用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 選校疑問....
樓主: 月希
go

選校疑問.... [複製鏈接]

月希 發表於 14-12-15 09:44
我都唔明…又話三份一學生係B1…咁都35至40人啦…我仔咁多年黎…平均都係2,30…點解我仔係B2?就係 ...
會唔會係P1-P4學校計各科平均成績, 但呈分中英數X9, 常X6, 所以囝囝數學低咗, X9後就同其他同學仔拉遠咗, 變咗B2?

回覆:選校疑問....

有相熟啲嘅同校老師可請教嗎?嘗試請教隔離班班主任(我認我上年有問過,答案有少少差別)和問問同班比較熟升中派位的家長(你學校咁,有啲熟師兄師姐成績的家長比較到)意見,加油,別咁快氣餒

c.sweet 發表於 14-12-15 11:05
知唔知仔仔視藝音樂分數? 呢2科都可以影響好大.
唔知...不過係B...我仔話音樂又冇卷睇...吹笛的....視藝佢一向都麻麻

gracelam 發表於 14-12-15 11:55
其實係咪跨左區已經跌banding?? 即跨去九龍城,中西區跌得仲勁
但係老師話...今次2A的學生..可以去東區試...港島民生...好大機會...
咁誇區民生...已係越左級喎

fionakong2008 發表於 14-12-15 12:32
有相熟啲嘅同校老師可請教嗎?嘗試請教隔離班班主任(我認我上年有問過,答案有少少差別)和問問同班比較熟 ...
唉~我要周圍問囉....
不過同其他老師傾開計就話問2句...
如果直接去問其他老師..好似好衰咁

little_yolky 發表於 14-12-15 12:21
會唔會係P1-P4學校計各科平均成績, 但呈分中英數X9, 常X6, 所以囝囝數學低咗, X9後就同其他同學仔拉遠咗,  ...
我睇番之前D成績表...計平均分法係一樣的...只係我仔今次真係數學弱左

月希 發表於 14-12-15 13:04
我睇番之前D成績表...計平均分法係一樣的...只係我仔今次真係數學弱左
...
即係你學校P1-P4名次都係計中英數X9, 常X6, 視藝X3, 音樂X2, 其他唔計?

引用:Quote:fionakong2008+發表於+14-12-15+12:3

原帖由 月希 於 14-12-15 發表
唉~我要周圍問囉....
不過同其他老師傾開計就話問2句...
如果直接去問其他老師..好似好衰咁
無辦法,我當時個班主任其實唔係幾熟升中遊戲,唯有厚住面皮問隔離精英班班主任,我唔想過後會後悔

little_yolky 發表於 14-12-15 13:07
即係你學校P1-P4名次都係計中英數X9, 常X6, 視藝X3, 音樂X2, 其他唔計?
成績表後面咁寫....
其實學校都係得中英數常宗教,音樂,視藝,體育,電腦

丫....原來小一至小四係計中英數常
小五,小六先有加埋視藝同音樂

月希 發表於 14-12-15 13:16
成績表後面咁寫....
其實學校都係得中英數常宗教,音樂,視藝,體育,電腦
最慘係中英數呈分時要X9倍分數, 所以同人哋差1分, 就變咗差9分, 好慘!

fionakong2008 發表於 14-12-15 13:11
無辦法,我當時個班主任其實唔係幾熟升中遊戲,唯有厚住面皮問隔離精英班班主任,我唔想過後會後悔

...
我都唔知邊個老師熟....我仔班已係精英班...

little_yolky 發表於 14-12-15 13:19
最慘係中英數呈分時要X9倍分數, 所以同人哋差1分, 就變咗差9分, 好慘!
我怪個仔冇考好個試多D

月希 發表於 14-12-15 13:33
我怪個仔冇考好個試多D
唔好怪佢啦, 不過你學校都幾老土, 乜都唔講咁神秘 真係佢估個個家長都識算命, 算到自己細路band 幾咩

我地老師話: 視藝每5分計, 所以可以差好遠的

little_yolky 發表於 14-12-15 13:39
唔好怪佢啦, 不過你學校都幾老土, 乜都唔講咁神秘 真係佢估個個家長都識算命, 算到自己細路band 幾 ...
其實上年我已唔多滿意..真係問到口乾...先答我重係B1...今年點問都唔講....重要成績表一早派左比學生...
家長去聽一個冇用的座談..
我情願好似小1-5咁...派成績表見家長...一個個單獨問老師問題..

聽完個座談...等左成個鐘先到我問老師野...佢又答到我好趕住同下一個家長傾咁...
我見我之前有D家長同佢傾到喊

c.sweet 發表於 14-12-15 13:40
我地老師話: 視藝每5分計, 所以可以差好遠的
點每5分計?

月希 發表於 14-12-15 14:03
點每5分計?
術科一般5分一跳。所以, 囝囝如果視藝都麻麻, 咁就.......X3的呢。

其實, 有無了解過何解學校要咁老土? 有無打聽過係咪班班既老師都係咁衰?

引用:Quote:little_yolky+發表於+14-12-15+13:19

原帖由 月希 於 14-12-15 發表
我怪個仔冇考好個試多D
我始終對於你仔仔係band2a嘅說法有保留。個老師b2嘅伍華又話係band1, 聖言同港島民生係band1熱門又話可以試。你既然唔肯定banding,你仔仔又好大機會係頭1/3, 建議你揀兩間心儀band1又全in嘅嚟自行。

little_yolky 發表於 14-12-15 14:05
術科一般5分一跳。所以, 囝囝如果視藝都麻麻, 咁就.......X3的呢。

其實, 有無了解過何解學校要咁老土? 有 ...
有問過其他家長...但係大多數都係得一個小朋友..大家都係第一次...學校係咁咪咁囉...大家呻完...咪又係自己R頭囉

另有一個熟D既家長係有一個大仔..早幾年同校畢左業...
佢都有呻...但係又話隨緣..唔CARE...大仔好似係B2學校....讀得開心喎...
今年佢細仔...見佢話一早報左直資囉...
再問...佢咪唔駛咁緊張啦...咁答囉

khmama 發表於 14-12-15 14:06
我始終對於你仔仔係band2a嘅說法有保留。個老師b2嘅伍華又話係band1, 聖言同港島民生係band1熱門又話可以試 ...
其實...本來上年問佢野時...佢死都唔講話係學校政策..我都冇法...到今年...同老師傾完升中選擇後...真係對佢完全冇信心...

其實我依家心水果2間...都係全IN的...

不過我知銘賢...機會真係好微...
咁次選...我係咪應該保守D呢?但係次選太保守...收左的話..又WASTE左搞珠去B1的機會

我就係諗唔掂..次選..博唔博好
‹ 上一主題|下一主題