用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 band 1 係咪真係咁重要?
樓主: vickichan
go

band 1 係咪真係咁重要?   [複製鏈接]

係呀, 東涌哥間基信

聽簡介會同朋友講, 覺得佢啲教學模式幾啱我小朋友, 所以選佢

回覆 王家爸爸 的帖子

一般会係hea.不過,我儿自我調節机制好(5好听係5知醜)
次次成績差,佢同更差的人比!
幸好,佢有一科掂,所以滿有自信!
当初我也掙扎,揀b2定b1/2
結果考慮过他並非讀書材料,
在香港冇可能攀上18%,
因此为留学鋪路,
只好頂硬上选英中b1/2
佢讀得開心,成績我5計較,只望佢升班……

引用:我小朋友即將升中,佢都屬於band+1+嘅學生

Band 1 好多時行精英教育 成績為上 千萬不要跌落放棄班 老師未必好過Band 3
只係學生好肯讀啫 曾聽某自稱b1校的學生話d老師係人渣同禽獸 當然呢d好極端
要知真面目 自己去 "校名+secret" 睇

不過 人各有志 喜好各異 只要 學生同家長 唔好日後 後悔就好

BAND1中學唔係完美.  但BAND3中學一定較多言語及手腳欺騙多於BAND1&2中學.

siukingkwok 發表於 14-12-24 09:51
Band.1school多d好老師少d hea老師呱
個人接觸到的BAND1中學如老師HEA, 家長投訴了, 起碼校方多數受理會去私下了解.  校方是否可解決是另一會事, 但起碼會理會吓情況.

引用:池中無魚蝦最大,+都係嗰句,+自我感覺良好就

原帖由 Anniemun 於 14-12-22 發表
池中無魚蝦最大, 都係嗰句, 自我感覺良好就ok 吧! P.S. dse 無論你讀b 幾嘅學校, 都要一齊去考呢! ...
係ga!DSE一齊考的,目標就係入大學,唔理咩banding中學,讀書能力夠,就入到大學!六年自我感覺良好,好過拼死拼活中渡過

ac02    發表於 15-1-30 11:43
華之里    發表於 14-12-27 14:01

(DSE一齊考的,目標就係入大學,唔理咩banding中學,讀書能力夠,就入到大學),但band2上三大U,很很很難,band 2上8大兩隻手不見太多人,上副學士及HD和IVE有很多,如將來北上或台灣,可不用想太多banding......band1不重要,但全英語教對學生就很重要......'因DSE 除成績外,報本地/海外 U面試用流利英語對答少不了,尤其神科,另朋友孩子見工M記,要用英語講出麵包成份﹔醬汁味等,.....題外話中資是夢寐以求工作,工作量少,每月一筆錢任用,如服裝費,看書費,電話費,交通費,看劇費,,,午歺大魚大肉,飲XO,要一定飲勝,個個不醒人士,夜上同京官過大海,幾年前朋友肝就出事了,要轉工,最怕亞公查帳.

zngo    發表於 14-12-28 12:44

brother4 發表於 14-12-25 11:49
(DSE一齊考的,目標就係入大學,唔理咩banding中學,讀書能力夠,就入到大學),但band2上三大U,很很 ...

如band 1A 入左補底班又難唔難入三大呢?

vincher  那要看佢能否開竅,发奮   發表於 14-12-27 10:44

band 1A 的補底班同拔尖班分別是??    穩入三大須5科5級,可入3大水泡科                                                                                                                                                          第二屆中學文憑考試「星級狀元」誕生地繼續「大執位」,不少傳統名校如拔萃女書院、拔萃男書院等均絕迹於狀元榜,反而地區名校逐漸抬頭。受去年首屆文憑試中文科合格率突跌的打擊,不少傳統名校加緊操練中文口語和作文,並由初中起操練文言文,令中文科3級率提升約十個百分點,收復失地。有傳統名校校長承認,受中文科成績拖累,以及部分學生為避文憑試「跳船」轉投其他國際考試影響,誕生狀元的機會愈來愈低。

初中加操練文言文

今年中學文憑試誕生的九名七科5**「星級狀元」,多位來自地區名校或英中如真光女書院、德望學校、中華基督教會協和書院,甚至是天水圍的直資學校香港青年協會李兆基書院。曾盛產狀元的男拔、女拔、香港華仁書院、協恩中學等,雖然今年文憑試整體成績仍彪炳,但卻絕迹「狀元行列」。根據去年DSE放榜的數據顯示要考入三大(港大、中大、科大),DSE成績必須排在前列百分之十五以內或更前

YDLFATHER    發表於 15-1-30 01:26

而家間間都英中咁制架啦....
最緊要揀架校風好既...成績呢D野睇下你追唔追,要追既話咪搵個老師教教佢~

反del.

所del.

回覆:band 1 係咪真係咁重要?

事實上選乜學校都沒有問題,最重要是知道自己要乜,還有作最壞打算,就冇人左右到你!亦不需要太理會其他人的指指點點!

我自己清楚Banding 是指學生,而非學校,學校反而看理念及設備,師資及課外活動安排,學生如果有番咁上下,自己一班人自學都得!

vincher  agree  發表於 14-12-27 10:45
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

同學影響力非同少可,成班人都鍾意打機,就會好自然都打,成班同學都鍾意學習日文,就會自己走去學埋一份。

YDLFATHER  agree  發表於 15-1-30 01:28

回覆 vickichan 的帖子

去過B1 B2中學簡介會, 感覺B1中學校長及老師對學生更有責任心, 特別是在學業上

samsam123321 發表於 14-12-26 14:22
反對補習,學生成績好壞,不在乎有無補習,在乎有沒有心去讀書。如果跟本唔想讀,就算科科補極都無用。家長 ...
係~上到中学朋輩影响好大。

brother4    發表於 14-12-27 12:24

朋友討論3點很重要,學校讀書氣氛,同學影響,自己性格,朋友孩子是example中一排全級150至200名,中二約100,中三30至50,中四10至20,除自己努力外,同學影響很大,找朋友好重要,佢朋友全是全級頭十名內,一羣人一起打機、,一起温習,一起上補習社,成績很快追上,中三文理排名分別文30至40理40至50,最後選理,因一羣人選理科....

我覺得band 1 school對band1生更有遇強越強的效果!
‹ 上一主題|下一主題