用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖若望offer
樓主: Victorwang
go

聖若望offer [複製鏈接]

回覆 kowloonfish 的帖子

SJC啦!SJC學術真係好好架,無論中文、英文、數學、普通話基礎真係打得好好,上小學一定唔會辛苦!我大女現在有小學程度了!

我大女現在讀K3細女讀K2,細女pn班時也讀過荃灣愉景方方到升K1時決定考入SJC同家姐一齊讀,讀得好開心平時兩姊妹溝通係講英文溝通好少講廣東話,兩姊妹有在課餘時間上其它興趣班,學校到K2開始就每星期默書中文和英文各一次,至於考試K1-K3有三次考完試學校安排有家長日,家長去學校看考試卷和派發成績表!總結兩姊妹成績非常理想,每日放學返屋企自己各自打開書包攞功課自己做,很自侓的!

我信相你問10個一定10個都叫你選SC,但我敢講SJC嘅學生學術都一樣理想,行出嚟唔差架!

回覆 asterrandy 的帖子

好好吖,K1開始學好多字,K2開始寫多,K3站時要寫埋句子、重組句子,學埋標點符號等,默書啲詞語同句子字好深多筆劃架!中文字要跟筆順寫法寫架!

asterrandy    發表於 14-12-12 14:48

小朋友是自己做功課的,我每日都只會睇返字體是否寫得端正,老師要求係高架,寫出少少或者凸出少少都用紅筆圈,所以字體一定要好,上到K2數學同默書每星期都要跟,上到K3所有科科都要跟,上到K3想成績好嘅就要跟得貼D!至於讀書自己可以攪得掂讀音也好好聽很標準全部識讀,有好多時小朋友教返我寫中文順筆嘅正確寫法添!

其實大家小朋友考到SJC都應該唔差得去邊吖,要對學校有信心,不要太過相信網上的不實傳言,請看返最近呢兩、三年嘅SJC真正用家説法和感想吧!全部都很正面的!

回覆 foopopo 的帖子

我接校車同個小學P4學生媽咪傾咗幾句,佢囡囡考小一時SJC取錄但九龍塘聖家抽中咗以為好開心,點知女兒日日返學唔開心有情緒,太多功課,讀了差不多一年小一再考插SJC小二返返轉頭讀返SJC,雖然課程深但直到現在日日返學都好開心喎,所以小班教學有小班嘅好,老師會照顧全面好多!今年也識兩三個P1嘅家長佢哋只話課程深冇彈過學校喎!

回覆 juemilia 的帖子

你小朋友係pn班?以往每年SJC都會係美國國際學校果道搞聖誕節Party架喎,可能pn班小朋友太細冇份表演掛,今年K1-K3嘅班主任都會係一定好有心機提前一個月左右為班學生練習跳舞準備12月14號上台表演架喎!上星期日表演完啦,各班學生不論K1那麼細小嘅小朋友都一樣上台表演得很精彩,小朋友們上到台望住台下好多觀眾都一樣表現得好有自信同好可愛,今日返學校係小朋友不用上課讀書只係家長帶下食物和小朋友交換下禮物,班主任同小朋友們玩遊戲等...我兩個女讀K2同K3今日放學返嚟同我講唔停同我分享所有嘅開心事同超級好玩喎,兩個個書包啲禮物仲爆到放唔到要手拎返嚟添,啲K2班同學仔還會自己親手寫聖誕咭送比同學好有心機架或者你嘅小朋友要上到K1時就會有唔同感覺架啦😊

你講嘅$100買遊戲券係係之前學校玩遊戲?果D錢學校冇代架,果D錢係捐款比長者架,每年在臨近新年時會係社區中心到舉辦長者日表演跳舞比D長者睇,D公公婆婆睇完表演之後就由學校所有老師派發利是同福袋,每包福袋有米、衣服、食物等之類好有意思的,D公公婆婆收到呢D利是同福袋都非常開心甜在心頭的,因為上年我小朋友有份表演,小朋友更加有份幫手出心出力派比D長者添!

學校真係一向做法係咁,校車一向早車學生走,以免同家長接放學的撞埋一起接,學校有咁多唔同地區校巴,再加上D家長個個又揸車去接放學,如果時間撞埋一齊就一定亂!我小朋友都係坐校車我唔覺有乜嘢問題喎!
‹ 上一主題|下一主題