用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教升U的比率
go

請教升U的比率 [複製鏈接]

上星期剛去完QE的中一簡介會,校長話佢哋入U率大概6X幾,已算高?
那一般Band-1A中學也是6X幾?
如不,那QE不是Band -1A?
   2    0    0    0

I think it means 6X% JUPAS Degree offer rate. If it is the case, it is quite good and it is the result of a Band 1A school.

回覆 chanyukyan 的帖子

有無講明係咩大學?包括非資助學位嗎?包括海外大學嗎?如果包埋,就麻麻地了,唔包的話(聯招學位),就係band 1A.

6X% JUPAS係B1A成績. QC也是咁上下.
退色名校如香港華仁只5X%, 九龍華仁更不敢向外公佈.

王家爸爸  學位課程 only?  發表於 14-12-2 10:27

醒目開學勳章 王國長老

回覆:請教升U的比率

Jupas offer%同jupas degree offer%係兩回事。通常學校會用jupas offer%, 泵大個數

You better ask the school / read any other source of information (Mingpao) to make sure.

回覆 Charlotte_mom 的帖子

點分呢?是否要睇八大聯招?而家間間都好難睇,有些學校講個入u,竟連海外大學。

王家爸爸    發表於 14-12-2 11:20

回覆 chrischeung 的帖子

所以其實我覺得入U率好唔可靠...實際D, 應該要睇33222率同埋LEVEL 4%...呢兩個數字算係比較多學校肯公佈的.我的角度係, 其實新制之下入U率普遍唔高, BAND1一般係四五成, BAND2隨時得一兩成, 反而睇返33222率, 起碼知道間學校平均黎講得唔得...BAND1學校LEVEL 4%通常都有五六成, 至於LEVEL 5%, 隨時都係得兩三成喳...

vincher  agree  發表於 14-12-5 17:55

chrischeung 發表於 14-12-2 11:08

點分呢?是否要睇八大聯招?而家間間都好難睇,有些學校講個入u,竟連海外大學。 ...
最大的問題是,讀海外大學有三種人:第一類是讀牛劍橋之類(或其他世界百強大學)的勁人,第二類是讀認可大學(例如:世界百強之外 / Top 400 內,歐洲百強,或中國百強之類)的一般人,第三類是讀野雞大學的人。

wonglily  3個 bank   發表於 14-12-2 20:30

醒目開學勳章 王國長老

弊在33222係最基本分數, 如果80%33222, 但真正入到u得十幾%, 咪一樣係差....
jupas %係8大, 正常係8大咩都包
jupas %入面點拆degree, asso degree, others, 就唔係間間有講
入u率包埋overseas, 更暈, 都唔知佢咩水平

所以比較數字唯有自己小心

YDLFATHER  小心  發表於 15-2-1 20:20

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆 miffy^ 的帖子

你講緊邊間? 唔會係QE, QC掛...得3X%真係好嚇人架播...所以入U率真係好唔可靠, 就算話JUPAS OFFER, 都唔一定係入大家心目中的U, 有OU, HD, ASSO在內...
有D學校勁奸, 明明只係HKU SPACE, 但都夠膽計大學(副)學位課程架! 好恐怖!
雖然有人覺得33222率高而入U率可以好差, 但我覺得, 起碼睇到間學校D學生的平均質素先! 加埋LEVEL 4%的話, 照推算入U數字都有個譜啦.

miffy^  唔係QES, 我講其他  發表於 14-12-2 14:27

王國會長

Charlotte_mom 發表於 14-12-2 12:16
弊在33222係最基本分數, 如果80%33222, 但真正入到u得十幾%, 咪一樣係差....
jupas %係8大, 正常係8大咩都 ...
jupas 唔止8大, 仲有 ou, 恒管, 珠海等, 所以可以好多水份.

Charlotte_mom  SEE POST 22  發表於 14-12-2 15:31
senkawa  JUPAS冇恆管珠海啦  發表於 14-12-2 14:17

王國會長

senkawa 發表於 14-12-2 01:33
回覆 chanyukyan 的帖子

如果包埋,就麻麻地了,唔包的話(聯招學位),就係band 1A.
都唔一定, 聯招學位可以計埋OU的, 當然如果大部份學生入三大, 咁就係band 1A, 相反如果大部份都係入OU, 咁又另作別論了.

王國會長

chrischeung 發表於 14-12-2 11:08

點分呢?是否要睇八大聯招?而家間間都好難睇,有些學校講個入u,竟連海外大學。 ...
所以我另一貼提過, 我個人不會在意入U率的.
一來計法冇標準, 可以有好多水份.
二來入U 靠自己, 今年學校有60%, 明年50%又如何呢?

王國會長

senkawa 發表於 14-12-2 13:46
回覆 miffy^ 的帖子

有D學校勁奸, 明明只係HKU SPACE, 但都夠膽計大學(副)學位課程架! 好恐怖! ...
我也聽過有case 將讀港大太空都計埋入左港大

senkawa  EXACTLY! 真係好恐怖  發表於 14-12-2 14:19

王國會長

回覆 senkawa 的帖子

http://catalogue.jupas.edu.hk/catalogue/j4/programme_information_sssdp.php?code=sssdp_programmes
例如2015 jupas:

Institution / SchemeJUPAS Catalogue No.Funding CategoryProgramme Short NameProgramme Full Title
SSSDPJSSC01SSSDPB.Arch (Hons)Offered by CHC:  Bachelor of Architecture (Honours)
由珠海學院開辦:  建築(榮譽)學士
SSSDPJSSH01SSSDPBBA-SCMOffered by HSMC:  Bachelor of Business Administration (Honours) in Supply Chain Management
由恒管開辦:  供應鏈管理工商管理(榮譽)學士

senkawa  嘩! 連呢D都計埋, 咁JUPAS OFFER   發表於 14-12-2 14:34

‹ 上一主題|下一主題