用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 升學出路
go

升學出路 [複製鏈接]

yanyan-mummy 發表於 15-1-2 21:09
吾打算出國啦, 請問本地有何選擇, 如職訓局 or 毅進那些要求會低點嗎?

讀完毅進等於DSE合格 22222, 所以22222 IVE就應該有機.

朋友個仔, 中文2, 有科X 4, 其它3322咁上下, 讀到副學士.  

yanyan-mummy 發表於 15-1-4 12:11
老公意思係毅進+IVE起碼3年, 負債10萬, 再出黎工作不比大學畢業揾得多,
佢覺得不値得, 同佢意見有分歧:igiv ...

可考慮返大陸大學讀兩年新聞系,再過去生活指數及大學學費相對於其它熱門英語留學國家無咁高既紐西蘭搵間大學讀下。

有個朋友女兒DSE成績幾差下,去暨南大學讀新聞系,舊年轉去澳洲讀。不過,我唔清楚佢讀澳洲邊間大學。

yanyan-mummy 發表於 15-1-4 21:46
真係好勞氣, 過2日考試都未溫書, 假期就出街, 跟本無心向學,
叫佢睇下high dip.有邊科心水, 幫佢揾埋資料都 ...
叫阿哥勸下佢得唔得?傳授下經驗俾佢。

有時青少年唔多肯聽父母講,朋輩影響力反而大d。

yanyan-mummy 發表於 15-1-4 22:37
佢同哥哥性格南轅北轍, 哥哥完全吾使我擔心, 會plan 好自己將來,
亞女吾係話好曳, 不過喜歡玩, 冇書緣, 怕 ...

我都相信有書緣呢回事,如果小朋友真係唔中意讀書,其實無謂勉強,行行出狀元,去學門手兿,唔難搵到兩餐。
N年後到佢想讀書啦,隨時可以再讀返。

yanyan-mummy 發表於 15-1-5 23:32
最弊佢連自己想點都吾知, 出左去做野好難有動力拎番起本書架啦, 到時揾吾到食
怕會怪我冇盡力比佢讀上去:gi ...
仲有一年時間, 叫佢努力啦, 22222 甚至 33222唔難攞既.

其實自考完mock開始放假在家温習,我見他亦有為自己訂立時間表温書,看似有温,但無耐時間的確有限,加上數 ...
如果心儀bba, 要留意有的大學英文及數學計分比重高d, dse英文及數學拎高分有着數,例如:科大計英x2, 數x2;  城大計:英x2, 數x1.5。
‹ 上一主題|下一主題