用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 點解會放棄培僑?
go

點解會放棄培僑? [複製鏈接]

如題!
   3    0    0    0

回覆:點解會放棄培僑?

好多可能性,有機會有更好直資私小offers,自行心儀個間攪掂咗。因我有朋友自行已攪掂,一來係自己鍾意嘅津小,二來唔使錢。所以有好多因素嘅

回覆 ckh311 的帖子

thank you~~

I want to know too, 聽講現在的校長比較谷及嚴, 冇帶書都要被記名, 不再像以往般愉快學習

引用:I+want+to+know+too,+聽講現在的校長比較谷

原帖由 llkllkllk 於 14-12-02 發表
I want to know too, 聽講現在的校長比較谷及嚴, 冇帶書都要被記名, 不再像以往般愉快學習 ...
我囝日日番學都好開心呀!而且功課唔多!相比一般官津校,培僑真係讀得較輕鬆!

回覆 daddykei 的帖子

唔係通常直私都谷D 咩? 反而官津仲chur, 咁做乜要俾貴學費讀?

我想問你仔仔會唔會覺得學校好親中呢?

babycat9001  親中好過親耶穌.  發表於 14-12-4 10:40

引用:I+want+to+know+too,+聽講現在的校長比較谷

原帖由 llkllkllk 於 14-12-02 發表
I want to know too, 聽講現在的校長比較谷及嚴, 冇帶書都要被記名, 不再像以往般愉快學習 ...
愉快學習唔等如可以唔帶書

rainbowcov    發表於 14-12-2 13:36

引用:回覆+daddykei+的帖子 唔係通常直私都谷D+

原帖由 piggymonkey 於 14-12-02 發表

唔係通常直私都谷D 咩? 反而官津仲chur, 咁做乜要俾貴學費讀? ...
一般直資學校資源比較豐富,學校可以自行編制課程,不用跟教局,所以教學比較靈活,可因應學生情況作調整。培僑課程比較少抄寫訓練,以閱讀,寫作,思考為主幹,所以相比一般官津,功課上是比較輕鬆!再加上是一條龍,沒有了呈分試的壓力,不用操卷,多出來的時間可以用作教授其他知識。

醒目開學勳章

piggymonkey 發表於 14-12-2 12:37

唔係通常直私都谷D 咩? 反而官津仲chur, 咁做乜要俾貴學費讀? ...
津校係抽獎入,乜人都有,如果講一線>50%band 1生嘅學校,你話佢谷成點?!
直資私小,揀過先入到,一般學生家庭比較鍾意放資源响小朋友身上 (起碼先俾學費),小朋友大多中上資質
因為課程自由度大,直私好多都教深少少,或因應個別學校教學理念而分配資源 (e.g. 較多NET、活動教學等)
唔係一味死谷

如果講小一,一定係津小功課多,聽過日日最少十樣,假期over 20! ,但就算話谷嘅私小,都係大約每日3-6樣功課

我唔想我孩子對小學的回憶只有一個“chur”字,同埋直資有較多資源,有各自特色,所以選直資。

如果你對小學的要求只是“chur”,官津啱你。

回覆 hoihoima 的帖子

我都好想供到佢讀直私, 但我有2個小朋友, 條數真係頂唔順
我大嗰個出年先K1, 又細B, 非學券一條龍連報都無報, 自知唔夠大B 爭, 而家都唔知點部署好

引用:回覆+daddykei+的帖子 我想問你仔仔會唔會

原帖由 cocobearkein 於 14-12-02 發表

我想問你仔仔會唔會覺得學校好親中呢?
我明白你的的意思,因為我也有擔心過。老實說,我感受不到你所說的,反而覺得有點像國際學校,學校比較自由,很多presentation 和討論!

引用:回覆+hoihoima+的帖子 我都好想供到佢讀直

原帖由 piggymonkey 於 14-12-02 發表
回覆 hoihoima 的帖子

我都好想供到佢讀直私, 但我有2個小朋友, 條數真係頂唔順
直資學校有政府資助,可以申請學費減免呢!

thank you^^

我覺得現時培僑在溫校長的管理下很好, 再輕鬆的學校也必需有限制, 如欠交功課, 不帶齊課本這些習慣不加以責罰的話會養成小孩沒有責任感, 變得很懶散, 對小朋友一點好處也沒有, 輕鬆學習也必須有紀律.

適當的抄寫也是必需的, 如老師教完不要求抄寫, 學生如何記得字該如何寫? 這方面培僑做得很好, 有抄寫但量不多, 不過份. 基本上每天學生都能輕鬆完成功課, 家長與小孩並不會覺得吃力.

引用:我覺得現時培僑在溫校長的管理下很好,+再輕

原帖由 ccycsy 於 14-12-02 發表
我覺得現時培僑在溫校長的管理下很好, 再輕鬆的學校也必需有限制, 如欠交功課, 不帶齊課本這些習慣不加以責 ...
非常同意

我連報都冇報過。

小學階段應培養小朋友喜愛學習、責任感!我家小一小朋友因忘記帶功課回家,主動要求寫電郵給老師道歉,欣賞學校老師悉心教導

‹ 上一主題|下一主題