用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 到機場接機原本很愉快,但碰到內地遊客就... ...
go

到機場接機原本很愉快,但碰到內地遊客就... [複製鏈接]

昨天一家到機場接阿女機,遇到一班家長,吹了一陣水,接了阿女後,大家推着行李走到lift口。十個八個人入了lift,忽然有四、五個,四、五十歲的北方人一擁而上,擠進lift裏,一手推開我拿着的行李,還給我面色説,好像大爺到,還不走開!文明的家長們只是眼望望他們,但是我就有一些火。
   0    0    0    0

回覆:Choisumwong 的帖子

我就一定會喝止佢,因為你唔出聲,唔代表你文明,而係令佢覺得你默認左佢地既做法,所以不能啞忍,一定要教訓佢地。

米算小事,我在溫哥華機場斦見那些完全晤守秩序,首先是聽唔明英文,接著導遊再三勸阻,他們聽明也唔理,自己也是中國人,感到很唔好意思⋯

回覆 亮燈 的帖子

因為有仔女一起,所以沒有動口及真火!但這些事件不是第一次,無謂發火傷身。我不建議硬碰,而是使軟功,殺他們一頸血,還要他們多謝我。小朋友最好學習如何對付這班不喜歡的人,將來外國也有很多這類同胞呢!

回覆 Choisumwong 的帖子

你很好人,我唔會忍,試過一次,在尖沙嘴鐘樓對開雪糕車買雪糕,我地一家四口,排緊隊,我唔為意,有個中国女人打我地尖,當時我睇唔到,因我周圍望,係後面個香港人提我,於是,我就係我兩個仔面前用廣東話直斥其非,叫佢去後面排隊,佢仲扮野當唔知,用國語話唔知邊度排隊,我就用番廣東話叫佢去後面,仲指比佢睇,佢死死氣行左去,之後,我就順便教仔,兼教埋排我前面既兩位後生仔,我話:遇到唔合理、唔公平既事,一定要出聲,唔使驚既!你唔出聲就即係鼓勵佢地咁做,就係幫凶。

回覆 亮燈 的帖子

我果日去接呀仔機都係呀, 企係B區欄杆等原本好寬鬆位, 企企下有對講野聲大大的大陸人企我側邊, 個女人用手掙係咁迫我, 我企開D佢又迫埋D, 離曬譜, 有時D大陸人真係掙唔落架, 日日新聞都見佢地出丑丑到去國外, 雖然大家都係中國人, 但文化差異太大了, 他們還說香港人唔包容佢地, 我仔話佢學校有3個大陸同學其中兩個皮氣好臭, 無人同佢地玩, 有次重夠膽向老師發皮氣

回覆:scso 的帖子

唔好意思,有兩句我個人認為不大同意,1)大家都係中國人。在我黎講既有分別,佢地係中(国)人,我係中國人,除左字面,內裡意義係唔同既!2)文化差異。我認為,唔係差異,因為差異既意思,係大家都有文化,如香港人跟人講再見係唔會鞠躬既!而日本人就會,呢D就係差異,而中国人果D係野蠻行為而唔係文化。所以不能與我們相比。

回覆 亮燈 的帖子

而中国人果D係野蠻行為而唔係文化, Agree, 我仔話係學校好註重禮貎, 無禮貎同對老師同唔專重罰得重過打交, 返而打交老師話太多精力打交所以罰清潔課室, 果兩個黑面對老師發皮氣丟水樽落地既大陸學生, 據我仔說老師早上明明問過全部學生誰去溜冰, 果兩名學生話唔想出去所以老師無買佢地票, 但到下午佢地突然又話要去, 大駡老師無買佢票還丟水樽黑面, 老師還苦口婆心同佢講你們己成長....講了15分鐘, 那兩名學生還不服氣, 老師話email同佢家長傾, 罰他們一個月無得參加星期六的外出活動

一孩政策加上發財唔立品,個個都是皇!

多謝你。那老師罰得好,但可惜佢地係唔會改變既!因為中国人出國讀書唔係為左追求知識,只係為左個名,即是:我出過國留學架!所以我叻過你地,見識多過你地,我講乜你都要聽。因為出得國既,只有做生意、做官既子女至去到,佢地返回中国,就繼承父業,做生意、做官,唔使擔憂。阿仔話佢學校D中国學生,只係打機。

回覆:vcom 的帖子

也是蝗

幾年前新年帶仔女去內地D樂園玩,玩繩網,D內地小朋友唔排隊打尖,甚至踩落其他人膊頭,D父母見到不但無阻止,仲話佢地叻!!我問朋友,點解而家D內地人會咁,我地中國人唔係禮義之邦咩?朋友話,係因為文化大革命,當時D人破舊立新,只求自己的益處而唔理他人死活,乜野都去衝、乜野都去搶,不擇手段!為左自己可以奪批鬥自己父母!!而當時果D年青人計落而家就六十幾歲,咁佢地同佢地嘅子女咪係我地而家成日見到嘅內地人囉!!D人為左錢會不擇手段,所以有咁多黑心食品、黑心用品!!真係唔知要幾多代,內地人先可以改過呢D文化心理!!

回覆:basbyy 的帖子

所以我幾年前一家人都係跟遊行團去長隆玩,因為我好擔心安全,自止之後,我和孩子都冇再去中(国),因為我係去玩、去消費,我要玩得開心、放心、安心,所以我會選擇台灣、泰國等國家。另外,中國人的定義,我個人認為,只有香港人、台灣人才可稱為中國人,而北面這國家,就稱為中国人或中共人,正如你的講,中國人有禮義廉恥、仁義道德的,請問北面的中国人又擁有那稱 種品德呢?再者,要幾多年至可教育到有呢D品德?答案係:唔會變、唔會改,因為學壞一日,學好十年都未必得。一個冇良心、冇歷史、冇文化、冇文明、冇道德既國家、社會,就好似愛滋病一樣:等死,冇得救。

回覆 亮燈 的帖子

所以才有年多前在某大電影台看到一輯新聞節目中,有位接受訪問的7-8歲小孩說他將來的夢想是做一個"貪官" !!

回覆:tangko 的帖子

所以,呢D國家點會有希望、將來呢?如果仲對佢有期望,呢個人就係傻既!

都是炎黃子孫,真被呢班大爺丟盡臉!!
文明積累跟不上財富積累,被國有經濟體制壓抑慣了,現在開放式經濟了,以為有錢便可作威作福了

回覆:luckyveronique 的帖子

所以我形容牠們是有錢著西裝的猩猩

所以我仔係英國D同學稱香港同大陸的學生都叫Chinese, 我仔好介意即時劃清介線,我仔話我們係香港唔係中國,攪到我都唔知點教佢以後外國問你係唔係Chinese, 點答好?

HONGKONGER

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20140317/52293003

‹ 上一主題|下一主題