用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs 九龍塘宣道
樓主: colin0409
go

SFA vs 九龍塘宣道 [複製鏈接]

雖然話設C有好過冇,但其實pe 每周上幾多堂?
另外,如果話想當興趣所以就唔想比學校谷,咁若想培養G優學習興趣,係咪應該去d唔谷學術ge學校?

四隻貓    發表於 14-12-11 13:48

MrBeast 發表於 14-12-10 12:54
另外,如果話想當興趣所以就唔想比學校谷,咁若想培養G優學習 ...
唔好challange人啦~每人都有自己的priority.佢都係講紧自己既選擇啫~

MrBeast  My bad   發表於 14-12-10 15:47

引用:雖然話設C有好過冇,但其實pe+每周上幾多堂

原帖由 MrBeast 於 14-12-10 發表
另外,如果話想當興趣所以就唔想比學校谷,咁若想培養G優學習 ...
我大仔小三,一個循環周有一次孖堂體育,但我知有些同學小息會落禮堂打波。
小一細仔,每循環周兩次孖堂

回覆:SFA vs 九龍塘宣道

我諗個操場就係家長等小朋友果度。 以前個操場喺天台㗎

回覆 daddyday 的帖子

[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]不少人對宣小都有係音樂方面的誤解,其實學校只係要每人學一樣樂器,而每循環周亦只有一次音樂堂,老師不會督促要求練習,考唔考級,比唔比賽或考不考入樂團都係學生自己決定,學校亦不會俾壓力。至少我個小朋友,絕對係hea 學,一星期都唔知有冇練一[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]鐘。就算有表演、比賽也不會特別加操。相比一些強調愉快學習的學校但是又狂操去比賽實在小巫見大家巫。兩間都係好學校,適合自己需要啦。

可能D人成日想,APS音樂有咁嘅成績,一定係死練爛練,其實佢地對於比賽前的練習,相比DB/英華差好遠,只是宣小提供是一個學習環境及氣氛!真的沒有強迫學生去學,只是家長有要求,希望孩子有點成績!

醒目開學勳章 貢獻勳章

MrBeast 發表於 14-12-10 12:54
資優嘅學習興趣係唔駛培養架,佢地本身就係一頭火車
但可以整熄佢,例如課堂上無刺激,或者揾唔到自信,或者唔想突出自己...好多原因

保持住學習動機係家長同老師一個重要課題
老師對呢d仔有無經驗,了解幾多,好影響呢d小朋友嘅學習同成長
資優都係SEN嚟架!

至於係咪唔應該去咁谷,甚至唔谷嘅學校,我覺得方向正確,但都係要睇學校配套

恐龍家

小曳人 發表於 14-12-11 08:46
資優嘅學習興趣係唔駛培養架,佢地本身就係一頭火車
但可以整熄佢,例如課堂上無刺激,或者揾唔到自信,或 ...
咁你覺得sfa 適合g優生嗎?我見不少家長話這方面好,但另一邊廂,又有人話老師惡,當然要管一大班學生,這亦可理解,但會否不太包容學生呢?
Ps 我的不是g優,just 茶餘飯後吹下水。

引用:Quote:小曳人+發表於+14-12-11+08:46+資優

原帖由 MrBeast 於 14-12-11 發表
咁你覺得sfa 適合g優生嗎?我見不少家長話這方面好,但另一邊廂,又有人話老師惡,當然要管一大班學生,這 ...
其實資優不一定有情緒問題,亦不一定需要特別照顧的。

我有至親一直在港只接受常規教育,在香港由小學至大學一直成績優異,港大只讀一年便獲美國兩間超級著名大学邀請入学,学士讀完便直接修博士,期間是憑奖学金支付多年的学費及生活費。

我想講的,是特別聰明/資優的人,未必需要家庭或学校刻意栽培或另類照顧的。他們自会找到自己的路。

gifthoney  Agree!  Not all gifted childre   發表於 14-12-11 17:05

longlokma 發表於 14-12-11 14:19
其實資優不一定有情緒問題,亦不一定需要特別照顧的。

我有至親一直在港只接受常規教育,在香港由小學至大 ...
Agree!  Not all gifted children are SEN.  Some can really perform well on their own effort, and no big emotional or behaviour problems.

