用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小提琴和盒
go

小提琴和盒 [複製鏈接]

小女現準備考8級,用緊3/4琴,但老師建議她換4/4琴,而且建議買2手法國琴,説大約6萬!!也建議買個較好的琴盒。想問問各位專家意見。
   6    0    0    0

引用:小女現準備考8級,用緊3/4琴,但老師建議她

簽名被屏蔽

弦樂買賣同其他樂器買賣好唔一樣的。好琴只在拉琴既人既圈子入面,唔會係店舖度。所以不存在"commission",因為賣琴既人係自己做緊生意

而且弦樂既野好難介定咩為之"overpay",琴本身好本身potential大既話二手賣更高價唔係無可能

有好琴當然要有好琴盒去保護個琴,普及琴果D膠膠盒一撞/落雨就玩完啦

回覆 dbc421 的帖子

有沒有必要第一隻4/4就用此價之琴要看孩子所達的層次,這價位的也只是學生琴而己!若再上必然會再要求,人家賺是應該,合理就好。
這價位的琴在小提琴公司來說、不會太少!

琴盒一千左右己相當理想。

留意還有買弓的預算!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

violhilary 發表於 14-12-31 18:17
弦樂買賣同其他樂器買賣好唔一樣的。好琴只在拉琴既人既圈子入面,唔會係店舖度。所以不存在"commission",因 ...
無錯, 我阿女D琴, 全部都保值的.. 係香港求其買果隻中提琴先要蝕讓... 所以買到一隻抵既琴, 係唔會好似其他樂器咁二手價會低一大截... 我搞完阿仔呈分試, 仲想開間學生琴既小提琴店添...

回覆 dbc421 的帖子

哈哈哈,二手法國琴六萬

要留番D錢買弓喎,預大約琴價的1/3.
for every one criticism, three positives must be given.

回覆 lillymarie 的帖子

有沒有甚麼好提議?

買琴先,再配好的弓

問問老師6萬的琴,可否trade

試多d 先

琴盒。 Bam,很多小朋友中意。toyo gakki 也不錯,約$1200

dbc421 發表於 15-1-1 22:18

有沒有甚麼好提議?
我仔只買了一次4/4琴,只能說有少許領受。
琴,想買幾貴都有。總會有比手上更好的琴。

買琴始終是一個很大的投資,首先要考慮的是自己準備投資幾多錢在琴上?女女還會繼續拉/學小提琴幾多年呢?

如果信得過老師,最好請老師幫忙選琴。不然,就讓女女到不同的提琴店,試多幾隻琴,選她最喜歡的。試琴的時候,最好用自己的弓去試,在不同的琴上拉同一首歌,聽聽音色如何。我朋友曾教我兒子在琴上四條弦拉音階,看看wolf tone在哪兒,看看會否影响很大。所有琴都會有wolf tone, 若在常用的位置就不太好。(我兒仍未學懂)買了琴,等大約一兩個月習慣了新琴,才去選琴弓。又是用不同的弓拉在同一個琴上,去感受一下各弓的分別,選最稱心滿意的。(這是我兒買琴弓的過程。)

另外,有位修琴師傅告訴我,市面充斥很多假二手琴。他自己曾見過很多,有些連他自己也分不出真假。有些二手琴,說是某某年月日,或某造琴師的出品,有可能是假的。修琴師傅說辨別的方法是看看琴木似不似那年份,上網或查書看看琴的細節似不似那造琴師的作品。

話說回頭,假琴不一定不好,A貨也可以有高質素。只是要有個心理準備。

好的琴盒很重要。我見好多人用BAM,不過我覺得比較重,買了Toyo Gakki給仔仔。仔仔告訴我全靠這盒夠硬淨他的琴才沒事,因為有幾次整個盒連琴跌在地上。不要買太便宜的盒,有時唔覺意一壓就爛,曾有人遇着下雨天,琴盒一掉在地上,散哂!
for every one criticism, three positives must be given.

出得起6萬就唔好係舖買啦,都係果句,好琴只在拉琴既人圈子中,唔係任何實體店度。弦樂既野,實體店食水非常非常深

但前提又要你個老師靠得住真係搵隻保值既琴比你喎..所以好睇彩數有無遇人不淑

準備考8級,應該係無鑑琴能力的。尤其佢本身仲係拉緊3/4,所接觸既琴唔多,唔知有咩要聽,就算知道有乜要聽又唔知要點樣去聽

甚至有d technically佢唔識既野(例如G string high positions,好多好多8級學生都無能力駕馭)...佢又點聽呢? 點為之好既g string sound佢識分嗎?唔係講笑,好多8級學生既tone production on g string係唔好既,更何況係high position。 琴既反應好唔好佢識聽嗎?

所以最好如果老師靠得住,搵老師揀係最好

囡囡近多年都是用這一款、再買仍是這一款而且相同顏色.....貪輕、細、方便而己!

http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923&do=album&picid=15872#pic_block

busybusy  我個女女也是用這款Gewa, 已週遊   發表於 15-1-18 23:03
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回覆 bebebe12345 的帖子

Any brand ?

bebebe12345  貼中有Link! 就是titibaby 和 li   發表於 15-1-2 11:40

貼中有Link!
就是titibaby 和 lillymarie 所說的.....Toyo Gakki
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

引用:貼中有Link!+就是titibaby+和+lillymarie+

原帖由 bebebe12345 於 15-01-02 發表
貼中有Link!
就是titibaby 和 lillymarie 所說的.....Toyo Gakki

我小朋友都like呢隻

同意如果信得過老師,老師若有琴適合,寧可給老師賺好過。

沒選擇之下唯有到不同的店,試多幾隻琴比較一下。

小朋友雖然未能辨別提琴的質素如何,但在沒高人的幫忙下,最直接的方法,或許就是盡試,再揀自己最喜歡的。

我仔仔換琴時只有五級,當時跟老師買,老師給他4隻琴試,他第一次聽就已經分出兩隻琴,老師借他2隻回家試,一星期後亦明確知道喜歡那一隻。完全是他的個人口味。當時老師告訴我仔仔選的琴,琴音較低沉。後來給朋友看,他也說這琴低音好,但高音就不夠melodic. 我就覺得拉琴的是他,每天把琴放在耳邊拉,他喜歡那琴音就夠了。

請問Toyo Gakki 的琴盒可在那兒買到?

http://www.orfeostrings.com/chinese/new.php
Toyo Gakki

不知道其它提琴店有沒有賣,貨比三家,或者打個電話問問幾間,親身去比較一下。

說對了.....Orfeo!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

bebebe12345 發表於 15-1-2 10:56
囡囡近多年都是用這一款、再買仍是這一款而且相同顏色.....貪輕、細、方便而己!
thanks, 睇到了.. 另外灰色部係炭纖琴嗎?
‹ 上一主題|下一主題