用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York am VS KV am
go

York am VS KV am [複製鏈接]

York am VS KV am好難揀

1    0    0    0

咪玩啦!一間係人都話容易入,一間人人都想入!你咁問人,人地會誤會你哂命架!

回覆:chungayu2 的帖子

唔係曬命呀,係真心問!我宜家讀緊York pn,剛剛有KV am offer,又聽人哋講york英文同in小學好過KV ,好驚揀錯

引用:唔係曬命呀,係真心問!我宜家讀緊York+pn,

原帖由 hihisheep 於 14-12-11 發表
唔係曬命呀,係真心問!我宜家讀緊York pn,剛剛有KV am offer,又聽人哋講york英文同in小學好過KV ,好驚揀 ...
我都想知應該點揀?

引用:Quote:原帖由+hihisheep+於+14-12-11+發表

原帖由 721mom 於 14-12-11 發表
我都想知應該點揀?
York 什麼都講錢

hihisheep 發表於 14-12-11 21:29
唔係曬命呀,係真心問!我宜家讀緊York pn,剛剛有KV am offer,又聽人哋講york英文同in小學好過KV ,好驚揀 ...

york in小學好過KV?Kidding

大家不要一面傾倒York.除了校長和雜費,York的英文課程確實编排得好。KV的中文亦是學校的强頂。至於小朋友素質,好視乎家長的身教,如果家長咁人身攻擊,我相信貴子弟必定素質,末能迎合平常人的要求,因為父母太自視過高

回覆:York am VS KV am

睇下你覺得英文定中文重要,兩間好唔同,又要考慮小朋友適應度。兩間教學方式又唔同,york偏國際學校同kv咁傳統好難比。睇下中餐定西餐邊樣啱小朋友。

chungayu2  睇下中餐定西餐邊樣啱小朋友....   發表於 14-12-12 10:39

謝謝各位意見

引用:揀學校,除了考慮課程和師資,還要考慮同學

原帖由 宏心 於 14-12-11 發表
揀學校,除了考慮課程和師資,還要考慮同學質素。你認為 York 和 KV哪一間學校較難考入?哪一間學校學生質 ...
睇你寫的內容,就知貴家長是什麼貭素,而家長貭素亦很能反映子女貭素……

說得對

宏心 發表於 14-12-11 22:23
揀學校,除了考慮課程和師資,還要考慮同學質素。你認為 York 和 KV哪一間學校較難考入?哪一間學校學生質 ...
嘩,講呢啲!無言!

yan_baba 發表於 14-12-12 07:55
嘩,講呢啲!無言!
又有人將啲學校神化咗。
they are both good schools, depend on you need good Chinese or good English.

fdsafdsa 發表於 14-12-12 08:02
又有人將啲學校神化咗。
they are both good schools, depend on you need good Chinese or good En ...
其實York嘅中文程度都唔低,純以學術計,York係中、英、數嘅水平都高。

引用:Quote:原帖由+宏心+於+14-12-11+發表揀學校

原帖由 厚多士 於 14-12-12 發表
睇你寫的內容,就知貴家長是什麼貭素,而家長貭素亦很能反映子女貭素……

...

引用:Quote:原帖由+宏心+於+14-12-11+發表揀學校

原帖由 厚多士 於 14-12-12 發表

...
Agree!

York出名英文唔錯,KV應該學術平均D,睇家長著重邊方面。兩間學校考私小情況唔係自己經歷,但爬文發現York可能多數英文私小Offer,另外朋友是培小家長話同年考入的KV都幾多。另外小朋友都係York讀開PN,都好應該問下小朋友意見係學校讀得是否開心
不明白點解咁多人用學費雜費高來攻擊York。。。如果學費高小小但硬件軟件會好D咁家長應該都係心甘情願俾既。。。

d人真系质素好高,边有york嘅文,就有佢,笑死人啦。好似佢同啊york幾大仇咁,又唔係用家!被人話著咁多次,縱係度jjyy。

引用:York出名英文唔錯,KV應該學術平均D,睇家

原帖由 Raccch 於 14-12-12 發表
York出名英文唔錯,KV應該學術平均D,睇家長著重邊方面。兩間學校考私小情況唔係自己經歷,但爬文發現York ...
我仔仔對York 個class teacher麻麻

‹ 上一主題|下一主題