用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生(英普) vs 崇真(英普)
樓主: fishstoneb
go

民生(英普) vs 崇真(英普) [複製鏈接]

引用:我當年選擇了崇真,因家住34校網,十分希望

原帖由 CherylChloe 於 14-12-09 發表
我當年選擇了崇真,因家住34校網,十分希望參加大抽獎
接受了TT小學offer仲可以抽獎嗎?好似唔得喎

回覆:cherrybaby21 的帖子

tt應該可以的。民生是不可以抽獎的。

引用:tt應該可以的。民生是不可以抽獎的。 +

原帖由 lumeijuan 於 14-12-10 發表
tt應該可以的。民生是不可以抽獎的。
其實點分?好亂!我凈知德望唔可以抽,因朋友係用家話我知

引用:Quote:原帖由+lumeijuan+於+14-12-10+發表t

原帖由 cherrybaby21 於 14-12-11 發表
其實點分?好亂!我凈知德望唔可以抽,因朋友係用家話我知
之前的post有家長講過。其實很多問題可以打電話去學校問的。

引用:民生上小機會大D,校網又好D,最重要學費平

原帖由 qualcomm 於 14-12-09 發表
民生上小機會大D,校網又好D,最重要學費平二千一個月
民生機會大d? 兩間小學都是預留八成學位,不過民生小學學位少過幼稚園,所以實際衹得50-60%升到。崇真實際錄取率不清楚。

lumeijuan 發表於 14-12-11 15:08
民生機會大d? 兩間小學都是預留八成學位,不過民生小學學位少過幼稚園,所以實際衹得50-60%升到。崇真實際 ...
崇真話預留70%, 但實際錄取率不清楚

回覆:lumeijuan 的帖子

我學得PTU對於考小一的重要性不太高,很少PTU interview, interviewer 都唔叻,考你做乜

引用:我學得PTU對於考小一的重要性不太高,很少PT

原帖由 JoyceMum 於 14-12-13 發表
我學得PTU對於考小一的重要性不太高,很少PTU interview, interviewer 都唔叻,考你做乜

...
請問咩係PTU? 警隊?

引用:Quote:原帖由+JoyceMum+於+14-12-13+發表我

原帖由 MissMusic 於 14-12-13 發表
請問咩係PTU? 警隊?
佢應該想講ptg 普通話。

回覆:民生(英普) vs 崇真(英普)

我同樓主有相同offer, 我決定去民生。我原因係民生學校又大又靚,係學校區附近環境又比tt好。校舍又新淨光猛,有獨立課室唔洗用活動板間房,民小同民中感覺高tt一線,仲平一大節。

民生比崇真高一個級數

回覆 fishstoneb 的帖子

民生比較好一點

崇真

民生吸引d

民生,因為民小和民中都屬band 1! 而且民生擁有五星級校舍有蓋遊樂場,泳池,標準足球場。

其實崇真只係衰在校舍細(相對民生)同中學難攪啲,如果只計小學,崇真應該比民生好

http://happypama.mingpao.com/cfm ... 1216/prepb/opa1.txt

幼稚園巡禮﹕「搶手」英普課程師資足
崇真小學暨幼稚園

大家都係半龍,睇你喜歡那間小學,民小唔係傳統名校,但係出名好學校,崇小除了有龍,不是太出名,民幼唔俾抽獎,崇幼俾,我想如果崇幼都唔俾抽,會點?崇小學費貴民小大約二千,唔洗交學費好過崇小嘅小學都好多,會唔會為咗崇小個位唔抽獎?但如果喜歡崇小個課程,可以選崇小,始終收你咁多錢,課程一定比較豐富,而民小係一間好傳統谷嘅小學。

個人意見,民生。
民生有中學,崇真間中學只係聯繫唔係直屬,兩間幼稚園都唔係全直升小學。小學民生學費又平d, 而且中小學ranking都係民生較優。

fishstoneb 發表於 14-12-8 17:04
民生(英普) vs 崇真(英普)

邊間好? 大家比d 意見

TT Media Coverage

http://www.ttpskg.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?menuid=4&refid=804&mode=published&nocache1397185115

‹ 上一主題|下一主題