用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 練幾耐琴?
go

練幾耐琴? [複製鏈接]

平均每星期練2-2.5小時琴,多定少?

3    0    0    0

幾多級, 初級的都差不多啦, 我女而家三級, 每日都係 15 分鐘左右.

老師话三级应每天30-45分钟

回覆:練幾耐琴?

大約每天45分鐘

一級每天15分鐘。

LeeCC 發表於 14-12-3 23:03
老師话三级应每天30-45分钟
我女老師冇講每日要練幾耐, 我女冇彈錯的話, 彈兩次我已經收貨, 彈錯咪彈多幾次, 會耐啲. 升三級兩個月, 我女未試過超過 30 分鐘.  不過有時學校功課多, 冇時間練, 會 SKIP 一日的, 未必真係可以日日都練.

初初去學時, 老師「誤」以為我囡囡學習態度良好, 要求每日練一個鐘。有乜可能丫。教咗一年半, 佢已經將標準下降到每日半個鐘了。但我囡囡每日只練15分鐘

我女唔考級都要練一個鐘, 唔通我女有特別問題。請問小朋友每次有多少歌要彈?

回覆:練幾耐琴?

我女6歲,學緊1級,老師冇要求佢練幾耐,只係希望佢每日keep住練,唔係會好易唔記得。我只係要求佢每日練15分鐘,因為佢每次學既歌唔多,認真練15分鐘已覺得足夠

scyauchris 發表於 14-12-4 20:29
我女唔考級都要練一個鐘, 唔通我女有特別問題。請問小朋友每次有多少歌要彈? ...
有時間而你女又肯彈咁耐的, 咪由得佢練一個鐘囉.
我唔知其他通常每次教幾多, 我女而家三級, 有四本書, 有啲係一頁一首歌, 有本類似 SCALE 的書係一頁兩至三節的, 老師每次只教一節, 可能一節得兩行譜架咋.  有啲長的歌, 老師都會斬件咁教, 一頁歌可能會彈四堂先可以左右手彈得晒.  因為咁, 我女可以每日只練15-30 分鐘不等.  我女已小三, 我地又要晚上八點先回家可以練到琴, 仲要做埋網上功課等等, 每日真係最多只可以係 30 分鐘.

我grade8 個陣都係一粒鍾左右

半個鐘已經好好

回覆 chanwendy 的帖子

Scale ,手指歌有兩本,跟住咪四首歌仔!有時我會准許佢自己彈自己喜歡的歌,不過盡量我唔想佢練琴花1.5 hrs, 當然我女是要叫才練。因為我不懂又無理佢,有時都唔知佢有無用錯方法練。

醒目開學勳章

我地要求阿仔每日彈老師叫佢練嘅嘢4次
佢睇心情,唔想練就亂彈4次
發脾氣就彈啱哂先單一次,但錯咗就由頭彈過

所以唔知每日用幾多時間,相信大約15-30分鐘啦
佢依家3級

引用:平均每星期練2-2.5小時琴,多定少? +

原帖由 frenchfries 於 14-12-03 發表
平均每星期練2-2.5小時琴,多定少?
我大仔每天練樂器約2小時,細佬每天1小時,多與少看家長有幾重視呢樣野,而且最重要是練習時認真

我女5歲,老師冇要求佢練幾耐,佢自己安排逢2,4,6練琴,我無理佢練幾多分鐘,彈得唔好佢會重複再彈,練完就自己收拾。

回覆 minniebaby1126 的帖子

真係聽話

marcuscyrus 發表於 14-12-8 15:57
我大仔每天練樂器約2小時,細佬每天1小時,多與少看家長有幾重視呢樣野,而且最重要是練習時認真

...
有這麽多時間嗎?怎樣分配時間呢?

引用:Quote:marcuscyrus+發表於+14-12-8+15:57+

原帖由 hoihoima 於 14-12-10 發表
有這麽多時間嗎?怎樣分配時間呢?
學校早放學,3點鬆啲回家,抖下,食啲野,3點半可練一小時,晚飯後8點再練一小時,之間的時間總之做好功課,執好書包可以自由,多數同細佬在家發顛。不過剛開學時一下子多了功課,未適應時只有一小時練,最近又快手返啲

marcuscyrus 發表於 14-12-10 23:47
學校早放學,3點鬆啲回家,抖下,食啲野,3點半可練一小時,晚飯後8點再練一小時,之間的時間總之做好功課 ...
不要以marcuscyrus作標準啦!佢d仔有特異功能音樂是講天份的,又要講喜好,不能比較啦!練幾耐有標準,個個練的樂曲難度不一,數量不一,進度不一,小朋友能力又不一,連老師的收貨要求都不一…如你信任老師,老師又收貨,咁你話之佢唔練吖!
‹ 上一主題|下一主題