-and-twenty
I heard him say again,
"The heart out of the bosom
Was never given in vain;
'Tis paid with sighs aplenty
And sold for endless rue."
And I am two-and-twenty,
And oh, 'tis true, 'tis true.

那年我二十一歲,
智者告誡諄諄:
「金銀錢財可拋開,
這顆心要保存;
珍珠寶貝可割捨,
別做愛的夢想。」
但是我二十一歲,
講了也是白講。

那年我二十一歲,
智者再三叮嚀:
「若是把心掏出去,
一定會有回應;
代價是聲聲喟嘆,
報酬是追悔無期。」
如今我二十二歲,
啊呀,有理,有理。

S-Kwok 發表於 17-5-19 17:27

阿女咁合作真好。

我嗰件最like學英詩,上學期writing考Quatrain,佢話用咗十分鐘就寫完,就扒低休息。

小時了了 發表於 14-11-28 09:58
話說小女依家小四, 因我帶她於上星期六及日參觀完中學後, 呢幾日我猛向佢落藥升中學會點點點, 依家小學嘅佢 ...

我女都係小四, 佢一直都係書蟲, 近日佢daddy開射鵰睇就愛上, 最終吾夠一星期自己煲晒成套金庸小説(係學校惜枕頭書), 仲叫daddy考佢內容(真係岩晒架), 想當年我中一開始睇射鵰迷上, 中二金庸所有小説睇晒, 果時中文真係大有進步架! 估吾到亞女咁早開始仲背埋內容!

不過快考試, 我嚴禁佢開神鵰, 考完至比佢慢慢煲

回覆樓主:

冇所為,由小朋友自己選漫畫書起。。。一看至現在。。哈哈

小時了了 發表於 15-1-5 12:13
我自己當年高小及初中睇小說嘅作家: 瓊瑤,嚴沁,衛斯理另加岑凱倫 (真係呢幾位作家當年嘅書全部睇晒架,  ...

自己未生阿女時已同自己講, 日後點都唔好俾阿女睇瓊瑤愛情小說, 因為自己俾瓊瑤愛情觀荼毒太深身受其害, 唔想阿女好似我咁發埋公主王子只有天上有地下無嘅愛情夢.

都係自己衰, 去年阿女呈二時同佢係圖書館溫書備戰時, 自己無啦啦去書架度攞本瓊瑤 "卻上心頭" 本小說睇, 俾阿女見到我睇呢本小說, 叫我講本書故仔俾佢聽, 唔知係我講得好吸引定係本書故事啱佢口味, 佢竟然好鍾意. 我同佢講唔好睇呢啲愛情小說睇壞腦, 睇金庸神鵰俠女有益啲. 唉! 越唔俾睇佢越想睇, 之後幾次去圖書館想用我圖書證借瓊瑤小說我唔俾佢借, 今日開始放暑假, 我唔係佢身邊, 表姐同佢去圖書館, 佢剛電話匯報係係圖書館打書釘睇緊本瓊瑤 "卻上心頭". 唉! 都係我唔好, 當日係佢面前睇瓊瑤小說

阿女依家青春期, 對愛情幻想到不得了, 唔該網友幫幫手, 有無其他有益啲嘅愛情小說及作者介紹?

小時了了 發表於 17-7-14 14:54
自己未生阿女時已同自己講, 日後點都唔好俾阿女睇瓊瑤愛情小說, 因為自己俾瓊瑤愛情觀荼毒太深身受其害,  ...
有無搞錯, 點解我睇D書, 阿女一本都唔睇的!佢睇D書, 我又覺得好鬼悶。
‹ 上一主題|下一主題