當然SFA好啦!!!SFA 英文好,有些人覺到入到SFA跟入DGS,DBS 差無幾
入宣道不見得會輕鬆多少,我朋友個仔仔學之園學術獎出生,p1比宣小迫瘋,老師日日投訴佢唔掂,坐唔定,phonics 唔得,迫到他轉左國際學校。

supericy 發表於 14-12-10 08:14
我都係咁諗,點解連個操場都無架?!所以我對APS好有保留,幼稚園我都鍾意有操場,小學6年生活點可以無架, ...

既然咁有保留,又何必去考?只會浪費你的時間,又浪費學校時間及資源去考你個小朋友。考到的話,都請你不要浪費時間考慮讀唔讀,留返個位比仍然好想入呢間學校既人。功德無量﹗

引用:當然SFA好啦!!!SFA+英文好,有些人覺到

原帖由 cocokiss 於 14-12-11 發表
當然SFA好啦!!!SFA 英文好,有些人覺到入到SFA跟入DGS,DBS 差無幾
入宣道不見得會輕鬆多少,我朋友個仔 ...
我細仔都出名尖pat,都沒有被迫瘋

sissysze 發表於 14-12-10 07:41
SFA 衰極都重有個outdoor 操場,APS 真係連outdoor 地方都無,衰過幼稚園

既然覺得咁衰,即是不是你杯茶啦﹗唔知你個小朋友有無考,但無謂在這裏哂左你 D 時間做惡評,令這裡的 APS 家長有 hard feeling﹗

cocokiss 發表於 14-12-11 17:19
入宣道不見得會輕鬆多少,我朋友個仔 ...

雖然不是我親身上堂,但從日中接觸 APS 的老師、家長及學生,多年來未聽過有人是被迫瘋而走的。大致上只有 2  類人走︰一係叻仔叻女考到更好的一條龍學校走,一係跟不上而走的。而叻仔叻女走比跟不上而走多好多。

引用:Quote:sissysze+發表於+14-12-10+07:41+SFA

原帖由 minikoala 於 14-12-11 發表
既然覺得咁衰,即是不是你杯茶啦﹗唔知你個小朋友有無考,但無謂在這裏哂左你 D 時間做惡評,令這裡的 APS ...
又唔會hard feeling, 其實間間學校都有人喜歡唔喜歡,只是我諗我的第一身感受可以比其他家長有更多資訊,自己點揀就隨便啦

回覆 minikoala 的帖子

除了我朋友外,我仲聽過有其他宣小同學跟不上而被老師勸走,入左國際學校。而我朋友則是幾個月前走的,p2開學轉入國際學校。當然老師是說他跟不上啦。
其實他跟不上APS唔代表他唔係叻仔,唔叻仔又掂可能在LH拿學術獎,只可說他不合坐定定的傳統龍校。
其實我便不是有心令APS 家長有 hard feeling,請大家見諒。我只是想表達不會APSSFA 輕鬆多少!

另外,考多一間小學才去選擇其實都合情理架,不可說浪費學校時間及資源去考....始終6年小學生涯,考到再去決定好正常,就如我地去見工咁。

APS雖然無操場,但田徑每年都攞好多獎!可能佢地覺得無,更加珍惜每次之訓練及善用公家場!不是校隊的學生也很珍惜體育堂。SFA也是一間好學校,但要這樣比較沒意思!

引用:Quote:supericy+發表於+14-12-10+08:14+我

原帖由 minikoala 於 14-12-11 發表
既然咁有保留,又何必去考?只會浪費你的時間,又浪費學校時間及資源去考你個小朋友。考到的話,都請你不要 ...
其實你呢個家長講野都幾過份,我只係講對一間無操場既學校有保留,估唔到會觸動了你的神勁,一個小學有操場俾小朋友走走是普通不過的事吧

回覆:SFA vs 九龍塘宣道

我相信bk有言論自由的,但有家長好似想撩事鬥非般,實在是不知所謂;你可以保衛你的學校,但每人都有發表自己意見的自由,請不要用這樣的態度;
另外,要多謝marcuscyrus---多謝你解答了我們不清楚小朋友在那上運動堂的疑問,從數年前刨ek開始,km+aps都多謝你既資料 ,令家長們對學校有多些認識

‹ 上一主題|下一主題